Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een-steekje-los-Iris-ter-Haar

een steekje los

Er Was Eens een e-mail met de vraag of ik Iris wilde coachen, want ze ging een heus boek schrijven! Nu vind ik Iris fantastisch en coachen ook, dus dat zat wel goed. Maar toen bleek ze ook nog eens te gaan schrijven over een onderwerp dat me aan het hart gaat: mentale gezondheid en angst. Als klap op de vuurpijl is de titel ook nog eens een woordgrap. What’s not to love?! Zodra het kon, bestelde ik het boek en nu is Een steekje los eindelijk uit. Wat ik ervan vind? Dat lees je hier! Oh, en lees zeker even door tot het einde, want ik geef een exemplaar van Een steekje los van Iris ter Haar weg en je hoeft bijna niets te doen om kans te maken. Let op: de winactie is afgelopen en de winnaar heeft bericht gekregen.

Een steekje los — leven met angst

Iris (@ikbenirisniet) studeert af als psycholoog. En hoewel bij de loodgieter de kraan ook weleens lekt, zag Iris in 2018 de diagnose paniekstoornis met agorafobie niet aankomen. De buitenwereld trouwens ook niet, want alles lijkt haar goed af te gaan. Een succesvol blog, een borduurwebshop, een onwijs leuke hond, een dito vriend — wat wil een mens nog meer? Nou, je huis uit durven, bijvoorbeeld.

De wereld van Iris werd kleiner en kleiner, tot ze haar huis helemaal niet meer verlaat. Op een dag doet ze dat toch, om naar de huisarts te gaan en een doorverwijzing te krijgen voor de psycholoog. Die wachtlijst lijkt oneindig en in de tussentijd houdt Iris zichzelf bezig met borduren — waar die webshop uit voortkomt. (Die twee borduurwerkjes op de foto zijn door Iris gemaakt en kocht ik destijds. ‘Destijds’? Ja, dat lees je dus in haar boek.)

Inmiddels, na heel wat therapie, lukt het Iris weer om zonder klamme handen de deur uit te gaan. In Een steekje los lees je haar verhaal: hoe de stoornis ontwikkelde, hoe je die maandenlange wachtlijst overleeft, hoe therapie was, wat angst met je relatie doet en hoe borduren hielp om niet knettergek te worden. Dit vertelt Iris met humor, zelfspot en ironie — zodat het een toegankelijk, kwetsbaar en herkenbaar boek is voor iedereen die (in)direct met een angststoornis te maken heeft.

Een-steekje-los-Iris-ter-Haar

Dit vind ik van Een steekje los

Wat een topboek. En dat zeg ik niet alleen omdat ik Iris leuk vind, het onderwerp me aan het hart gaat en ik Iris mocht coachen tijdens het schrijven van Een steekje los.

Nu ben ik iemand die veel herkent in het boek — ik ben zelf altijd een angstig type geweest. Nooit zo heftig als Iris en ik heb ook geen diagnose, maar toch is het voor mij een heel herkenbaar boek. Nadenken over wat je eet of drinkt voordat je een afspraak hebt, via Google Maps en Streetview checken waar je zijn moet (en waar de deur zit), liever niet met de trein reizen, geen koffie pakken in de wachtruimte van de psycholoog, ‘want stel je voor dat-ie niet werkt of dat ik niet weet hoe het moet, dan ziet iedereen hoe ik sta te stuntelen en dan sta ik voor lul’. Dat geeft misschien een net wat extra dimensie aan het boek, want bij sommige herkenbare dingen lachte ik hard — harder dan je misschien doet als je geen idee hebt.

Iris schrijft onwijs fijn: een lekker leesritme, humor, woordgrappen, pakkend en een bepaalde lichtheid. Het onderwerp is best zwaar, maar alleen al door de opening van het eerste hoofdstuk weet je: dit is een veilige plek. Ik las het boek in één ruk uit. Met tranen weliswaar, van het lachen én van het huilen. (“Nou, Lenn, wat raakte je dan zo?” Nou, bijvoorbeeld dit: ‘Keer op keer deden zich situaties voor in mijn leven, klein of groot, waarbij ik dacht: ik laat het wel gebeuren, dat is makkelijker dan ertegenin gaan. Elke keer als ik dat deed, gaf ik een klein stukje van mezelf weg.’ Right in the feels.) En misschien wel het knapste aan het schrijven: er zit heel veel diepgang en kwetsbaarheid in. Iris heeft zichzelf absoluut niet gespaard en geeft heel veel bloot.

Mocht je je afvragen of het dan een heel ingewikkeld boek is vol termen uit de Grote Psychologie- en Stoornissenwereld: ja en nee. Ja, er staan termen in, nee, het is niet ingewikkeld want Iris legt alles lekker makkelijk uit. (Het is wat overdreven om een opleiding tot psycholoog af te ronden om dit te kunnen in je boek, maar het komt nu wel goed van pas. 🤪♥️) Een steekje los zit écht heel erg goed in elkaar. Inclusief handige lijstjes met wat te doen als je een paniekaanval hebt (of als iemand anders er een heeft), hoe je een wachtlijst doorkomt en hoe het nou eigenlijk zit met die wetenschap achter angststoornissen. Oh, en dat angstzweet enorm stinkt. (It’s true.)

Ben je helemaal niet bekend met angst? Niet zelf en niet in je omgeving? Ook dan is het een heel goed en indrukwekkend boek om te lezen. Je krijgt een heel kwetsbaar inkijkje in Iris’ leven en je voelt je heel erg gezien. Zelfs als je niets met paniek te maken hebt. Een aanrader, of eigenlijk gewoon verplicht leesvoer voor iedereen.

Iris-ter-Haar-een-steekje-los-recensie
In het perspakket zat ook een naaldmagneet die ook als broche te dragen is. En je raadt het al: ‘be kind to your mind’ draag ik met heel veel plezier! Hij is trouwens ook te koop in de borduurshop van Iris.
Review-een-steekje-los-van-Iris-ter-Haar

♥ Waardering: 9.

Iris ter Haar — Een steekje los, leven met angst
Blossom Books / 2021 / 9789400511835
Een steekje los is bij Bol.com te koop voor €19,99.

Ik heb Een steekje los gekregen én een exemplaar zelf gekocht. Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Een steekje los van Iris ter Haar winnen? Dat kan!

Omdat ik één exemplaar heb besteld en een exemplaar van de uitgever heb gekregen, geef ik Een steekje los weg aan een van mijn leuke lezers! 🥰 Ik hoor zo vaak dat jullie dankzij mij(n recensies) een boek kochten, dat ik het ook heel leuk vind om er weer eens een weg te geven. Een steekje los is zó goed dat ik wil dat iedereen het leest, maar ja. Laat ik maar klein beginnen bij één van jullie.

Een steekje los winnen? Zo maak je kans!
1. Laat een reactie achter dat je meedoet en vertel me waarom jij dit boek wil lezen.
“Omdat jij het zegt” is vleiend, maar ik vind het heel tof als je juist iets zegt over het thema van dit boek of als je iets heel origineels doet.
2. Gebruik je echte e-mailadres, anders kan ik geen contact met je opnemen als je gewonnen hebt.
3. Meedoen kan tot en met 20 oktober, want de winnaar krijgt de 21e een e-mail van me — dus ga maar vast op je digitale deurmat liggen.

Let op: de winactie is afgelopen en de winnaar heeft bericht gekregen.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

77 reacties

 1. Vraagje, jij zegt, dat je haar hebt gecoached, wat heb jij dan precies gedaan. De indeling, de planning of de teksten leesbaar gemaakt? Is jouw coaching voor elk soort boek mogelijk? Bedankt.

 2. Wat leuk om te lezen weer! Ik wil dit boek al heel lang kopen, maar twijfel toch steeds – of besluit dat ik toch echt boodschappen moet halen in plaats van nieuwe boeken. Ik heb zelf jaren lang gezocht naar een goeie therapeut voor mijn PTSS en angststoornis, nu na een aantal jaar gaat het steeds beter, maar merk ik dat het taboe nog zo groot is dat zelfs ik het soms lastig vind te verwoorden hoe het echt is en voelt. Ik hoop dat dit boek me een nieuwe kant laat zien van het hele proces en ik weer wat herkenning vind bij Iris. En (laten we eerlijk zijn) ik ben ook gewoon enorm verslaafd ben aan boeken kopen en lezen. En daarnaast, hoe leuk is het om op mijn verjaardag een boek te winnen!

 3. Oh, wat gaaf! Ik doe heel graag mee, omdat ik dol ben op woordgrappen en de titel mij daarom direct aanspreekt, ik zelf geen dapper aangelegd persoon ben, en bepaalde situaties dus mijd (zoals in het donker fietsen) en omdat ik graag lees en graag leer over voor mij nieuwe onderwerpen….en omdat jij het zegt, natuurlijk ;-)

 4. Wat een leuk artikel! Het boek van Iris staat al een tijdje op mijn wishlist… mijn beide, jong volwassen, dochters hebben issues met hun mentale gezondheid… waaronder angst. Om ze nog beter te kunnen gaan begrijpen lijkt het me goed om dit boek te gaan lezen!

 5. Ik heb veel over dit boek gehoord en ben er erg nieuwsgierig naar geworden. De dingen die je beschrijft over nadenken wat je eet of drinkt voor een afspraak of liever niet met de trein reizen, zijn erg herkenbaar. Enkele vrienden van mij kampen met angststoornissen en dit boek lijkt me een bijzonder inkijkje in hoe dat moet zijn. Ik zou het mooi vinden om van dit boek te mogen leren.

 6. Oh wat leuk. Ik doe graag mee. Ik volg jou en Iris al heel lang. Ik lees graag en veel een de hele serie van Blossombooks is tof. En zo’n mooi boek past super in mijn boekenkast

 7. Ik wil dit boek heel graag lezen. Ik volg Iris nu op Instagram en ze is een heel open persoon. Omdat ik zelf last heb van paniekaanvallen ben ik heel benieuwd naar dit boek.

 8. Ik volg haar op Insta en klopt, ik ben Iris niet. Maar ondanks dat begint mijn naam ook met de I en heb ik ook paniek/angsten. Respect dat ze zich in dit boek heel kwetsbaar durft op te stellen en hiermee anderen helpt. Heel waardevol voor mij en daarom zou ik graag het boek willen winnen

 9. Ik volg Iris al een hele tijd. Ik heb zelf geen last van een angststoornis, maar ik herken situaties uit jouw review wel (vooral bij mensen dicht bij mij) Ik denk dat het juist goed is voor mensen zonder diagnose om hierover te lezen, om zo misschien iets meer begrip te krijgen voor andere mensen en hun situatie.

 10. Zelf heb ik ook last van angsten en ik volg Iris al een tijdje op Instagram. Daardoor ook heel benieuwd naar haar boek en hoe leuk is het dan om die te winnen bij één van m’n favoriete bloggers! ;-)

 11. Jaaa! Twee van mijn favo online mensen (naja gok dat jullie offline ook leuk zijn maar ken jullie alleen via dm op insta zowat)!
  Ik heb therapie gehad, niet voor angststoornissen, wel voor andere dingen. En heb momenteel het gevoel dat ik weer een beetje terug bij af ben (hallo POH..) Wel heb ik veel last van sociale fobie en is dat dankzij corona nog een stukje erger geworden. Op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om vrienden te maken.
  Anyway. Ik zou het boek graag willen winnen omdat ie volgens mij niet via de bieb te krijgen is, of in elk geval nog niet. En omdat ik (sad story but true), dit jaar geen verjaardagscadeau’s heb gehad en ook amper felicitaties waardoor ik nog een stukje dieper verdwaalde in mn eigen sad brein. I need some positive vibes in my life.

 12. Ontzettend gaaf dat je Iris hebt mogen coachen bij het schrijven van haar boek. Het lijkt me erg interessant om te lezen.
  Ik doe graag mee aan de winactie. Op dit moment heb ik een collega die thuis is vanwege paniekaanvallen en inmiddels ook niet meer naar buiten durft. Ze is nog jong en wil er eigenlijk niet veel over zeggen (wat natuurlijk ook helemaal aan haar is). Mogelijk kan dit boek een steun voor haar zijn!

 13. Dit boek zou ik heel graag willen winnen! Ik volg Iris (en Ollie!!!) al tijden en herken veel in wat ze post. Ik vind het enorm fijn om herkenning te voelen over dingen waarin ik dacht dat ik supervreemd was. Iris haar instagram heeft me geleerd dat het gewoon oke is als ik lekker een 25jarige omaziel wil zijn die kabouterdorpjes en handwerken leuk vindt en tegelijk ook gewoon badass kan zijn. (Althans dat is Iris en zo wil ik ook leren denken over mezelf).

 14. Omdat ik er denk ik heel veel herkenning in vind en omdat Iris het zo leuk vind om Iris te volgen. Zoals je al zegt, iedereen moet dit lezen. En daar hoor ik ook bij.

 15. Ik vind het een enorm dapper verhaal van Iris en ik denk dat ik nog veel van haar kan leren… Vorig jaar ontdekte ik dat ik een angststoornis heb (typisch: ik studeerde cognitieve neurowetenschappen – dat heeft raakvlakken met psychologie – en ook ik zag de diagnose niet aankomen). Daarnaast ben ik kort geleden ook begonnen met handwerken (in mijn geval haken) om tot rust te komen, dus al met al denk ik dat er genoeg herkenbaars in het boek zal zitten. Ik ga alvast hard duimend klaarliggen op mijn digitale deurmat! ;)

 16. Allereerst wil ik zeggen: wauw! Wat een mooi proces heeft Iris doorgemaakt. Ik ben een trouwe fan. Eerst van een leuke Insta over borduren, maar later vooral van Iris, Ollie en Jari. En de tuin.
  En dan dat boek. Ik vind het heel knap en ben superbenieuwd. Maar ben ook een beetje bang om het te lezen. Slaat natuurlijk nergens op, maar als je in mijn hoofd kijkt misschien wel. Ik heb ook een angststoornis, eigenlijk heel goed onder controle. Maar, ben toch bang dat het weer oplaait wanneer ik het boek ga lezen. En tja, dat noem je ook gewoon ‘vermijding’. Dus als we toch met termen gaan gooien: het lezen van dit boek zou voor mij een gevalletje ‘exposure’ zijn. En buiten dat ben ik razendnieuwschierig naar de inhoud. Ik denk dat het een feest der herkenning word. En eigenlijk gun ik mezelf dat ook eens.

 17. Wat tof dat jij haar gecoacht hebt! Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik Iris al heel lang volg en haar een onwijs tof mens vind, en ook omdat ik wel aardig wat herken in de voorbeelden die jij noemt van hoe angst toch stiekem steeds een beetje meer invloed uitoefent op haar leven.

 18. Ik doe graag mee aan de winactie om het boek aan mijn beste vriendin te kunnen geven. Zij heeft al jaren FNS, waardoor haar lichaam soms ineens kan uitvallen. De FSN is een gevolg van burn-out klachten, en samen hebben alle klachten bij haar ook heel veel angst veroorzaakt. Angst om naar buiten te gaan, of om met het OV te reizen. Angst voor wat mensen ervan zeggen als ze de ene week in een rolstoel zit en in een betere week weer gewoon kan lopen. Ik denk dat ze veel herkenning zal vinden in het boek van Iris!

 19. Jaren geleden kwam ik bij de huisarts met vreemde klachten. Ik kreeg een A4-tje mee met info over een gegeneraliseerde angststoornis en dat was het. In de therapieën daarna kwam het altijd terug, maar er is nooit echt iets mee gedaan. Inmiddels heb ik de stempel dysthyme stoornis en sinds een jaar weet ik dat ik ADHD (gecombineerd type) heb. Ik herken mezelf in situaties die Iris via Instagram deelt. Zowel de angst als ADHD kant. Ik ben hierdoor heel benieuwd naar haar verhaal en wat ik hier voor mezelf nog uit zou kunnen halen.

 20. Ik volg Iris als sinds haar blogtijd en twijfel er dus niet aan dat het leuk geschreven is. Waarom ik heb boek graag zou lezen is omdat ik ook wel met wat mentale uitdagingen kamp en altijd het idee heb dat een angststoornis heel ver weg staat van wat ik heb, maar misschien herken ik net wel heel veel dingen en daar ben ik heel benieuwd naar.

 21. Weer een fijne review, Lenneke. Ik zou het boek graag willen winnen om te geven aan een vriendin die dealt met paniekaanvallen. Ze is binnenkort jarig en ze is er niet heel open over, het is niet makkelijk bespreekbaar maar toch wil ik haar graag helpen. Daarom dat ik haar graag dit boek zou willen geven.

 22. Ik ben ZO benieuwd naar dit boek. Je hebt een mega fijne review geschreven en nu ben ik helemaal zeker dat ik ‘m moet lezen. Ik heb ook geen officiële diagnose maar wel sociale angst. Die situaties van de koffiemachine en Google Maps vind ik extreem herkenbaar. Ik praat daar soms over met mensen maar ik ken eigenlijk erg weinig mensen die hetzelfde meemaken of het ook zo ervaren waardoor ik me – ondanks dat ik weet dat ik niet raar ben – toch raar voel soms.
  Ik vind Iris trouwens ook geweldig leuk en volgde haar blog heel graag. Liefde voor woordgrapjes ook :D

 23. Wat een fijne recensie Lenneke! Ik zou het boek graag willen winnen omdat mijn ex-man, tevens beste vriend en vader van onze dochter al jaren gebukt gaat onder angststoornissen en andere diagnoses. Ik hoop door dit boek nóg beter te kunnen begrijpen waar hij mee te dealen heeft en te ontdekken hoe ik onze dochter nog beter kan uitleggen hoe het brein van haar vader werkt!

 24. Hé wat leuk! Ik volgde Iris’ blog way back en toen ik zelf stopte met bloggen ben ik haar uit het oog verloren. Ik had geen idee dat Iris een boek heeft geschreven over haar eigen ervaringen. Ik zou hem graag lezen. Ik ben afgelopen week zelf gestart bij een psycholoog vanwege angst, dus ik denk dat het veel herkenning en misschien ook tips kan geven

 25. Hoi:-)
  Ik volg Iris al een aantal jaartjes en ben zo apetrots op haar. Ze is zo’n fijn mens en een inspiratie voor mensen met mentale uitdagingen. Zelf ben ik, mede door mijn angststoornis, uiteindelijk thuis komen te zitten met een heftige burn-out. Omdat ik daardoor al bijna 2 jaar geen inkomsten heb en dus ook het boek niet kan betalen, doe ik mee aan mijn eerste winactie ooit! Superspannend! Fijne dag:)

 26. Ik zou graag het boek ‘Een steekje los’ willen winnen, omdat ik al sinds mijn achtste deal met een (gediagnostiseerde) angststoornis. Ik hoop uit het boek veel herkenning te halen! ❤️

 27. Wat een leuke actie! Ik zou graag winnen om meer te begrijpen wat angst met mensen doet. De situaties die je in het artikel omschrijft, komen me (gelukkig) over het algemeen niet bekend voor. Ik vind het bijv helemaal niet erg om te stuntelen bij een koffiezetapparaat. De mensen daar zijn “bereikbaar” voor mij, want kleine ruimte, je kunt makkelijk iemand aanspreken en een grapje maken ofzo. Maar met het OV gaan, en naar de stad is dan wel weer spannend. Vooral omdat ik dan ergens moet parkeren (of met het OV en dat staat me ook tegen). Het grootschalige is wellicht het probleem. 😅 Nou ja, lijkt me heel interessant om meer over te leren!

 28. Ik doe graag mee. Een tijdje terug heb ik Even leek alles normaal van Mila van Oosten gelezen en dat boek gaf ook heel veel herkenning. Heel fijn dat zulke boeken er zijn, het is blijkbaar ook nodig om het stigma te doorbreken, bizar eigenlijk in 2021…

 29. Ik heb het boek voorbij zien komen op je socials maar verder geen aandacht aan besteed. En nu je schrijft over de herkenbare dingen denk ik eens “oh ja, dat ken ik”. Dat gevoel dat ik loop te stuntelen terwijl mensen kijken, niet aan iets nieuws beginnen omdat ik er misschien wel heel slecht in ben, liever niet verder dan mijn eigen stad gaan behalve als mijn man mee is en zo kan ik er nog wel een paar bedenken.
  Ben dus heel benieuwd of ik tips uit het boek haal om hier beter mee om te gaan.

 30. Een goede bekende van me heeft een angststoornis. Hoewel ik voor een deel begrijp wat ze doormaakt, omdat ze me dat vertelt, denk ik dat dit boek eraan bijdraagt om het nog beter te begrijpen.

  Verder geniet ik oprecht van de content die je deelt, dat mag ook gezegd worden toch ;)

 31. Dit is een boek wat sowieso een plek in mijn boekenkast verdient. Nadat ik hem gelezen heb natuurlijk. Als iemand met de diagnose PTSS, weet ik wel het een en ander af van angst. En dit klinkt gek, maar hoe fijn om te lezen dat je niet de enige bent waar een steekje los zit.

  Ik ben reuze benieuwd naar dit verhaal. Ook omdat als ik ga borduren, het liefst bij Iris bestel!

 32. Na alles wat ik over het boek voorbij heb zien komen, gelezen heb ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar het boek van Iris, dan dat ik al was! Het lijkt me ook reuze interessant en ook leerzaam om meer te weten te komen over angsten en alles wat er omheen speelt

 33. Ik ben zo benieuwd naar dit boek! Ik volg Iris al jaaaaren en vind het bijzonder hoe ze haar weg in het leven vind. Hoe het stukje bij beetje erger werd en ze toch ook weer dat stapje voor stapje weten te overwinnen. Dat is zo lastig! En anders koop ik hem straks alsnog zelf 😂

 34. Ik zou het graag willen lezen omdat ik Iris al jaren volg en het heel dapper vind hoe zij de draad (see what I did there) van haar leven weer heeft opgepakt. Plus ze schrijft gewoon leuk natuurlijk :)

 35. Holaaa Lenneke,
  Ik zou het boek heel graag willen lezen, omdat ik al jaren zelf kamp met angsten, mentale problemen en paniek. Nu ben ik op zoek naar heling. Ik probeer deze thema’s ook bespreekbaar te maken en taboes te verbreken. Verhaal van Iris inspireert me ook keer op keer hierbij. Ik vind kracht in haar verhaal.

 36. Ik doe mee! Ik zou het boek mega graag willen lezen, omdat ik zelf last heb van angstklachten. Alleen ben ik bang om daarmee naar de dokter te gaan (bang voor oordelen en het bagatelliseren van mijn klachten). Ik hoop eigenlijk dat ik door dit boek wat meer zekerheid krijg? Ik weet dat dit geen wetenschappelijk boek is, maar over de ervaringen van iemand anders lezen zou toch wat meer duidelijkheid geven😅 Ik ben blij dat dit boek er is!

 37. Omg ja dit wil ik winnen! Ik heb al een doos met psychologische labels thuis staan, maar nog steeds niet het gevoel dat de juiste ertussen zit. Ik herken veel in Iris (niet alles), dus ben heel erg benieuwd naar haar boek!

  Alles over zelfontwikkeling, jezelf leren kennen en ook accepteren, slurp ik helemaal op. Waaronder zo’n beetje alles wat uit de handen van Iris, jou, Lianne (theselfhelphipser) en Lianne Sanders komt. I love it! Meer zelfacceptatie voor iedereen!

 38. Ik zou ook graag mee willen doen omdat een vriendin van mij (die nu in een burnout zit) net verteld heeft dat ze ook componenten heeft van een gegeneraliseerde angststoornis. Dus ik denk zowel voor haar als haar omgeving een fijn stukje herkenning. En ik volg Iris al jaren dus weet dat ze een achtergrond heeft in de psychologie en dus naast haar eigen ervaringen ook weet waar ze het over heeft. En dat zij het met haar schrijfstijl wat humor er in verwerkt wat ook prettig kan zijn als je er zelf nog midden in zit :)

 39. Ik wil Iris’ boek lezen omdat ik net (maar echt net-net de telefoon opgehangen) de eerste stap heb gezet om zelf hulp te gaan zoeken bij angsten en gedachten die de laatste tijd m’n leven steeds meer gaan beheersen. En dat vind ik mega moeilijk en spannend maar het voelt nu al goed. (En stiekem ook omdat ik weet dat m’n beste vriendin hem ook graag wilt lezen dus dan kan ik hem ook meteen aan haar uitlenen. Dubbel plezier! :-)

 40. Wat een goede recensie! Het boek staat al op mijn verlanglijstje en omdat ik zelf psycholoog ben, wil ik hem extra graag lezen. Niet alleen voor tijdens mijn werk, maar ook in z’n algemeen meer begrip te ontwikkelen en kennis over dit onderwerp te krijgen! Ik volg Iris al een hele lange tijd en ben op een gegeven moment via haar bij jou uitgekomen. Jullie delen allebei zoveel waardevols! Dankjewel daarvoor!

 41. Ik volg Iris al een hele tijd op Instagram omdat het voor mij (helaas) allemaal maar al te herkenbaar is… En herkenning vinden is altijd fijn als je ergens mee worstelt ;-) Zou het boek heel graag lezen! En even weer weten dat ik niet de enige ben :)

 42. Wat leuk dat je een boek weggeeft! Ik zou het graag willen lezen, om mijn zoon van 12 beter te begrijpen en begeleiden. Hij heeft ook een angststoornis en vindt het lastig uit te leggen. Ik hoop dat het boek van Iris me hierbij kan helpen.

 43. Mijn beste vriendinnetje heeft last van paniekaanvallen en angst en ik zou haar heel graag wat beter willen begrijpen, weten wat ik wel (en vooral ook niet) moet zeggen of doen op zo’n moment en natuurlijk zou ik het daarna ook aan haarzelf geven

 44. Oh, ik hou van jouw reviews! Je neemt geen blad voor de mond en zegt altijd eerlijk waar het op staat en hoe je iets vindt. Jouw openheid en eerlijkheid vind ik echt, hoe cliché of klef het ook mag klinken, inspirerend mooi! NIeuwsbriefwaardig eigenlijk, maar misschien moet ik maar gewoon lekker dagelijks je blog (blijven) bezoeken, haha.

  Ook ik doe graag mee met deze winactie! Ik volg Iris nu al een paar jaar en ik vind het zo ontzettend fijn hoe zij haar shit deelt met de wereld, haar slechte momenten en goede momenten. Hoewel ik niet gediagnosticeerd ben met een angststoornis zijn er een aantal dingen die ik zeker wel herken (is het een angst iets bij mij, of een ASS iets? Dat is altijd maar de vraag!) en het boek van Iris staat ook zeer zeker op mijn TBR.

 45. Ik wil hem graag winnen omdat ik er misschien iets van kan leren. Voor werk én prive 💛

 46. Al een tijdje ben ik op zoek naar een boek over angst en alles daar om heen. Er zijn zoveel boeken/blogs/youtube kanalen die allemaal iets over het onderwerp zeggen en vinden, ik weet niet zo meer waar ik noet beginnen. Dit boek is de eerste waarvan ik denk, ja dit is een mooie om als eerste te lezen. Ik sta momenteel zelf op de wachtlijst, ook voor angst, hopelijk kan het boek me herkenbaarheid en ondersteuning bieden!

 47. Ja ik wil dit boek winnen!
  Niet alleen om te gaan lezen als ik volgende de maand lekker op vakantie ga, maar ook omdat ik angst(zweet) herken. Momenteel gelukkig geen (of in ieder geval weinig) last van. Maar toch is het ergens fijn om te weten dat je niet als enige persoon op aarde soms onnodige angsten hebt.

 48. Ik heb zoveel over dit boek gehoord (en vooral vanuit Iris zelf) en gezien, dat ik machtig nieuwsgierig ben naar het hele boek. Ik werk zelf als psycholoog met mensen met angstklachten en ben al tijden op zoek naar een echt goed en herkenbaar boek voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten, zodat ik het aan mijn eigen patiënten kan aanbevelen.

 49. Wat leuk!
  Ik zou het boek graag willen winnen, om mensen met deze ‘stoornis’ (wat een gek woord voor als je angstig bent..) beter te leren begrijpen. Als ik het boek uit heb, gaat het zeker weer verder naar andere mensen. Hoe meer het gelezen gaat worden, hoe beter! 🥳

 50. Ik ben heel benieuwd naar dit boek! Ik moet eerlijk bekennen dat mijn mentale gezondheid geen prioriteit was op mijn lijstje, totdat ik mezelf volledig voorbij ben gelopen. Sindsdien zet ik mezelf én mijn mentale gezondheid op 1 maar ben nog altijd zoekende naar ervaringen van anderen ik daar uit te leren. Iris is open over haar verhaal en dat spreekt me erg aan!

 51. Ik doe graag mee! Ik kreeg door langdurige stress en onduidelijkheid over de gezondheid van mijn hart begin 2020 paniekaanvallen. Ik ben ze gelukkig weer te boven gekomen, maar ben wel benieuwd naar Iris haar verhaal. Ik volg haar ook op Instagram (en zo dus hier terecht ben gekomen).

 52. Wat leuk! Ik doe graag mee omdat ik Iris fantastisch vind, maar ook omdat ik graag meer wil lezen en leren over dieper in deze angst zitten (en er ook uitkomen). Ik heb er zelf niet heel veel last van (meestal met mate, soms veel), maar veel lieve mensen in mijn leven zitten er dieper in en ook dat wil ik graag beter begrijpen!

 53. Iris!❤️ Ik ben zo benieuwd naar haar verhaal en wil het boek heel graag lezen. Ik zou het haar zo gunnen dat ze in haar hoofd de steekjes weer net zo keurig vast zou kunnen maken als hoe ze borduren kan. Was het leven maar zo’n relatief eenvoudige kunst.

 54. Ik wil graag meedoen met deze winactie! Ik ben zelf van nature geen angstig persoon, maar vind het belangrijk om ook andere kanten van mensen te leren begrijpen of iemand daar mee echt t kunnen zien om het maar zo te zeggen. Ik denk dat dit boek daar erg aan kan bijdragen.

 55. Je reminder op insta werkt! Ik dacht als je er nou weer over begint, moet het wel écht een aanrader zijn. En dus doe ik graag mee. Vooral om het boek te kunnen lezen om te weten waar mijn beste vriendin met een angststoornis doorheen gaat, en om m daarna aan haar te geven!

 56. Ik doe graag mee, ik zou het boek heel graag eens willen lezen. Omdat ik wel veel dingen herken op Iris haar insta account, ben ik benieuwd naar het boek.

 57. Sinds augustus zit ik ziek thuis. Ontslagen, verslagen, vermoeid, verward.. het gaat niet. Had vandaag mijn eerste gesprek met hopelijk een toekomst met meer duidelijkheid en inzicht. Het duurt alleen nog heel lang voordat ik aan de beurt ben. Maar ondertussen kom ik tot niks. En in alle eerlijkheid zou ik dit boek ook zelf kunnen aanschaffen en een heel mooi mens hiermee steunen maar ik doe het simpelweg niet. Bang dat ik niet direct ga lezen en mijzelf dan de schuld geef. Ik hoop dat ik hem win, op het tafeltje naast de bank heb liggen en nieuwsgierig begin te lezen. Ik hoop dat ik er hoop en kracht uit haal die mij nog even helpen terwijl ik wacht op hulp.

 58. Wat een fijn geschreven recensie. Ik ben heel benieuwd naar haar boek en doe graag mee. Ik heb zelf van jongs af aan een angststoornis en denk veel herkenning en steun te halen uit het boek. “Verplicht leesvoer voor iedereen”. Eens, wat zou het mooi zijn als meer mensen ontdekken dat er niet ècht een steekje los zit bij mensen die in hun leven voor mentale uitdagingen komen te staan.

 59. Ik wil dit boek graag winnen omdat ik Iris al heel lang volg, jou trouwens ook, en ik heel benieuwd ben naar haar boek. Oh en omdat ik zelf ADHD heb en verhalen van anderen hierover heel fijn vindt voor de herkenning.

  1. Hoi Janine,
   Als mede-ADHD’er raad ik dan het boek “Druks” aan uit dezelfde serie! Gaat over (over)leven met ADHD. Heel fijn om te lezen…

 60. Wat zou ik graag dit boek willen winnen! Gisteren toevallig gekeken of ik hem kon vinden in de stad. Zelf loop ik al heeeeeel lang met angst- en paniekklachten. Maar er komt steeds ‘iets’ tussen om er wat aan te gaan doen. Wie weet is dit boek lezen een mooi begin!

 61. Leuk artikel! Ik zou dit boek graag winnen, omdat ik Iris al een hele tijd volg, haar blog toentertijd las en ik haar een heel tof persoon vind. Daarnaast kamp ik zelf ook met angsten en voornamelijk onzekerheid. Het bij mij niet zo extreem als bij Iris, maar ik denk dat ik zeker wel nuttige dingen uit haar boek kan halen!

 62. Wat een toffe actie! Ik zou dit boek heel graag willen lezen omdat ik zelf ook kamp met angsten. Wel op een ander vlak, maar ik ben benieuwd of er hetzelfde mechanisme achter zit. Daarnaast vind ik Iris gewoon heel leuk en herken ik veel in haar (zelf ook psychologie opleiding gedaan en een liefde voor handwerk + shop daarin). Na het lezen wil ik het boek graag in een openbaar bibliotheekje leggen (zo’n ding langs de weg) in het idee van ‘sharing is caring’. Liefs!

 63. Hi!
  Ochh wat wil ik dit boek graag lezen. Ik heb een andere uit de serie (“Druks”) ook al gelezen, omdat ik net gediagnosticeerd ben met ADHD. Ik ben op dit moment mezelf aan het ontdekken/helen en dit boek zou daar ook een steentje aan bijdragen. Daarnaast zou het fantastisch zijn als de hoofdzakenserie nog een boek over ptss zou schrijven, want dan is de cirkel rond🖤
  Ik ben benieuwd naar het verhaal Iris!

 64. Hm.. Dit boek staat op mijn lijstje!
  Steeds vaker durf ik te duiken in mijn eigen angst patronen, waar ze vandaan komen en hoe ik er op een andere manier naar kan kijken. Toen ik jaren terug tegen een burn out zat vertelde iedereen me wat ik vooral moest gaan doen: hardlopen, mediteren, leuke dingen doen. Ugh. Ik ben gaan borduren, en nog steeds geeft het me rust na een lange dag werk.
  Heel benieuwd naar dit boek!

 65. Omdat het vorige boek uit de “hoofdzaken” serie ook al zo interessant was!

 66. Ik doe mee! Zelf kamp ik al mijn hele leven met angsten. Dit liep een aantal jaar geleden uit de hand waardoor ik niks meer durfde buiten mijn huis. Na medicatie en heel veel (niet zo leuke) therapie ben ik er grotendeels overheen. Het lijkt me super fijn om de ervaring van een ander met dit onderwerp te lezen. Een stukje herkenning doet altijd goed! Misschien steek ik er zelfs wat van op, van een steekje los ;)

 67. Ah, wat een respect en liefde naar Iris voel je door jouw woorden! Zo mooi om te lezen.

  Oh, zo graag! Ik volg Iris al jaren met enorm veel plezier en soms ook met de nodige herkenning, en vooral hoop. Want de verandering die Iris doormaakte was zo zichtbaar en is ook zo hoopvol. Mijn angststoornis uit zich dan wel anders, maar ik hoop ook zo duidelijk verbetering te zien. Waarom ik Iris’ boek nog niet heb besteld als ik haar zo lang volg en herkenbaar vind? Iris’ boekenbaby ging ongeveer gelijktijdig op de wereld komen als mijn lieve baby. En nu ze er allebei zijn (Primeurtje! Dat mijn lieve baby er is is online nog helemaal geheim, evenals het feit dat we een tijdje in het ziekemhuis waren en een boek bestellen sowieso heen seconde ruimte heeft gekregen in m’n hoofd.) kan ik niet wachten om Iris’ boek te lezen tijdens m’n voedingen, of met een klein hummeltje op m’n buik dat me eraan herinnerd waarom ik zo graag van al m’n angsten af wil en zo voor hem de allerleukste, niet bezorgde, mama wil zijn.

 68. Ah, wat een respect en liefde naar Iris voel je door jouw woorden! Zo mooi om te lezen.

  Oh, zo graag! Ik volg Iris al jaren met enorm veel plezier en soms ook met de nodige herkenning, en vooral hoop. Want de verandering die Iris doormaakte was zo zichtbaar en is ook zo hoopvol. Mijn angststoornis uit zich dan wel anders, maar ik hoop ook zo duidelijk verbetering te zien. Waarom ik Iris’ boek nog niet heb besteld als ik haar zo lang volg en herkenbaar vind? Iris’ boekenbaby ging ongeveer gelijktijdig op de wereld komen als mijn lieve baby. En nu ze er allebei zijn (Primeurtje! Dat mijn lieve baby er is is online nog helemaal geheim, evenals het feit dat we een tijdje in het ziekemhuis waren en een boek bestellen sowieso heen seconde ruimte heeft gekregen in m’n hoofd.) kan ik niet wachten om Iris’ boek te lezen tijdens m’n voedingen, of met een klein hummeltje op m’n buik dat me eraan herinnerd waarom ik zo graag van al m’n angsten af wil en zo voor hem de allerleukste, niet bezorgde, mama wil zijn.

  Oh, en! Omdat ik een boek als deze daarna altijd ergens achterlaat, in de hoop dat iemand hem vind die dit precies nodig heeft. Iris mag dan al een tijdje niet in hrt Westen van het land geweest zijn, haar boek is er wel!

 69. Ik zou dit heel graag willen winnen niet alleen omdat ik meer angsten heb dan ik onder ogen wil zien. Na mij gaat hij naar iemand die ik ken die al ruim een jaar thuis zit met angst, hiermee kan ik haar misschien beter begrijpen en heeft zij misschien wel heel veel steun aan dit boek

 70. Ja! Natuurlijk wil ik graag dit boek winnen. “Omdat jij het zegt”
  Maar ook omdat ik denk mij net zo te kunnen herkennen in het boek als dat jij doet. Dat Google-streetview enzo. Herken ik iets te goed misschien wel.

 71. Ik ben dit geweldige boek nu op mijn Ereader aan het lezen. Ik zou het graag winnen om fysiek cadeau te kunnen doen aan een vriendin die net als ik kampt met een angstoornis. Ik heb het al jaren, het boek van Iris is op vele vlakken zo herkenbaar voor mij. Inclusief de agorafobie én Adhd erbij. Wat heeft Iris dit zware Onderwerp heerlijk luchtig en met humor geschreven. Een aanrader voor iedereen om te begrijpen wat het angstmonster nou precies inhoudt!

 72. Ik doe graag mee met de winactie omdat ik het thema herkenbaar en interessant vind en benieuwd ben wat ik ervan kan leren! Ik heb zelf geen angststoornis maar ben wel anders GGZ gelabeld en dat heeft raakvlakken met dit onderwerp. Ook volg ik Iris al een tijd en ben erg benieuwd naar haar verhaal.

 73. Als ik dit boek win gaat hij meteen als kado naar mijn beste vriendin. Bijna 2 jaar geleden moest ze iets wat ze nooit zag aankomen scheiden van haar narsistische man. En als ik zeg dat ze het nooit heeft zien aankomen maar wel benoem dat haar exman narsistisch was denken veel mensen “maar dan zag je het toch al aankomen?” Nee niet dus. Dit is wat een narsist goed kan. Je jaren lang laten denken dat het nrmaal is dat je door hem een bepaalde leven bent gaan lijden. Dat het normaal is dat hij je heeft laten denken dat hoe jullie getrouwd waren nrmaal was. Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ze los kwam van deze man. Ze heeft daarvoor in therapie gegaan maar is altijd doorgegaan met leven omdat de wereld dat van haar verwachtte, waardoor de therapieën die ze heeft gehad eigenlijk alleen maar gebaaseerd waren op “het terugkomen in de maatschappij” en haar dus niet haar innerlijke heeft geheeld. J kan doorgaan wat j wilt maar als j niet de juiste hulp krijgt die je echt nodig hebt komt het er hoe dan ook een x uit. Nu kampt ze met enorme angst/paniek aanvallen, hyperventilatie en ga zo maar door. Voor mij is dit niks nieuws omdat ik er zelf ook in heb gezeten (depressies, angs, afsluiten van de wereld en ga zo maar door) ik kan haar zoveel delen over mezelf en er voor haar zijn maar ik weet zeker dat dit boek haar veeeeeel meer zou helpen. En nu ze in de ziektewet zit heeft ze alle tijd om dit boek rustig uit te lezen. Ik gun mijn beste vriendin dit zooo erg. Fingerscrossed ❥

 74. Leuk zo’n giveaway! Als therapeut in opleiding geen vreemde materie, maar juist daarom extra fijn om dergelijke verhalen te lezen. Ben benieuwd!

 75. Ik ken Iris niet, had nooit van haar gehoord, maar iedereen die ik op Instagram volg omdat ze zo open zijn over mentale gezondheid, schreeuwt dit boek van de daken. Het liefst zou ik het niet “nodig hebben” niet willen lezen. Maar het roept mij van alle kanten. Want al die mensen op Instagram volg ik, juist omdat ik het zo gaaf vind dat ze zo open zijn.
  Ikzelf ben al ruim 2 jaar bij “het gaat niet goed met me, ik heb hulp nodig”. En dat dan vooral fluisterend tegen mezelf in de spiegel. En dan gaat het weer en kachel ik door. En dan een maand of 2 later sta ik daar weer. Dit boek kopen heb ik voorlopig nog niet gedaan. Zelfs dat is een stap te ver.
  En dit schrijven kost me ook moeite. Maar dan hoop ik uiteindelijk dat dit boek (winnen, of de eerste mentale stap naar kopen) toch dichterbij komt.

 76. ‘Het leven is geen krentenbol’. Iris volgen op insta geeft al zoveel lucht dat ik het heel tof zou vinden om haar boek te lezen.
  En niet eens helemaal voor mijzelf. Ja ik kijk uit naar herkenning in die intense therapie wereld , paniek en meer maar denk ook dat ik er echt wat aan kan hebben bij een paar hele belangrijke mensen die hier tegen strijden. Dan zou ik het boek met ze delen. ♥️

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.