Tijdnood is verleden tijd met deze tips - freelennse - blog
tips

nooit meer in tijdnood komen doe je zo

Noem het een smoes of een slechte gewoonte, maar we zeggen massaal dat we ergens geen tijd voor hebben. Hoe komt het dat we vaak in tijdnood zitten en hoe voorkomen we dat?

Hoor je het jezelf al zeggen? “Sorry, ik heb geen tijd” of “Dat had ik wel willen doen, maar ik had er echt geen tijd meer voor”. Ja, ik geef het maar meteen toe; ik ben hier superschuldig aan. Nu kan ik twee dingen doen: zorgen dat er meer dan vierentwintig uren in een dag gaan komen (slagingskans van nul) of zorgen dat ik hier anders naar ga kijken (een iets grotere slagingskans). Met andere woorden, ik ga dus een partijtje zitten timemanagen.

Zeg maar nee, dan krijg je er twee (uur bij)
Joehoe, handjes in de lucht als jij ook zo’n lekkere pleaser bent. “Lenn, wil jij even sigaretten voor me halen?” en “Ik vind het openbaar vervoer maar ruk, kan jij me even naar huis brengen? Het is maar een uurtje rijden.” zijn vragen die mij toch redelijk bekend in de oren klinken. Ik heb geen ruggengraat, dus ik zeg dan “ja, natuurlijk, geen probleem, anders nog iets?” en verspil mijn kostbare tijd aan iets wat totaal niet nodig is. (Bovendien, wie rookt er nou nog? (Ik ben gestopt, dus ik maak tegenwoordig iedereen die rookt belachelijk. Slechte gewoonte.)) We zeggen liever geen nee, want stel je voor dat iemand ons minder aardig vindt. Och, ja, het kan zijn dat je iemand teleurstelt. Houd jezelf dan vooral voor dat het niet het einde van de wereld is. Je hóeft geen dingen te doen die jou precies niets opleveren. ‘Nee’ zeggen is hartstikke belangrijk – probeer het maar eens. Het zal je in ieder geval blijdschap én meer tijd brengen.

Prioritijd
Wat maak ik toch weer een prima woordspeling. Leuk of niet, maar doe het maar wel, dat prioriteren. Er zijn nu eenmaal dingen in ons leven die belangrijk zijn, die moeten en die veel tijd kosten. Denk maar aan je werk, want brood op de plank. Denk maar aan je familie en vrienden, want… ja, familie en vrienden. Je kent wellicht die quotes op Instagram en Pinterest wel, dat als iemand zegt dat hij te druk voor je is, hij je geen prioriteit vindt. Het is waar, jongens. Je maakt nu eenmaal wel gewoon tijd voor dingen die jíj belangrijk vindt. En dat is ook hoe het hoort te zijn. Doe dingen die jij wil doen, dat geeft je een hoop rust.

Plannen
Zeg ook geen ‘misschien’ of ‘als ik er tijd voor heb’. Dit blijft constant spoken in je achterhoofd, wat je een gejaagd en onrustig gevoel kan geven. Die onrust zorgt er weer voor dat je minder productief kan zijn, waardoor je automatisch weer het gevoel krijgt tijd tekort te komen. Beslis meteen voor jezelf of je het wel of niet gaat doen en houd daar rekening mee in je planning.

Me-time
Houd in je planning ook rekening met je me-time. Zo is mijn vrijdagavond negen van de tien keer echte me-time en doe ik weinig anders dan op de bank liggen met een dekentje en series kijken. Als je niet goed ontspant, door er simpelweg de tijd niet voor te nemen, heb je een vergrote kans op een burn-out. Tel daar dan ook nog eens bij op dat we graag heel veel dingen goed willen doen… Een burn-out is precies niet waar je op zit te wachten. Trouwens, wachten? Wie heeft daar nou nog tijd voor tegenwoordig? ;-)

Heb jij nog een goede tip om ervoor te zorgen dat je je tijd goed besteedt en indeelt? Deel het dan! Maar alleen als je er tijd voor hebt, hoor.

Deze blogpost kwam eerder online op UrbanChicks.nl.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reply yvonne 13/04/2016 at 06:20

  Heel belangrijk ja!
  Niet alles willen is ook een tip die mij geholpen heeft. Ik wil teveel want ik vind alles zo leuk. Keuzes maken in wat echt leuk is.

 • Reply Femke 13/04/2016 at 10:55

  Wat een enorme goede tips! Props voor de woordspeling ‘prioritijd’ haha! De beste tip voor mij is dit: “Zeg ook geen ‘misschien’ of ‘als ik er tijd voor heb’. Dit blijft constant spoken in je achterhoofd, wat je een gejaagd en onrustig gevoel kan geven.” Ik betrap mezelf er soms op dat ik dit doe wanneer ik op het werk ben, omdat je niemand wil teleurstellen. Maar doordat het in je achterhoofd blijft spoken kosten andere taken inderdaad meer moeite.

  • Reply freelennse 13/04/2016 at 19:07

   Hahaha, thanks! Nu nog toepassen ;-)

 • Reply dresses and daisies 13/04/2016 at 17:07

  Mega goede tips… Vooral die prioriteiten! Zelf heb ik het motto: wat je vandaag doet, moet je morgen niet meer doen. Dan ga ik bergen werk verzetten op een korte tijdspanne. Zalig dat gevoel achteraf dat je veel hebt gedaan!

  Ps. Ik geef momenteel een winactie op mijn blog. Zin om mee te doen?

  • Reply freelennse 13/04/2016 at 19:10

   Haha, zeker. Maar goed, soms denk ik dan ook weer ‘ik wil gewoon slapen en alle dingen bovenal niet doen’.
   Ps. Niet per se, maar ik gun je wel wat clicks. Joe, succes!

 • Reply Mariska 14/04/2016 at 13:58

  Vooral niet dingen voor anderen doen zal voor velen meer tijd schelen dan je denkt! Me time inplannen is ook een goede, word je ook relaxter van.

 • Reply Anne 24/04/2016 at 17:16

  AAAARGGGH. Dank voor de spiegel. Ik ben ook kampioen in flexibel ruggengraat verlengen, ombuigen en uitrekken. Een beetje té goed. En het woord ‘Nee’ staat misschien net op de achterkant van mijn woordenboek gekrabbeld, maar verder zal je het nergens kunnen terugvinden. Heb ik er last van? JA. Dat woord ken ik dan weer wel. Heel goed zelfs. Misschien toch maar een potje ‘neeën’ in een hoekje van de kamer, zodat ik ooit – hopelijk gauw – eens een duidelijk NEE eruit kan gooien. Duim voor me.

 • Reply Merel 04/06/2016 at 13:08

  Haha! Je hebt helemaal gelijk. Moet het eens gaan toepassen (en daar gewoon tijd voor maken) ?
  Idd geniale woordspeling!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.