Judas, geschreven door Astrid Holleeder - boekrecensie - freelennse
boeken

judas

Een boek als dit, daar ren ik meteen voor naar de boekwinkel. Al is het alleen maar omdat ik het bewonder dat zoiets in het geheim geschreven en gedrukt is. Zo gezegd, zo gedaan. Ik stond zaterdagochtend in de boekhandel in Utrecht en rekende Judas af. In de auto begon ik al meteen te lezen en ik kan alvast verklappen dat ik het boek daarna eigenlijk niet meer weg wilde leggen.

Waar gaat Judas over?

Judas is geschreven door Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder. Zussen Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze getuigen tegen hun broer Willem. Na zijn vrijlating in 2012 werd hij ineens een Bekende Nederlander, een knuffelcrimineel, iemand waarmee iedereen op de foto wilde. Ze leggen belastende verklaringen tegen hem af, samen met zijn ex-vriendin. Weinig mensen wisten dat Willem (in het boek steevast Wim genoemd) zijn familie al dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Hij leek precies op zijn alcoholistische vader; hij overheerste.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden. Het zit vol flashbacks naar gebeurtenissen in het verleden en is een verbijsterend familiekroniek. Judas vertelt je over de impact van de Heineken-ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (omgebracht in 2003), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele circuit. Astrid Holleeder heeft heftige dingen gedaan en gesprekken met Wim opgenomen, met maar één doel. Hem levenslang geven.

“Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.”

Judas van Astrid Holleeder

Wat vind ik van Judas?

Holy smokes, wat een boek. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar het boek heeft me echt in alle opzichten verbaasd. Het is bijzonder goed geschreven; het leest heel lekker weg. Daarnaast heeft het verhaal an sich me heel erg aangegrepen. Judas houdt me in zijn greep vanaf de allereerste bladzijde. Het is niet te bevatten dat dit een waargebeurd verhaal is, dat iemand dit op deze treffende manier heeft kunnen schrijven in zulke omstandigheden. Judas had echt een thriller kunnen zijn. Je bent constant in spanning, je wil alleen maar weten wat er nu weer gaat gebeuren. Het knappe vind ik dat dit boek eigenlijk een en al treurnis is, maar dat dat zeker niet het gevoel is dat overheerst als je het leest. Ik heb ook zeker gelachen en bovenal op het puntje van mijn stoel gezeten.

Judas zit goed in elkaar. De flashbacks brengen je niet in verwarring, maar geven je juist heel veel helderheid. Zoals dit hele boek, trouwens. Ik had geen idee hoe hun levens waren, hoe het is om te leven met een topcrimineel. Hoe het is als je broer middenin de nacht aan je deur staat en dat hij altijd bepaalt wat je doet en waar je bent. Hoe het moet zijn om je broer levenslang te geven én zelf ook levenslang te krijgen.

Wat mij betreft is Judas van Astrid Holleeder een boek dat je gelezen moet hebben. Een diepe buiging voor Astrid.

♥ Waardering: 10.

Astrid Holleeder – Judas
Lebowski / 2016 / 9789048825028
Judas is bij Bol.com te koop voor €22,50.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reply Nienke 06/11/2016 at 22:39

  Ik was al benieuwd naar het boek, maar als ik deze review zo lees moet ik hem echt maar eens gaan lezen!

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 10:02

   Zeker! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

 • Reply Merel 06/11/2016 at 23:47

  Was ook al zo onder de indruk van de aflevering bij Rtl Late Night over dit boek. Denk een mooi cadeau voor de feestdagen.

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 10:01

   Ik heb RTL Late Night niet gezien, maar ik hoorde er inderdaad positieve verhalen over! Het is zeker een mooi cadeau. :-)

 • Reply Fleur 07/11/2016 at 08:48

  Klinkt goed!
  Het enige dat mij tegenhoud zijn die 500 bladzijdes maar zoals ik dit lees zou dat geen punt hoeven zijn! Fijne recensie!

  Ps: ik zie me nu net te bedenken dat jij dit boek wel hèèl dnel hdbt uitgelezen, wowie!

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 10:02

   Het leest écht als een trein, dus ik zou me vooral niet tegen laten houden door het aantal bladzijdes. En ja, ik kon het niet wegleggen, dus ik had het boek snel uit, haha.

  • Reply Astrid 25/11/2016 at 17:13

   Die 500 bladzijden valt wel mee. Ik ben vanmorgen begonnen met lezen. En zit nu al bijna op de helft. Als je eenmaal begint met lezen kun je niet meer stoppen. Je word zo meegesleept in jet verhaal.

 • Reply Jenny 07/11/2016 at 11:11

  Klinkt als een indrukwekkend boek. Fijne review.

 • Reply Birgit Roobol 07/11/2016 at 12:05

  Zo benieuwd naar dit boek. Ik wil hem het liefst zo snel mogelijk lezen, maar ik denk dat ik hem bewaar voor mijn vakantie. Nog even geduld hebben tot 4 januari dus… hopelijk red ik dat haha. Fijne recensie!

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 12:16

   Ik vind het knap als je dat kan! Fijne vakantie alvast!

 • Reply Shirley 07/11/2016 at 14:59

  Ik heb het e-book gekocht, ondanks mijn no buy november (oeps). Ik ben heel benieuwd, zeker na jouw review.

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 16:12

   Je gaat er geen spijt van krijgen! Het is het waard om je no buy even opzij te zetten. ;-) Veel leesplezier!

 • Reply Armande 07/11/2016 at 15:05

  Ik las online dat het gelijk uitverkocht was, dat is wel ongelooflijk voor een Nederlands boek. Maar wel de moeite waar dus.

 • Reply Dineke 07/11/2016 at 15:54

  Wauw! Ik zag dit laatst bij RTL Late Night en ik was al zo benieuwd naar het boek! Nu nog meer, die komt op mijn verlanglijstje.

  • Reply freelennse 07/11/2016 at 16:14

   Ben benieuwd wat je ervan vindt! :-)

 • Reply Zo simpel is dan geluk 12/11/2016 at 18:37

  Ik ben echt super benieuwd naar dit boek!

 • Reply Jane 13/11/2016 at 12:41

  Ik ben ook echt onwijs benieuwd naar dit boek.
  Zeker nu na je review nog nieuwsgieriger geworden.

 • Reply Eva 13/11/2016 at 21:31

  Ik ben echt zo ontzettend benieuwd naar dit boek! Las laatst een interview met haar, in Volkskrant volgens mij, en toen stond ik echt al met mijn mond vol tanden. Zo bizar allemaal. Goed om even naar de boekhandel te gaan de volgende keer als ik in NL ben :)

 • Reply Recensies: Astrid Holleeder - Judas | Ranking the Books 14/11/2016 at 11:23

  […] over Judas op Freelennse; […]

 • Reply Sjoerd 15/11/2016 at 14:01

  Met alle respect hoor, maar vind je werkelijk dat dit boek goed is geschreven? Vanaf bladzijde 1 vervalt ze continu in herhaling. Natuurlijk mag een en ander benadrukt worden, maar om daar telkens op terug te vallen. Ook de dialogen vind ik soms ronduit kinderachtig. Verder valt mij op dat Cor van Hout steeds in het zonnetje wordt gezet; ook gewoon een die hard crimineel hoor, die tal van mensen gedupeerd heeft. Dat wordt gemakshalve even vergeten!

  Daarnaast horen we maar één kant van het verhaal en dat ligt er bij tal van passages erg dik bovenop! Moeilijk uit te leggen, maar dit is haar podium om al haar gif te spuien, zonder enig wederhoor.

  Dat Holleeder een eerste klas crimineel is, staat buiten kijf, maar wat is haar rol al die tientallen jaren geweest? Hoe dan ook heeft ze van sommige ‘gunsten’ gebruik gemaakt, dat geeft ze ook toe. Net als dat Willem haar heeft aanbevolen bij een advocatenkantoor, dat haar toenmalige partner werkzaam werd in hun club…etc.

  Las het ook al ergens op andere recensies. Waarom bleef ze haar achternaam behouden als ze het daar zo moeilijk mee had?

  Enfin, ieder zo zijn mening! Bovenal vind ik het een zeer fascinerend onderwerp. Qua schrijven vind ik het echter erg karig, hier en daar zelfs kinderlijk.

  • Reply appeltje 27/11/2016 at 18:17

   Het ging er in deze recensie nou net niet om wat jij er van vond! Jammer dat je zo reageert en dat zegt alles over jou. Tevens is dit boek geschreven vanuit het oogpunt van Astrid. Dus als jij het een en ander mist dan stel ik voor dat jij zelf jouw eigen kijk op de zaak op papier zet en een uitgever zoekt. Wie weet wordt die (ook) goed ontvangen.

   • Reply Cosmos 20/12/2016 at 23:47

    Jammer dat je zo reageert, jij hebt hebt het toch niet geschreven, de woorden uitgespogen en georven zijn niet juist, was er nou niemand die dat corrigeerde

   • Reply Lotte 31/03/2017 at 11:43

    Deze persoon is waarschijnlijk gewend wat hogere literaire werken te lezen, en daartoe behoort ‘Judas’ eenmaal niet. Een negatieve recensie is meestal moeilijker te schrijven dan een positieve, omdat deze nóg sterker onderbouwd moet zijn. Ik vind dat dat goed is gebeurd en naar mijn mening is het niet verkeerd om, vanuit een positief zicht, op een andere manier naar het boek te kunnen kijken. De reactie van u is meer getypeerd als een persoonlijke aanval, en dat haalt uw punt naar beneden.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.