Zoek
Sluit dit zoekvak.
mijn woord voor 2017: ik

wat is jouw woord voor 2017?

De tweede week van januari. De tweede week van new year, new me. Hahaha, sorry, ik vind het altijd zo afschuwelijk als iemand dat zegt, dat ik die opmerking ook zelf een keer heel graag wilde bezigen. Deze vink ik mentaal even af van mijn to-do-lijst voor dit jaar. Over dit jaar gesproken, ik zag bij Melle iets leuks. Namelijk dat zij een woord heeft gekozen voor 2017. Je raadt het al, mijn woord voor 2017 is niet ‘originaliteit’. Noch ‘copycat’, trouwens.

Mijn woord voor dit jaar is ‘ik’. Gewoon, doodsimpel, ‘ik’. Ik ben zelf ook doodsimpel namelijk. Geen ‘ego’, geen ‘yo’, geen ‘jeg’. Want dit wordt voor het eerst sinds ooit dat ik mij eens even lekker pontificaal op nummer één ga zetten. Eigenlijk is dit dus een behoorlijk egocentrisch epistel, dus als je daar geen zin in hebt, kan je nu nog aan dit gezemel ontsnappen.

Ik ga lekker niets doen waar ik geen zin heb

“Ik kan niet, wanneer is het?” gaat mijn favoriete antwoord worden als ik lekker geen zin heb in waar je me dan ook voor uitnodigt. Vind het bijzonder onzinnig dat het over het algemeen niet zo gewaardeerd wordt als je zegt dat je ergens geen zin in hebt en je het dan dus ook niet doet. Maar eh, dit jaar tel alleen ik, dus lekker jammer voor je. Ik vind mijn leven eigenlijk veel te leuk om allerlei dingen te gaan doen waar ik geen zin in heb. Dus als je me dit jaar zegt “snel een drankje doen, hè” en je krijgt een negatief antwoord terug, dan ligt het niet aan jou. Of wel, maar dat vind ik dan weer net te onaardig om te zeggen. Ik ga lekker schrijven, lezen, werken, Vince knuffelen, fotograferen en vegeteren op mijn bank.

Mijn woord voor 2017: ik

Ik ga mezelf eens lekker verwennen

Ohhh, ik hoor je wel denken, hoor. Wat een smeerpijperij. Maar dat bedoelde ik niet. Of tenminste, niet alleen. Ik bedoelde het in het algemeen. Ik wil nog meer eten, nog meer drinken (zowel goede gin die ik laatst kocht als superfancy koffie uit mijn veel te dure koffieapparaat), nog meer schrijven, nog meer lezen, nog meer fotograferen en goeie genade, ik wil meer genieten. Meer honden knuffelen, meer dichten, meer cadeautjes kopen voor mij. (Dat laatste mogen jullie ook doen natuurlijk.) #treatyoself

Ik ga op mezelf vertrouwen

Als ik denk dat het een supergoed idee is om met een zonnebril op achter mijn iMac te gaan zitten (degene die nu zegt dat je ‘voor een computer zit’, is af) en met vredesteken een foto te maken, dan is dat zo. En als ik denk dat wat ik doe goed is, dan mag ik daar best op vertrouwen. Vertrouwen is niet mijn allersterkste kant (dat is nog altijd het alfabet boeren). Maar wat lijkt het me heerlijk om altijd te geloven dat alles goed komt. Dat ik bepaal – tot op zekere hoogte – hoe ik me voel.

Ik ben minder goed bereikbaar

Ik word heel eerlijk gezegd eigenlijk knotsgek van die iPhone waarmee ik praktisch vergroeid ben. Prima dingetje om bij je te hebben in het geval van nood, om foto’s te maken en als je weer eens bent vergeten geld naar je betaalrekening over te maken en de hele kassarij achter je staat te zuchten omdat je hun leven zojuist tot een hel hebt gemaakt. Maar verder wil ik dat veel te slimme ding wat meer links laten liggen. Ik ben het spuugzat (ik heb ook mijn subtiliteit voor zover ik die had achtergelaten in 2016, was ik ook klaar mee) om voor mijn eigen gevoel paraat te moeten staan voor iedereen die maar even kwijt wil dat [ik kan hier geen voorbeeld neerzetten, moet je nagaan hoe oninteressant ik je vind]. Dankzij Nooit meer te druk heb ik inmiddels mijn meldingen van WhatsApp uitgezet. Maar euh, ja, hoe ik dit varkentje verder ga wassen, weet ik nog niet. Je tips zijn van harte welkom, maar dan dus niet via WhatsApp.

Ik wil minder chaos

Jongens, wat word ik onrustig van zooi. Fysieke zooi en mentale zooi. Dus daar doe ik niet meer aan. Ik heb al een hele hoop spullen weggegeven en ik denk dat er nog veel meer spullen zullen volgen. Behalve mijn boeken, natuurlijk. Iemand nog interesse in verzorgingsproducten, lenzen voor een smartphone of een overdaad aan make-up? Geen idee waarom ik het ooit kocht, want ik kom niet verder dan een likkie mascara en een hussie foundation op mijn gezicht. Mentaal ga ik ook effe lekker minimaliseren, hoor. Heb geen zin meer om me druk te maken om mensen die zich niet druk maken om mij. Hoe ik dit allemaal ga doen, weet ik nog niet. Maar het voornemen is er en ik heb een ontzettende ruggengraat (ahum).

Oja, ik ga trouwens ook gewoon lekker schaamteloos aan zelfpromotie doen. Niet alleen in 2017, deze dingen ga ik lekker de rest van mijn leven bezigen. Als je dat in de smiezen wilt houden, dan kan dat. Volg me dan op Twitter, Facebook en Instagram. Wil je vooral meer Vince, dan kan je hem volgen op Instagram. Zin in meer versjes? Dat kan natuurlijk ook. Ik ben zo makkelijk.

Wat is jouw woord voor 2017?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

14 reacties

 1. Jeetje Lenneke, wat een frisse wind waait er door jouw blog vandaag! Ik krijg meteen zelf zin om een paar middelvingers in de lucht te gooien en voor mezelf te kiezen. Mijn woord van het jaar zou ‘rust’ zijn. Ik ben nogal het type óf vol gas geven, óf aan de noodrem trekken, dus dit jaar wil ik graag iets meer rust toevoegen in de dingen die ik doe zodat het iets gematigder wordt allemaal.

  1. Dank je! Ik zag dat je me genoemd hebt op je blog. Superleuk! Hoop dat het je lukt om meer rust te hebben. :-)

 2. Helemaal gelijk heb je! Hopelijk kan je ook wat meer rust vinden dit jaar.
  Nu je het toch over zelfpromotie hebt, mijn woord voor dit jaar vind je op mijn blog. ;)

 3. Wat een geweldig woord. YES! Echt heel mooi hoe je het uitgesplitst hebt. Ik ben zo benieuwd wat het nieuwe jaar je gaat brengen! Met dit woord en de focus op jezelf komt het vast goed, wat het ook is :) LIEFS! En beterschap voor Vince x

 4. haha je schrijft dit weer heerlijk en tenminste eerlijk! en beterschap voor Vince, jezelf laten genieten is nooit verkeerd, je moet genieten van het leven en dat wil je extra gaan doen, dus jeej voor jezelf hopla! verder ben je heel duidelijk over wat je wilt en dat is BAM goed!
  Verder vind ik het grappig om te horen hoe klaar je bent met die telefoon, waar wij allemaal tegenwoordig mee vergroeid zijn. Ik vind het zo lekker als ik mijn telefoon ben vergeten.. wat een rust je dan opeens hebt?

  1. Hahaha, zo leuk om te horen! Het is inderdaad heerlijk rustig zonder telefoon. Vergeet je ‘m vaak?

 5. HE-LE-MAAL gelijk heb je ook chick!!! Kan me echt helemaal vinden in alles wat je zegt en vind dit een ontzettend leuke en inspirerende topic. En serieus inderdaad.. Iets minder bereikbaar zijn zou best prettig zijn, de berichtjes na 2 uur niet reageren “Hallo?” kan ik soms wel schieten haha. Leuk geschreven, ik blijf je volgen. Liefs, Merel

 6. Goed bezig!!! En die verzorgingsproducten mag je hier dumpen. Altijd goed.

 7. Je hoeft niet eens ‘egocentrisch’ te zijn om eerlijk te kunnen zeggen dat je ergens geen zin in of behoefte aan hebt. Blijkbaar geldt het als raar of onbeleefd als je direct of assertief bent terwijl we wel allemaal willen weten “waar we aan toe zijn” als het gaat om van die stomme dingen als zonvakanties of telefoonabonnementen.

  Ik ben (ook?) zo iemand die van nature geneigd is om vooral een ander een plezier te doen, dus dacht ik: als ik dan een woord moet kiezen, dan is het assertiviteit.

  Maar toen werd vorige week mijn eerste neefje geboren. En daar ben ik toch wel onwijs wijs mee.

  Dus mijn woord van 2017 is ‘oom’.

  (En ‘sentimenteel’ staat al jaren in de topdrie.)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.