Zoek
Sluit dit zoekvak.
lessen die ik leerde van bloggen

5 lessen die ik leerde van bloggen

Inmiddels blog ik al een aardige tijd. Het leek me dan ook wel eens leuk om neer te pennen wat het bloggen me eigenlijk geleerd heeft. Afgezien van beter schrijven en een beetje promoten, bedoel ik dan. Komen ze hoor, de 5 lessen die ik leerde van bloggen a.k.a levenslessen!

Bloggen is niet makkelijk

In mijn omgeving wordt er nog wel eens lacherig over gedaan. “Hoezo, het is toch een beetje stukkies tikken?”. Ja, dat klopt in zekere zin. Maar het is ook het promoten van mijn blog, het altijd ‘moeten hebben van inspiratie’, foto’s maken en het beantwoorden van e-mails. Het is niet per se het werk an sich dat het een uitdaging maakt, het is het blijven komen met vernieuwing en het besteden van je tijd. Soms wil ik eigenlijk lezen, maar moet ik nog een blogpost schrijven. Dat is dan ‘opofferen’. Ja, #hardknocklife hoor.

Ik wil altijd meer en ik wil altijd beter

Het bloggen heeft me in doen zien dat ik altijd meer wil en altijd net iets beter. Ik kan volgende maand wel net iets meer schrijven, want vier keer in de week is te weinig. Dat kan best elke dag. En dan het liefst ook allemaal van superkwaliteit en minimaal 1.000 woorden. Joe, da’s dus niet te doen. Wat ik dus nog moet leren: de boel de boel laten.

Eerlijk en persoonlijk bloggen werkt

Ik schreef bijvoorbeeld over een aanranding en over mijn biologische vader waar ik geen contact meer mee heb, Deze blogposts kregen de mooiste reacties en de meeste views. Ik vind het fijn als ik iemand op wat voor manier dan ook kan helpen met mijn verhalen, mijn ervaringen en ik glunder als ik iemand inspireer. Bedankt, jongens. <3

Bloggen is voor iedereen anders

Het heeft geen zin om me te meten met anderen. Wat voor mij een definitie van ‘goed bloggen’ is, is voor een ander weer iets heel anders. Daarnaast is het niet eerlijk om me te vergelijken met bloggers die dit fulltime doen. Wat de een wil bereiken, wil de ander juist weer helemaal niet. En het is prima. Ik doe wat ik leuk vind en daar gaat het mij om.

Discipline is te leren en het is belangrijk

Dit is nog een work in progress, hoor. Inmiddels heb ik dus wel geleerd dat discipline echt te leren is en dat het ook onwijs belangrijk is. Zonder discipline stort mijn blog in; mijn hele leven trouwens. Ik stel graag uit (dat leerde ik dan weer op de middelbare school), maar door de jaren heen ben ik freelennse.nl steeds serieus gaan nemen en probeer ik nu een ijzeren discipline te kweken. I’m on it, I swear.

Blog jij? Wat heb jij ervan geleerd?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

14 reacties

 1. Ik zou dat van mij amper bloggen willen noemen. Voor mij moet het vooral leuk blijven. Dat uit zich in random posts op onregelmatige tijden. Overdag schrijf ik ook al de hele tijd en mijn ijzeren discipline ontbreekt.

 2. Als je het écht graag doet (en dat doe je volgens mij) speelt discipline een kleinere rol dan bij dingen die je ‘moet’.
  Wat ik persoonlijk van bloggen heb geleerd, is mijn punt zo bondig mogelijk te verwoorden, maar daar sijpelt misschien mijn bescheidenheid in door: ik wil nou eenmaal niet te lang aan het woord zijn.
  Zo is bloggen niet alleen het etaleren van wat je kunt, maar ook van wie je bent. Toch?

 3. Heel herkenbaar! Wat ik ook heb geleerd van bloggen is dat je geduld moet hebben. Niet alles lukt in 1x keer en je hebt niet in 1x heel veel volgers. Hoewel ik dat soms nog steeds moeilijk vind, hoe lukt het bij de een nou wel en bij mij niet?:p

 4. Ik herken hier veel in. Ook de discipline, want je wil er een beetje continuiteit in houden. Ook als je een sport doet heb je nu eenmaal niet altijd zin om te trainen, maar je gaat wel. Zo is het met bloggen ook, maar dan moet je ook nog zelf iets bedenken om leuk en creatief over te schrijven. Vooral nu ik het erg druk heb in mijn werk schiet het bloggen er gewoon regelmatig bij in… Maar het blijft leuk!

 5. Leuk om te lezen en zeker herkenbaar! Ik wil mezelf ook nog weleens pushen om meer te doen. Meer artikelen, meer tijd aan foto’s besteden en meer promotie. Maar ik wil dat het een hobby blijft en geen fulltime job naast m’n studie.

 6. Jup, discipline, major leerpunt voor mij ook. Ben net een week ziek geweest, en ja hoor: een week geen nieuwe posts op mijn blog. Omdat het vooruitwerken (zoals ik wel gepland had) niet helemaal was gelukt en ik echt met mijn zieke hoofd geen yoga-foto’s ging staan maken. Wederom voorgenomen: meer vooruitwerken, meer discipline; ondertussen is het half 11 en zit ik nog steeds blogs van anderen te lezen i.p.v. de koekjes te bakken die ik zou bakken.
  I’m also on it!

 7. Herkenbare punten, ik heb ook zoveel van mezelf geleerd in die tig jaren die ik nu al blog. En discipline is inderdaad key,

 8. Heel goed geschreven en ik sluit me hier volledig bij aan! Discipline en plannen is een must om succesvol te zijn. Ook houd ik van bloggers die lekker zichzelf zijn. Alleen schrijven over zaken waar je achter staat. Zo doen Marleen en ik het ook.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.