ik ga op reis en ik neem mee... jullie
hersenscheten

ik ga op reis en ik neem mee… jullie

Mijn hoofd zit vol. Soms vol watten, soms vol vlinders, maar meestal vol gedachten en ideeën. Wat me soms onrustig maakt, want waar haalt een mens de tijd vandaan om ál die ideeën vorm te geven? Tel daarbij op dat wat ik in mijn kop heb, heel duidelijk niet in mijn kont zit en dat ik er het liefst nu meteen mee aan de haal ga. Ik wil dingen maken — af en toe een taart, maar meestal wil ik gewoon schrijven. De letters op papier (oké, ja, ik ben een snob: mijn iMac of MacBook) zien verschijnen. Ik wil dat ik denk door mijn vingers en hoewel ik dat elke dag voor mijn klanten doe, doe ik het te weinig voor mezelf.

Ik lees Big Magic. Een boek van de auteur van Eten, bidden, beminnen. Gisteren in begonnen en al ver over de helft. Omdat ik voel dat er zo ontzettend veel in me zit — en het wil er allemaal uit. Dat maakt me dan tegelijkertijd een beetje bang, want wat als het tegenvalt? Een boek schrijven is al zo lang mijn droom en sinds gisteren weet ik hoe ik het ga vormgeven. Gilbert schrijft dat je van niemand toestemming nodig hebt om te doen wat je wil doen. Niemand die jou een briefje geeft met daarop een lief, handgeschreven tekstje met hoe je dit enorm gaat rocken. Ik geef je op een briefje: misschien ga ik het helemaal niet rocken, maar reken maar dat ik het ga doen.

M’n eerste stap is dat ik élke dag iets voor mezelf maak. Het is geen optie om naar bed te gaan zonder voor mezelf geschreven te hebben. Tenzij ik in bed ga tikken, maar je snapt het idee. In Big Magic staat dat je je creativiteit moet beschouwen als je liefde. Als je gek op iemand bent, vind je altijd wel tijd om elkaar even te zien. “Al is het maar om een kwartier seks te hebben in het trappenhuis.” Lachen, moest ik. Want als je het zo stelt, dan wil ik al die kwartiertjes bij elkaar met beide handen aangrijpen.

We hebben het recht om ons te uiten. Om te maken. Om een boek te schrijven dat al honderd keer geschreven is, alleen nog niet door jóu. We mogen onze ruimte innemen, of dat nou op de boekenplank is of in een atelier. Dus, bij dezen: ik heb plaats gemaakt voor mezelf. Ik ga op reis en ik neem jullie mee. In al mijn hersenscheten, strubbelingen, successen en flaters. Ik heb er zin in.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reply Annelies 09/03/2020 at 14:34

  Zo leuk, veel succes en plezier ermee!

 • Reply Anne 09/03/2020 at 18:18

  Maar Lenneke… als het tegenvalt, dan doe je toch gewoon een nieuwe poging?
  Ben benieuwd :)

  • Reply freelennse 09/03/2020 at 18:24

   Precies! En het kan beter tegenvallen dan überhaupt niet vallen.

 • Reply Audrey 09/03/2020 at 19:34

  Goooo Lenneke! Veel succes en vooral: plezier!

 • Reply Femke 10/03/2020 at 07:24

  Leuk, heel veel succes, plezier & geniet van elke 15 minuten (of meer) in het trappenhuis!

 • Reply Zo simpel is dan geluk 10/03/2020 at 14:34

  Je bent goed bezig! Geniet van de reis.

 • Reply Silke 14/03/2020 at 15:51

  Fantastisch! Ik wens je alvast heel veel plezier! :D Ik heb het boek van Elizabeth Gilbert ook gelezen en haar woorden zijn inspirerend! Liefs

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.