Zoek
Sluit dit zoekvak.
reuzenrad: hier is je dosis motivatie

hier is je dosis motivatie

Het is niet zomaar een maandag, het is een maandag vlak na de vakantie. We nemen ons allemaal voor om zo goed mogelijk ons best te doen en willen allerproductiefst worden, maar zoals het werkt met goede voornemens – je bent ze vaak na een paar dagen al kwijt. Vroeger, als ik in een nieuw collegeblok begon, dan schreef ik altijd zo netjes mogelijk. Totdat ik één klein foutje maakte; dan is het hek van de dam en komen de hanenpoten en hiërogliefen weer van stal. Nou ja, mijn punt is wel gemaakt, denk ik. Het is tijd voor #tik’maandag, dit keer met tips om meer motivatie te krijgen en je doelen te bereiken.

“Wuhhh, doelen bereiken? Waar hebbie het over?”. Ja, eh, als je geen doel, ambitie of goede plannen hebt, dan valt er ook weinig te bereiken en kan je in principe nu stoppen met lezen. Ik vind het heerlijk om te dagdromen en doelen te bedenken, al pin ik mezelf er nooit op vast. Ik houd niet zo van teleurstellingen, dus ik ga er niet vanuit dat het me allemaal lukt. Ik ga er ook niet vanuit dat ik zulke dingen verdien of dat het leven mij dat schuldig is. Kortom: ik plan dus niets, maar ik droom wel.

Heb vertrouwen in je doelen én jezelf

Het is misschien een beetje raar dat ik uitgerekend hiermee begin als ik net nog schrijf dat ik er niet vanuit ga dat ik mijn doelen allemaal bereik. Klopt. Wat ik daarmee bedoel is dat ik a) altijd realistisch moet blijven en b) dat er veel meer omstandigheden gelden dan alleen je eigen motivatie en je prestaties om je doelen te bereiken. Er kan onderweg naar jouw eindbestemming zo ontzettend veel gebeuren waar jij geen invloed op hebt, dat je verdwaalt en je doel nooit haalt. Daarnaast kan ik wel als doel stellen dat ik voor mijn vijfentwintigste (over drie weken) miljonair wil zijn, maar we weten allemaal dat het best lastig is om in zo’n korte tijd die laatste vijfduizend euro bij elkaar te harken. Die droom laat ik voor nu dus ook maar even varen. Wat bedoel ik dan wel met het vertrouwen? Dat je niet bang moet zijn om te falen. Falen is soms pijnlijk, al vraag ik me altijd af waarom. Het enige wat je hoeft te doen, is een andere weg nemen dan je voor ogen had. Vaak schamen we ons dan; een totaal loos gevoel wat ons compleet kan opvreten. Weet je, als je iets niet probeert, lukt het je sowieso niet. Falen is geen ramp, het is naar mijn idee onontkoombaar en noodzakelijk om te leren.

Je doelen behalen: samenwerken en inspireren

Motivatie werkt aanstekelijk en dat is waarom je zou moeten samenwerken met motiverende mensen. Zulke mensen zien vaak dingen waar jij aan voorbij gaat. Ze kunnen je helpen inzien dat je resultaat veel beter kan of juist al veel beter is dan je zelf dacht. Daarnaast kunnen ze je helpen dingen anders te bekijken, er een eigen draai aan te geven. Ik haat clichés, maar ik denk dat dit gezegde wel heel waar is: “alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

Bekijk doelen op de korte termijn

Als ik over tien jaar miljonair wil zijn, kan ik dit doel beter opdelen in kleinere projectjes. Dit is niet te overzien, maar als ik het opdeel in kleine stappen en er een termijn aan hang, dan is het makkelijker om mezelf te motiveren. Ik kan namelijk telkens bij een tussenpost een schouderklopje halen, in plaats van alleen een dikke pakkerd bij de finish. Elk behaald punt geeft je een nieuwe dosis motivatie. Maak je doelen ook altijd SMART:
S – specifiek – wat wil je bereiken, wie heb je nodig en waarom wil je dit?
M – meetbaar – wat heb je bereikt als je doel bereikt is?
A – acceptabel – heb je voor jezelf voldoende draagvlak?
R – realistisch – is het wel echt haalbaar?
T – tijdgebonden – wanneer begin je aan je doel en wanneer heb je het bereikt? Mocht je moeite hebben met tijdsdruk, hier vind je tips om nooit meer in tijdnood te komen.

Dus. Als ik nu zeg “I have a dream”, wat komt er dan als eerste in jou op?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

  1. “Falen is soms pijnlijk, al vraag ik me altijd af waarom. Het enige wat je hoeft te doen, is een andere weg nemen dan je voor ogen had.” Die zin kan echt op een tegeltje, haha. Maar helemaal waar; zonder falen geen vooruitgang.

  2. Aah dit is zo’n goed stukje. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat je niet bang moet zijn om te falen. Goede vraag eigenlijk: waarom zijn we daar bang voor? Dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Uiteindelijk word je er alleen maar sterker, wijzer en beter van.

  3. Fijn stuk voor op de maandag!!!
    Enne, I have a dream?
    Van schrijven mijn beroep maken! Of dit nu via de blog is (het liefst wel!) of op een andere manier :)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.