Zoek
Sluit dit zoekvak.
Sinterklaas een gevleugelde zonder ballen

Sinterklaas: een gevleugelde zonder ballen

De Goedheiligman is weer in het land, dat is jullie vast niet ontgaan. Ik word doodgegooid met Sinterklaasliedjes en juist daarover wil ik even wat kwijt. Helaas ken ik de teksten niet meer, dus ik moest ze opzoeken op internet. Tot mijn grote verbazing snap ik er nu nog minder van dan vroeger…

“Wees maar gerust, mijn kind,
Ik ben een goede vrind,
Want al ben ik zwart als roet,
Ik meen het toch goed”
– Daar wordt aan de deur geklopt 

Oja. Het is inderdaad verbazingwekkend dat je, ondanks dat je zo zwart bent als roet, het goed meent. Hier moet ik even van bijkomen.

“Sinterklaas kapoentje,
Gooi wat in mijn schoentje,
Gooi wat in mijn laarsje,
Dank je, Sinterklaasje!” 
– Sinterklaas kapoentje

Kapoentje. Na al die jaren durf ik het aan: ik ga opzoeken wat een ‘kapoentje’ is. Een gecastreerde haan. Een gevleugelde zonder ballen. Ik mis de link totaal. Een oude man met een lange baard, een mijter en een mantel en een gecastreerde haan. Kan iemand me hierbij helpen? Oh, en waarom laten we kinderen meteen zo hebberig overkomen? Gooi wat in mijn schoentje én in mijn laarsje. Pffft.

“Och jongens en meisjes,
Let nu toch eens op,
Misschien zie je Piet wel fietsen,
met Sint achterop”
– Zwarte Piet ging uit fietsen

Iedereen weet toch dat de Sint zich alleen op een knol en een boot verplaatst? En af en toe wat meters loopt.

“Misschien heeft u nog even tijd,
Voordat u weer naar Spanje rijdt”
– Sinterklaasje kom maar binnen

Naar Spanje rijdt? Dus die intochten met die enorme boot zijn allemaal schone schijn?
En waarom is Sinterklaas in het ene liedje ‘u’ en in het andere liedje ‘je’?

“‘t Is het paard van Sinterklaasje,
Stippe stappe stippe stap,
En ik droom van Sinterklaas,
En zijn zwarte Pieterbaas”

– Zachtjes gaan de paardenvoetjes

Is die Zwarte Piet nou een knecht of een baas? Ik snap het niet meer! Wat denken jullie?
(Sowieso is Zwarte Piet racisme. Daar kan geen twijfel over bestaan.)

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

8 reacties

  1. Dat een kapoentje een gecastreerde haan was, wist ik. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die die liedjes maar raar vindt :P En Pieten zijn natuurlijk Bazen!! ;)

  2. Inderdaad, vage rare liedjes (vooral de eerste). Maar ik vind het wel mooi aangezien het ook onze geschiedenis is. We kunnen wel gaan verdoezelen dat wij Nederlanders niet zulke lieverdjes (en behoorlijke racisten) waren, maar dat vind ik een beetje laf.
    Ik neem de teksten dus maar niet te letterlijk en zing maar gewoon vrolijk mee. Sinterklaas is niet meer wat het honderd jaar geleden was (gelukkig).

  3. Haha dat eerste stukje! Zo racistisch zeg! Leuke blog heb je trouwens, ik ga je volgen!

  4. Hahaha, geweldig geschreven. Toch leuk, ik heb nog nooit echt over die liedjes nagedacht, maar ze zijn inderdaad best bizar.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.