Oordelen: waarom we er allemaal mee moeten stoppen - blog - freelennse
hersenscheten

ga lekker heen met je oordeel

Ik haat het als blogposts of andere stukkies beginnen met ‘je kent het wel’, maar je kent het vast wel: onaardig en vooral ongewenste oordelen. Van die mensen die denken dat ze jou op je schouder kunnen tikken en even kunnen vertellen wat ze van je vinden. Zonder dat het jou zou moeten interesseren of zonder dat je erom gevraagd hebt. Ik denk dus dat we eens effe lekker allemaal moeten stoppen met oordelen en nou ja, ik leg je hier uit waarom.

Schuif verwachtingen opzij

Joh, echt, ik ben net zo min heilig als jij en ieder ander. Ook ik oordeel weleens. Ook ik schrik weleens van mezelf omdat ik iets denk waarvan ik een seconde later walg. Maar het fijne is wel dat ik besef dat ik niet zo’n persoon wil zijn. Hoe lekker zou het zijn als we allemaal onze verwachtingen van en over anderen eens opzij zouden schuiven? Dat we er niet langer van overtuigd zijn dat anderen zich naar onze maatstaven moeten gedragen? Mijn manier is niet per se dé manier. Het is maar gewoon een manier en een andere manier kan ook hartstikke prima zijn. Door die kijk heb ik een veel meer ontspannen leven en ik kan je vertellen dat dat me best prima bevalt. Ik heb het opgegeven mensen te willen veranderen – dat doen ze toch alleen maar als ze dat zelf willen.

Waar haal je eigenlijk het lef vandaan?

Waar haal ik (of jij) eigenlijk het lef vandaan om iemand anders te be- of veroordelen? Ik heb helemaal geen recht om dat te doen, tenzij het gaat om iets dat mij persoonlijk raakt. Hoe kan ik een conclusie trekken zonder dat ik weet wat er door iemand heen gaat? Hoe kan ik mijn verhaal klaar hebben zonder dat ik weet in wat voor situatie iemand verkeert? Ik vind dat ik pas wat over iemand mag zeggen als ik in hun schoenen heb gestaan of precies weet hoe dat is. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb eigenlijk wel meer dan genoeg aan mijn eigen schoenen.

Sharing is caring, of…?

Ik denk dat het wereldwijde web bij uitstek de plek is waar beoordeeld wordt. Wat mij betreft zou het heerlijk zijn als we zouden leven in een wereld waar we van alles kunnen delen zonder dat we stil hoeven te staan bij wat een ander al dan niet zou vinden. Niet dat ik denk dat dat ooit gaat gebeuren, maar goed, ik dacht ook dat Trump geen president zou worden. De ‘wonderen’ zijn de wereld nog niet uit, zullen we maar zeggen. Anyway, oordelen is praktisch onze natuur, dus ik ben me wel vrij bewust van wat ik (online) allemaal deel. Als ik van mezelf weet dat ik ergens geen feedback op kan verdragen, dan deel ik het dus niet. (Ik hoop zo dat jullie nu nieuwsgierig zijn naar Al Die Dingen.)

Het oordeel is niet de realiteit

Het gebeurt me geregeld dat ik een oordeel voor mijn voeten gegooid krijg waarvan ik eigenlijk precies geen idee heb wat ik ermee moet. Het is makkelijk te denken dat het oordeel de waarheid is… Maar joe, de groeten. Dat wil ik helemaal niet. En ja, iedereen heeft recht op een eigen mening. Het zou alleen zo fijn zijn als we hem niet altijd zouden delen. In ieder geval: het is niet voor niets een mening en vooral heel erg geen feit. Veel dingen in dit leven (misschien in een volgend leven ook, durf ik niet met zekerheid te zeggen) zijn subjectief en ik denk dat we dat wat te vaak vergeten.

Maarre, wie ben jij eigenlijk?

Ja eh, wat zou het ons eigenlijk uit moeten maken hoe mensen ons beoordelen? Niemand houdt ervan om als niet aardig of niet leuk bestempeld te worden, maar het is nu eenmaal onmogelijk om bij iedereen geliefd te zijn. Eigenlijk doen vooral onze eigen oordelen ertoe en tot op zekere hoogte die van onze dierbaren. Maar oh, wat zou het heerlijk zijn als we al dat oordelen gewoon achterwege konden laten.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reply Homeofdaisies 27/01/2017 at 13:22

  Eens, eens, eens! En prima dat mensen een mening hebben, maar als je alleen maar lelijke dingen te melden hebt: houd het dan lekker voor jezelf. Kan daar zo aan storen! Opbouwende kritiek is altijd welkom, maar je moet niet aankomen met lelijk doen om het lelijk doen… xo Daisy

 • Reply Annelies 27/01/2017 at 13:42

  Iedereen heeft recht op mijn mening! :P
  Verder eens hoor

 • Reply Lies 27/01/2017 at 14:22

  Ik ben enerzijds een beetje allergisch aan snel oordelen maar tegelijk merk ik dat ik mezelf er ook nog vaak schuldig aan maak. Gelukkig vooral in mijn eigen hoofd, ik zal het niet zo snel hardop uitspreken en al zeker niet op internet gooien. Want ik heb inderdaad niet het recht om zomaar over iemand anders te oordelen, zeker niet als ik niet het hele verhaal mee heb.

  • Reply freelennse 27/01/2017 at 14:47

   Fijn dat er meer mensen zo denken! <3

 • Reply Sandra 27/01/2017 at 15:24

  Zo dan! Die zit.
  En ja, wie zijn wij nou eigenlijk helemaal? We hebben geen zak te maken met de kleur, vorm en paspoortvermelding van iemand anders. Ik ben daar heel makkelijk in: je bent een klootzak, of je bent het niet en zelfs als je een klootzak bent, heb ik daar helemaal niks van te vinden.
  En wat een ander van mij vindt, zal me compleet aan mijn bevallige derrière oxideren!
  Dat leeft overigens heel lekker, want dan trek je je niks aan van al die mensjes met een mening die zonodig overal geventileerd moet worden ;)

 • Reply Claire 28/01/2017 at 10:55

  Helemaal mee eens! Ik snap ook niet wie we soms wel niet denken wie we zijn om over iemand anders te oordelen. Vooral niet als je het verhaal niet weet of de achtergrond niet. Stom dat we dat eigenlijk doen, want over wie zegt zo’n oordeel eigenlijk meer?

  • Reply freelennse 28/01/2017 at 11:15

   Over jezelf. En ik hoop dat we dat ooit allemaal beseffen. :-)

 • Reply Zo simpel is dan geluk 28/01/2017 at 18:43

  Helemaal mee eens. Ik probeer altijd zo min mogelijk te oordelen. Maar uiteraard gebeurt het mij ook wel eens.

 • Reply Celine 28/01/2017 at 23:35

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Ook ik maak me wel meer dan eens schuldig aan het be- of veroordelen van iemand. Wel in mijn eigen hoofd en net als jij voel ik mij er meteen schuldig om. Niemand heeft het recht iemand te beoordelen zolang je het verhaal niet kent. Wat zou het fijn zijn als we met zijn allen wat meer naar onszelf zouden kijken en stoppen met oordelen. Maar goed, helaas is dat niet zo 1 2 3 te veranderen en is het nou eenmaal wat mensen doen.

 • Reply Niels 30/01/2017 at 16:43

  Nee, oordelen zonder of met te weinig informatie is niet netjes. En dan nog: de mensen over wie je een goed geïnformeerd oordeel zou vellen, zijn ook niet altijd de mensen die je dat oordeel als een rapport onder de neus wilt schuiven. Zoals je zelf al zegt: veranderen doe je ze toch niet.

  Maar oordelen op basis van beperkte informatie is wat je een sociaal wezen maakt. Je kunt (en wilt) niet met iedereen vrienden zijn of zelfs maar een enkel woord wisselen, dus maak je een selectie, elk moment van de dag weer. Die heeft een lelijke kop, zij is een aanstelster, hij lacht raar, zij van de administratie zijn een stel moemakers, en die meneer van driehoog achter zegt wel elke keer aardig gedag, maar dan op zo’n manier dat je denkt te kunnen raden wat er zoal aan beeldmateriaal op de harddisk van zijn computer staat.

  Niemand vraagt trouwens wat Al Die Dingen dan zijn dus doe ik het maar. Maar ja, wie is die dude en wat doet hij hier? Oordelen oordelen ;)

 • Reply Emma 30/01/2017 at 18:29

  Hearhear!

 • Reply Peggy 08/04/2017 at 15:00

  Echt he! Ik zeg ook niet dat ik heilig ben, maar ik ga niet bij mensen gemene reacties achter laten. Heb jij dat ook soms dat je ineens echt een rotopmerking op bijvoorbeeld een foto krijgt…? Weet nog niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Ik kan zulke dingen slecht van mij af zetten. Moet ik maar eens leren haha! Thnx voor de post!

  • Reply freelennse 12/04/2017 at 20:21

   Oei, nee, ik heb dat eigenlijk nooit… Wat vervelend dat het jou wel overkomt! Ik hoop in ieder geval dat je het naast je neer kan leggen. Reageer je op zulke reacties of laat je het voor wat het is?

 • Reply Anoniem 22/05/2018 at 20:00

  Mooi bericht. En ik ben het met je eens. We leven nu eenmaal in een tijd, waar men zijn eigen waarde niet waardeert en waardoor ze dat gaan doen. In mijn leven ben ik veel beoordeeld, waardoor ik nu heel erg onzeker ben geworden. Ik ben constant met mezelf bezig en met andere hoe ze wel niet over mij denken en durf nauwelijks naar buiten te gaan. Ik ben nu een man van 26 jaar oud. Ik ben niet perfect maar, mag ik niet zijn wie ik ben? Het is easy om te zeggen denk er niet over na en doe lekker je ding, maar het is echt een grote mindfuck. Ik wil graag dit bericht met jullie delen, zodat jullie kunnen zien wat de consequenties kan zijn als je mensen oordeelt, ook al zit er bij je een goede of geen bedoeling achter. Ik geef niet op en werk hard aan mezelf, zodat ik uit eindelijk een toekomst kan bouwen. Stop the judgement and live your own dreams.

  • Reply freelennse 28/05/2018 at 13:50

   Je mag zéker zijn wie je bent! Goed te lezen dat je niet opgeeft en hard aan jezelf werkt. Comfortabel zijn met jezelf is zo veel waard. Take care! X

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.