Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ervaring met EMDR

mijn ervaring met emdr

Heel eerlijk: toen ik besefte dat ik hulp nodig had om een en ander op te lossen, dacht ik dat EMDR de makkelijke weg was. Ik zag een langdurig traject bij de psycholoog niet zo zitten, dus een paar sessies met een koptelefoon op klonken me als muziek in de oren. Ik had überhaupt geen trek in een traject bij de psycholoog, want wat moet ik daar eigenlijk doen? Een beetje kletsen over wat me is overkomen, hoe erg dat is en hoe zielig ik ben? Want hoewel ik mezelf niet zielig vind, dacht ik wel dat dat zou gebeuren. Ik geef niet graag mijn ongelijk toe, maar ik had ongelijk.

Wat is EMDR?

Wilde eigenlijk alweer meteen van wal steken met wat mijn ervaring is met EMDR, maar misschien heb je geen flauw idee van wat het is. Dat is ook vaak de reactie als ik tegen iemand zeg dat ik EMDR heb gehad — de vraag wat dat inhoudt. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. ‘Come again?’ Ja, precies. We houden het voor het gemak dus lekker op EMDR. Deze therapievorm is heel goed voor de behandeling van PTSS: posttraumatische stressstoornissen. Heb jij iets heftigs als een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident meegemaakt of heb je een slecht zelfbeeld? Dit heeft grote invloed op je leven en gedachten of herinneringen die hieraan te linken zijn, dringen zich telkens aan je op. Sommige mensen krijgen last van angstklachten, nachtmerries, herbelevingen of flashbacks. Ook mensen met een depressie, eetstoornis, verslaving of psychose zijn gebaat bij EMDR.

Ik vind het altijd moeilijk uit te leggen wat er precies gebeurt tijdens EMDR, maar ik ga mijn best doen. De EMDR-therapeut (in mijn geval mijn psycholoog) vraagt je een traumatische herinnering voor je te halen. Tegelijkertijd leidt hij of zij je af. In mijn geval was dat met een koptelefoon met piepjes, maar het kan ook met vingerbewegingen die je met je ogen moet volgen. En dit is precies wat je helpt. Je kan je brein met herinneringen vergelijken met een computer met werkgeheugen. Door je te focussen op je herinnering én op vingerbewegingen/piepjes/andere afleiding, ben je je werkgeheugen aan het overbelasten. Waar je eerder al je herinneringen mét bijbehorende nare gevoelens bewaarde. Als je werkgeheugen overbelast is, gooit het dingen die het niet nodig heeft, weg. De levendigheid en het pijnlijke van je herinnering gaat als eerste ‘uit’. Nu heb jij de kans en andere betekenis aan de gebeurtenis te geven of in ieder geval de scherpe randen eraf te halen.

De EMDR-sessie is opgedeeld in stukjes. Na elk ‘stukje’ moet je je focussen op de verandering die je ervaart. Ben je nu bozer dan daarvoor? Of heb je juist rust? Na elk ‘stukje’ heb je even rust om daar bij stil te staan en verder te gaan met het volgende stukje.

Er staat ook een goed filmpje met uitleg over EMDR op YouTube:

Mijn ervaring met EMDR

Mijn ervaring met EMDR is nu heel erg positief. Tijdens de eerste sessie was ik vooral bezig met ‘hóe in godsnaam helpt dit me, ik heb een koptelefoon op met piepjes, hoe werkt dit, hoe kan dit nou iets doen, jemig, irritant die piepjes, waar was ik… o ja, nou, ik kan me niet voorstellen dat dit iets doet, hoor, kan je dit ook verkeerd doen eigenlijk?’. De psycholoog had me al verteld dat je het eigenlijk niet fout kon doen, maar ja, ik zat daar met mijn verpieterde zelfbeeld en mijn ellende, dus dat geloofde ik natuurlijk niet meteen. Uiteindelijk lukte het me om me over te geven aan wat ik aan het doen was. Ik liet de schaamte gaan, vertelde wat er in me opkwam, snotterde en huilde, werd kwaad, brak in duizend stukjes en stond aan het eind van elke sessie wel mooi gewoon nog overeind. Ik vond EMDR loodzwaar, tijdens de sessies vreselijk om te doen, énorm vermoeiend en het werkte bij mij (onbewust) nog best wel door. Voor mezelf werkte het om een sessie te vergelijken met op een trein stappen. Elke keer dat ik naar de praktijk reed voor een sessie — ik heb er een stuk of 7 gehad —, was het niet het gaspedaal dat ik zoals gewoonlijk flink intrapte, maar het rempedaal. Met lood in mijn schoenen, pijn in mijn buik, tranen in mijn ogen en angst om mijn hart ging ik naar mijn EMDR-sessie toe. Maar ik geloofde erin dat dat het waard was. En het was het waard.

Nu ik klaar ben met mijn hele traject bij de psycholoog en goed terug kan kijken op mijn EMDR-traject, ben ik zó blij dat ik dit gedaan heb. Dat het me geholpen heeft van PTSS af te komen en dat ik nu weer vrij ben. Ik vind het nog steeds het raarste ooit, maar ik zou het serieus iedereen aanraden als je het overweegt te gaan doen.

Mijn herinneringen zijn nog steeds mijn herinneringen. Ze zijn nog steeds niet leuk, maar de koppeling die ik ermee maakte, is afgezwakt. Niets is meer zo pijnlijk als het was. En dat is een heel, heel fijn besef.

Vragen over EMDR beantwoord

Op Instagram vroeg ik of er behoefte was aan antwoorden op specifieke vragen. Was er, dus dat lezen jullie hier.

Was jij na een sessie ook heel erg moe?

Ja. Héél erg moe. Ik had negen van de tien keer ook hoofdpijn. En er waren sessies bij dat ik tien minuten in mijn auto ben blijven zitten voordat ik wegreed, om even tot rust te komen. Op de dagen dat ik EMDR had, plande ik ook verder niets. Behalve op de bank liggen, chips eten, tukjes doen en wandelen met mijn hond.

Heb je na EMDR meer angstklachten gekregen?

Nee, ik heb zeker niet meer angstklachten gekregen. Angst zit sowieso wel in mij — ik reis bijvoorbeeld niet graag met een trein, ik loop niet snel een onbekende kroeg binnen om naar de wc te gaan en als ik op een nieuwe locatie moet zijn, zoek ik eerst op hoe het gebouw eruitziet, want stel je voor dat ik het niet kan vinden of dat de ingang verstopt blijkt te zijn? De angstklachten die gerelateerd waren aan waarvoor ik behandeld werd, zijn zo goed als verdwenen. Daar zeg ik wel eerlijk bij dat het naar mijn idee altijd weer te triggeren is. Ik denk wel dat het dan veel minder heftig terugkomt.

Is je concentratie verbeterd door EMDR?

Dat denk ik niet. Ik heb een heel beroerde concentratie — ben door een vlieg al afgeleid. Door relevante cursussen te volgen en me te richten op zelfontwikkeling, probeer ik mijn concentratie te verbeteren. De verbetering die er is, durf ik dus eigenlijk niet specifiek ergens aan toe te schrijven? Oh, en ik wil graag een koptelefoon met noise cancelling om mezelf volledig af te kunnen sluiten. Ik ben hooggevoelig en die gevoeligheid is vooral voor geluiden.

Heeft het goed gewerkt?

Ja. Absoluut. Ik voel me echt heel anders — veel beter, rustiger en bovendien waardevol — sinds ik EMDR heb gehad.

Verandert je herinnering?

Hm, ja en nee. Ik heb een aantal herinneringen behandeld en bij één specifiek is de herinnering wel iets veranderd. Niet de gebeurtenis an sich, maar mijn reactie erop. In plaats van een huilend en zielig meisje op een bank, zie ik nu een meisje dat kracht uitstraalt en haar middelvinger opsteekt. De pijnlijke gebeurtenis is dus nog steeds hetzelfde, maar ik reageer er anders op. Ik heb eigenlijk geen idee of dat voor iedereen zo is? Ik kan alleen vertellen hoe het bij mij ging en werkt(e).

Heb jij het idee dat je hulp nodig hebt? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen en dat je je niet hoeft te schamen voor het zoeken van professionele hulp. In ‘#bijdepsycholoog: hoe is dat?‘ beantwoord ik een aantal vragen over waarom ik naar de psycholoog ging, hoe ik mijn psycholoog vond en meer. Op emdrtherapeuten.nl vind je een lijst met erkende EMDR-therapeuten. Tip: ga van tevoren na of de praktijk of therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar en hoeveel je vergoed krijgt. Je wil geen extra stress tijdens je behandeling door nare (financiële) verrassingen.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

20 reacties

 1. Wat ontzettend leerzaam om dit te lezen! Ik wist al wel wat EMDR was – ik heb het vroeger, rond mijn zeventiende, ook met mijn therapeut besproken. Of het iets voor mij zou zijn. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan en denk ik dat het op dit moment in mijn leven ook niet nodig meer is, maar ik geloof er wel echt in! Al helemaal nu ik jouw ervaringen ook lees. Ik ben echt blij voor je dat het na alle moeite, alle tranen en al het doorzettingsvermogen zo goed geholpen heeft <3

  1. Wat fijn dat je al zo ver bent dat het niet meer nodig is. Dank je wel voor je lieve reactie, Stella! <3

 2. Heel herkenbaar. Ik ging ook met lood in mijn schoenen naar de EMDR sessies. Maakte me al een week van te voren druk en hield het mijn hersenen bezig. Zo vermoeiend! En daarna voelde ik me altijd uitgeput. Leeg. Fragiel en vol emotie waaronder woede. Ik probeerde ook altijd de uurtjes na een sessie ‘vrij’ te zijn. Ik kon geen prikkels verdragen. Alleen met twee kleinere kinderen is dat helaas niet te doen. Maar het heeft wel geholpen. En mijn PTSS is nagenoeg verdwenen. Ik zeg nagenoeg want ik weet en ken de triggers die weer angsten kunnen oproepen. Die zitten gewoon te diep geworteld. Maar het beheerst mijn leven niet meer en dat is heel erg fijn! Ik heb ook tinnitus en daar schijnt EMDR ook positief bij te werken, dus dit jaar ga ik wederom een EMDR traject in ?

  1. Oh, ja, ik had het ook al een paar dagen van tevoren, dat mijn hele lichaam op de rem trapte. Goed te lezen dat het je geholpen heeft. Hoop dat het ook zijn werk doet bij tinnitus! Take care. X

 3. Zo’n 15 jaar geleden EMDR gehad maar helaas werd dit uitgevoerd door iemand die er maar weinig kaas van had gegeten…Ik moest mijn herinneringen in een fictieve trein stoppen en kon de trein (volgens de therapeut) op ieder moment stoppen. Lees: als het de heftig werd. Dit lukte mij niet en er kwamen meer triggers. Heb daarna jarenlang meer en heftiger last van PTSS gehad. Veel herbelevingen werden erger en ik durfde veel niet meer. Hoorde later van een psychiater dat mijn “verleden” niet geschikt was voor deze therapie en dat er onzorgvuldig gehandeld was..belangrijk voor iedereen die EMDR gaat doen dat je therapeut echt goed gekwalificeerd is.

  1. Ugh, ja, als iemand er geen kaas van gegeten heeft, kan het ook echt schade toebrengen. Vind het naar dat je hiermee te maken hebt gehad. Ik hoop dat je nu een heel stuk bent opgeknapt. ?

 4. Voor mij ook erg herkenbaar. En fijn dat het voor jou ook zo goed heeft gewerkt. Ik kon de eerste 2 dagen na de eerste 3 sessies eigenlijk niet veel doen. Ik kreeg nachtelijke paniekaanvallen, heel naar. Doodsbang werd ik wakker, totaal in paniek, radeloos van angst. Maar ze namen af naarmate ik verder in het traject kwam, gelukkig. De herinneringen zijn bij mij niet veranderd, maar wel het gevoel wat ik erbij krijg. Ik raad het iedereen aan die een trauma te verwerken heeft. Maar idd, ga wel naar een therapeut die weet wat hij/zij doet.
  Het is nu een jaar geleden dat ik eraan begon. Net verhuisd en 2 maanden van stress gehad. De 2e nacht in het nieuwe huis kreeg ik een nachtmerrie over het trauma waarvoor ik EMDR heb gehad. Gillend en in totale paniek wakker geworden en vervolgens onbedaarlijk gehuild. Dagen erna nof lasy van gehad. Vermoed dat het de stress is geweest, want denk dat ik het trauma goed verwerkt heb. Maar heb wel besloten dat ik weer aan de bel trek als het weer terugkomt.

  1. Ah, vind het zo fijn te lezen dat het jou ook heeft geholpen, Tirza! ✨ Opvallend dat je dat zegt over je verhuizing — ik heb de eerste week ook heel veel nachtmerries gehad. Niet per se gerelateerd aan mijn herinneringen, maar wel dingen waar ik écht door van slag was. Dus we gaan er maar vanuit dat het de stress is geweest. Oh, en gefeliciteerd met je nieuwe huis!

 5. Wat een waardevol artikel! Ik had het filmpje al eens gezien, maar in combinatie met jouw verhaal begrijp ik het nu veel beter. Super dat je dit deelt!

  Liefs Hanneke

 6. Mooi dat je hier zo open over bent. Ik vind het heel interessant om te lezen wat het nu precies inhoudt, maar ook wat het voor jou heeft gedaan. Dank je wel voor het delen.

 7. Dank voor het artikel, ik hoor binnenkort of het wat voor mij is. Met de afgelopen behandelingen ben ik al heel blij maar ik ben er nog lang niet…

 8. Goed dat het je gelukt is ik ben nu bezig met EMDR . Ivm PTTS en heb nu net mijn vierde sessie gehad .en wat jij zegt in je verhaal dat je in het begin niet weet wat het met je doet . Bij mij krijg ik eerst 2 gesprekken om het uit te leggen en ontspannings oefeningen te leren gebruiken . En inderdaad de EMDR gooit alles door elkaar ook dingen die er niets mee te maken heeft. Verder als je klaar bent met een sessie lopen de emoties best op en ik ging ook in mijn auto zitten om even te wachten voor ik naar huis ging . Ik zit nu met een dingetje dat ik de nacht na de EMDR geen oog dicht doe maar ik kan nu niet zeggen wat het me op levert .maar er zijn nu wel veranderingen te merken

  1. Heel stoer dat je ermee bezig bent en ik hoop dat het jou net zo veel brengt als dat het bij mij deed. Hang in there! ✨

 9. Heel herkenbaar wat je schrijft… Ik dacht echt dat alleen ik zo idioot in elkaar steek, dat ik na afloop emotioneel dood op ben en mij een zombie voel en steeds tegen een sessie op zie. Ik heb nu de 4e EMDR behandeling gehad voor PTSS. Nog steeds de gedachten dat het bij mij wel meevalt, maar ik heb tijdens de sessies gemerkt dat het helemaal niet mee valt en dat ik mijzelf wel degelijk serieus moet nemen en dat ik mijzelf en mijn gevoelens ook mag erkennen in plaats van ontkennen. Nou ja, daar wordt nu druk aan gewerkt (en aan nog veel meer). Ik ben er nog lang niet, maar ik merk wel degelijk verandering in de omgang met mijzelf. Durf al weer veel positiever te zijn over mij en zie al weer lichtpuntjes in de duisternis. En met dat ik mijzelf serieuzer neem en meer erken, blijken anderen mij ineens ook veel serieuzer te nemen en te erkennen. Het begint dus allemaal bij jezelf en je zelfbeeld…. Heel veel dank voor het delen van jouw verhaal. Ik ben dus niet zo idioot .. :)

 10. Ik heb me eerste sessie gehad en was die dagen erna niet te genieten kon niks hebben en heb na een paar dagen een paar dagen lopen huilen als een klein kind van spijt door wat ik allemaal heb gezegd en gedaan en dat was zo zonde om iemand waar je van houd zo te behandelen is dit normaal en dat je dan alleen maar erger je zelf schuldiger voelt nu meer als een week verder gaat het goed maar over een paar dagen heb ik het weer en ben dr nu al bang voor en zie er tegen op wat is jullie ervaring dr in ben een man van 32 jaar oud weet niet of het verschil maakt voor man of vrouw

 11. Kon je al je herinneringen goed voor de geest halen?
  Mn psych vernoemde het ook omdat ik blokkeerde toen het over mn pestverleden ging maar ik heb niet het gevoel dat ik de herinnering zo goed met alle pijn en dergelijke kan oproepen….en er zijn nog andere punten waarop ik blokkeer maar die zijn we nog allemaal aan het uitzoeken…

 12. Vorige week mijn eerste sessie EMDR gehad. Wat ik hier lees aan ervaringen vind ik erg bijzonder. Het klopt dat je voor de eerste sessie er erg tegenop ziet. Ik was erg emotioneel de week voor mijn eerste sessie. Het weten dat je helemaal alleen door de traumatische herinneringen doorheen moet wel met goede begeleiding, gaf mij een gevoel van paniek en bang zijn. Ik was goed voorbereid door mijn therapeut en door haar rustige houding ben ik er open en vol vertrouwen de sessie in gegaan Het viel het eerste deel tegen. Ook al wilde ik mezelf overgeven aan de heftige herinneringen het lukte me niet meteen. Dus na het eerste deel vertelde ik dan ook mijn therapeut dat ik niks voelde. Haar duidelijke advie geef je over..hielp. Na elk deel gingen mijn emotie’s van heel emotioneel naar woede en ook onverschilligheid naar sterk en na rust en laatste deel van de eerste sessie..luchtig, vrij voelen doordat ik me tijdens die sessie steeds sterker uit de nachtmerrie kwam. Na de sessie kreeg ik ontspanningsoefening en hielden we het luchtig. Daardoor ging ik met een fijn bevrijd( op dat moment) geoel naar huis. Even zitten op mijn bank in een leeg huis. DE zon scheen en ik werd naar buiten getrokken. Ik ging in het lente zonnetje staan achter in de tuin en ging de gesnoeide takken opruimen met een leeghoofd. Mijn eerste sessie verliep beter dan ik dacht. IK moet er nog 15

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.