Zoek
Sluit dit zoekvak.
Stoppen met plannen

plannen maken? nooit meer doen!

“Knock, knock, who’s there?”. Ik probeer de deur angstvallig dicht te houden, maar ik kan niet voorkomen dat 2017 binnenkomt. En ondanks dat ik altijd schreeuw dat ik niet aan goede voornemens doe, ga ik je toch vertellen waar ik een paar jaar geleden mee begonnen ben. Het bevalt me zo goed, dat ik denk dat jij het ook moet doen. Namelijk: stop in godsnaam met plannen.

Stoppen met plannen

Ik roep je niet op om je agenda nu ritueel te verbranden of om tot en met oudejaarsnacht 2017 in je bed te gaan liggen vegeteren. Wat ik wel wil is je vertellen dat ik denk dat gedetailleerd plannen zonde is van je tijd. Ja, in eerste instantie is het misschien lekker om te weten hoe iedere dag er precies uit komt te zien (if ever…). In tweede instantie levert het vaak juist alleen maar meer stress op. Bijvoorbeeld omdat je planning toch niet zo heel realistisch was. Of omdat je juist precies die dag geen zin hebt om naar dat festival te gaan, want bleh, regen. In principe zou je nu al compleet overtuigd moeten zijn van mijn gelijk, maar ik overdrijf graag en heb dus nog meer redenen voor je bedacht. #gratistip van mij voor jou: stop met plannen en doe het nu. Of morgen. Of volgende week. Wanneer het in je planning past. Kijk maar effe.

Het loopt toch altijd anders

Mijn betrouwbaarste bron is Twitter. Een rondvraag op dat supersociale medium wees uit: veel mensen plannen niet écht. Dromen en doelen mogen er zijn, maar hoe en wanneer je er komt, dat staat niet vast. De reden dat ik ben gestopt met plannen is dat mijn toekomst altijd anders liep. Had ik bedacht dat ik in één keer glansrijk mijn havo-examens ging halen, belandde mijn bonuspap op de IC en faalde ik jammerlijk. Vlekkeloos afstuderen op het hbo? Haha, guess again. Op een of andere manier loopt het leven altijd anders dan je denkt. In ieder geval mijn leven, dus het kan ook gewoon mijn karma zijn. Dat het leven anders gaat dan gedacht is niet per se slechter, maar wel, eh, ja, anders. Tegenwoordig houd ik maar gewoon rekening met het onverwachte.

Teleurstellingen voorkomen

De mensen die wél plannen geven aan dat ze plannen maken prima vinden, maar niet teleurgesteld willen worden. Geef ze eens ongelijk. Ik juich verlangen, dromen en zulks van harte toe, zolang je je verwachtingen laag houdt. Het fijne aan geen deadlines aan je plannen hangen is dat je gewoon lekker op je gemak kan genieten van je verlangen. Van je droom. Zonder dat je op een bepaald moment bedenkt dat het niet is wat je ervan verwacht had. Zo simpel kan het leven zijn.

Je hoeft niet altijd controle te hebben

Door niet te plannen is er ruimte om de controle los te laten. Om je eens te laten verrassen. Je hoeft niet te plannen dat je over twee uur je Adwords-cursus aan het doen bent. Als je trein vertraging heeft, voelt het alsof je hele dag in de soep loopt en je net zo goed Netflix kan gaan kijken. ‘Het was toch al verpest’. Juist het alles in de hand willen houden, zorgt ervoor dat het extra heftig is als dingen niet lopen zoals je wil. Je voelt je compleet ontredderd. Het opgeven van controle scheelt je onwijs veel stress, druk(te) en ergernis. Hoera!

Leef in het moment

Bezig zijn met hier en nu maakt je veel gelukkiger dan altijd maar bezig zijn met later. Als je constant bezig bent met wat je later gaat eten, wat je later gaat doen als je eindelijk eens groot bent, loop je altijd een paar stappen voor. Je beleeft het nu nooit zoals het is. Probeer rust te nemen om te genieten van het nu. Doe lekker waar je zin in hebt. Het leven is kort. Een cliché, maar zo waar.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

10 reacties

 1. Ik leef volgens mijn agenda en zelfs dan presteer ik het nog om driedubbele afspraken te maken (eetafspraken vooral, voor levensdoelen heb ik geen planning). Maar wat ik wel probeer los te laten: verwachtingen. Als dat lukt, is het ook nest wel bevrijdend.

 2. Helemaal mee eens, erg fijn artikel! Ik merk om mij heen dat er mensen zijn die al precies uitgekiend hebben wanneer ze gaan trouwen, wanneer ze kinderen willen krijgen, op welke leeftijd ze een eigen huis willen kopen.. Stel inderdaad dat het anders loopt.. Wat doe je dan? Ik vind het zelf heel belangrijk en fijn om gewoon te doen wat ik leuk vind, ik zie vanzelf wel waar en hoe ik eindig.

 3. haha helemaal mee eens maar ik kan dit echt niet. Zelfs mijn youtube schema is een maand vooruit gepland. In mijn agenda plan ik graag uitjes ook vooruit omdat het er anders niet van komt vooral niet met de dingen die ik er allemaal naast doe haha. Ik heb wel respect voor mensen die alles zo kunnen laten gaan.

 4. Mooi geschreven. Ik kan me hier helemaal in vinden. Zelf ben ik niet zo’n planner. Natuurlijk koop ik wel eens concertkaarten ruim van tevoren of plan ik een datum om af te spreken met vriendinnen. Wat we dan uiteindelijk gaan doen bespreken we soms pas een paar uur van tevoren. Zo is het toch nog enigszins spontaan en kan je doen wat je op dat moment leuk lijkt.

 5. Mee eens, toch ben ik ook iemand die het fijn vind om te weten waar ik aan toe ben. Daarnaast wil ik samen met mijn vriend gaan rondreizen door Amerika, en dat vergt een beetje planning. Wanneer willen we weg, dan weet ik hoelang ik nog de tijd heb om te sparen etc. Maar je hebt gelijk: spontane dingen zijn vaakst de leukste dingen.

 6. Wow, AMEN en thanks!
  Ik ben ook gestopt met plannen en plan alleen dingen die echt moeten als ik een deadline heb. Maar die andere kleine piep dingen die laat ik lekker voor wat het is en komt wanneer het komt. En eerlijk is eerlijk een planloze dag maakt het allemaal goed!

 7. Ik ben er zo eentje. En maar plannen maken, verwachtingen scheppen en vervolgens teleurgesteld raken. Werk aan de winkel dus ;) Mooi stuk!

 8. Je hebt helemaal gelijk, maar ik ben dol op lijstjes. Het maakt mij hoofd ook leeg als ik het ergens heb neergezet. Maar de volgorde waarin, daar wil ik flexibel in zijn. Ik heb een paar vaste dingen op een dag. Als ik meer kan doen, mooi, als ik liever iets anders wil doen: kan dat ook. Lang leve mijn bulletjournal :p

 9. Mooi geschreven. Ik ben bezig alles los te laten en minder te plannen… Geeft een hoop meer rust en verwachtingen.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.