Zoek
Sluit dit zoekvak.
Praten over geld

lullen met lenn: ik wil het even hebben over geld

Een tijdje terug schreef ik op Instagram over dat ik miljonair wil worden. Dat heb ik heel lang heel erg niet gewild, totdat ik het wel wilde. Ik ontdekte namelijk dat ik énorm beperkende gedachten had over geld. Geld is de bron van al het kwaad, het zorgt alleen maar voor ruzies, het drijft mensen uit elkaar, als je weinig geld hebt, zal je nooit meer of veel geld verdienen en rijke mensen zijn eigenlijk maar gewoon naar. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat je mijn punt al wel snapt. En nu, na jaren, voelt het veilig om mijn oude overtuigingen los te laten en in plaats daarvan helpende gedachten te hebben. Want eerlijk is eerlijk: ik ben gewoon niet goor van geld. Sterker nog, ik vind dat ik het verdien om financieel vrij te zijn. (En jij ook. Dat je dat verdient, niet per se dat je het vindt.)

Om financieel vrij te kúnnen zijn, moet ik dus ook wel bold moves maken. Ik zegde mijn baan in loondienst op, want daar loop je simpelweg tegen een inkomensplafond op. Niet dat ik alleen daarom wegging — ik wil namelijk een leven leven waar ik van hou. En dat is nu eenmaal een leven met mijn eigen regels, mijn eigen tijden en mijn eigen ruimte. Ik hou van comfort en een tikke luxe af en toe, dus ik zei ook mijn geboortegrond en huurhuis vaarwel en kocht een groot huis aan de andere kant van het land. Vond ik het spannend? Oh, jawel. Waren er mensen die zeiden dat ik het niet moest doen? Jazeker. Maar het helpt me te denken dat mijn leven zo veel leuker en rijker is als ik alles wat ik doe, zie als leer- en groeiproces. Ik ben constant in ontwikkeling en dat gaat nu eenmaal gepaard met onzekerheid, groeipijn en af en toe een hoop tranen.

Misschien heb jij nu ook wel kromtrekkende tenen. Erger je je dood aan hoe ik praat over geld. Aan dat ik überhaupt praat over geld. Het is me nogal een taboe in Nederland. Heb je geen geld, dan ben je een arme sloeber en een sukkel. Heb je veel geld? Nou, schep daar maar niet over op, jij Dagobert Duck. En ik vraag me zo af waarom dat zo is. Geld is voor mij een middel om mijn eigen leven én dat van anderen te verrijken. Een middel om te kunnen doen en hebben wat ik wil. Dat zijn geen kastelen, dertig auto’s en een team om me heen dat constant mijn haar goed doet (alhoewel…). Ik wil gewoon vrij zijn, een bijdrage leveren aan de maatschappij, mensen blij maken of op een andere manier raken met tekst. Met elke maand wat passief inkomen erbij, hoor je mij echt niet klagen.

Think and grow rich leestip

Je hóeft niet elke dag om 6 uur op te staan en je naar een baan te slepen die je niet leuk vindt. Je hoeft niet constant kei- en keihard te werken voor je geld om vervolgens tot de conclusie te komen dat je die eindjes net wel of net niet aan elkaar kan knopen. Natuurlijk is het niet in elke branche mogelijk om relatief weinig te werken voor veel geld. Dat weet ik. Maar kijk dan of er andere manieren zijn om toch te bereiken wat jij wil. En kijk niet neer op mensen die het anders doen dan jij.

We hoeven elkaar niet de maat te nemen. Houd je bezig met je eigen leven en laat je niet leiden door de oordelen van anderen. Het is jouw leven, dus maak je eigen regels en richt het in zoals jij het wil. Maak je eigen keuzes, zonder dat je klakkeloos doet wat je altijd is ingegeven. Is jou altijd verteld dat je alleen met geld meer geld kan maken? Dacht jij altijd dat geld de bron was van al het kwaad? Maar zou je toch ergens wel elke keer willen juichen als je op je rekening kijkt? You do you.

Alles is uitvogelbaar

Ik wil je niet vertellen hoe jij over geld moet denken. Maar áls jij het gevoel hebt dat je met beperkende overtuigingen zit en dat je misschien toch liever wel meer geld verdient, weet dan dat het mag. Er is geld genoeg voor iedereen. Of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt. Ontdek je dat je collega die precies hetzelfde werk doet veel meer verdient en doe jij het minstens net zo goed? Vraag om die loonsverhoging. Heb je een opdrachtgever die al sinds het begin klant bij je is en werk je daar nog met prijzen die nu veel te laag zijn? Gooi je prijs omhoog.

Lullen met Lenn is onderdeel van een serie: elke eerste week van een nieuwe maand verschijnt er een nieuwe aflevering. In deze blogposts tik ik gewoon een beetje van me af, zonder dat ik ook maar een seconde nadenk over of het wel goed genoeg is om te publiceren. Het helpt me mijn hoofd op orde te krijgen én ik herinner mezelf eraan dat iets niet perfect hoeft te zijn voordat de buitenwereld het ziet. Lees ook de vorige afleveringen van Lullen met Lenn.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

10 reacties

 1. Yes, ik hou van geld! Uiteraard lang niet zoveel als van alle dingen in het leven die VEEL belangrijker zijn, maar geld is wel een superhandig middel.

 2. Veel mensen vinden het heel erg oppervlakkig om te praten over geld, maar ik zie het als een manier om finaniceel vrijer te worden. En precies zoals je het zegt: als je het op een goede manier aanpakt, hoef je niet 60 uur per week te werken om rijk te worden.

  Mijn eerste doel was een omzet van €100.000,- in een jaar tijd. Dat doel heb ik behaald. Nu focus ik mij op mijn eigen projecten voor een meer duurzame manier van geld verdienen in plaats van uurtje factuurtje. En wie weet wordt mijn volgende doel wel een tweede huis in de zon. Dromen mag, maar het stellen van doelen en er echt naar toe werken is nog veel belangrijker. Je moet in de ‘doe’ fase komen. Ook als je veel geld wilt verdienen

  1. Ja, nou, precies! En woohoo, lekker dat je dat doel behaald hebt! ?? Waar zou je een huis willen hebben?

 3. Hele goede post. OVer geld kun je veel zeggen: met weinig geld is er ruzie, en met veel geld is er ruzie. (dus dat is onafhankelijk van het geld). Geld heb je nodig om te leven, ja. En dus om vrij te zijn. Dat jullie generatie geld-doelen stelt, vind ik heel goed, daar ontbrak het 30 jaar terug voor vrouwen wel aan. Geld is slecht… als je over lijken gaat om het te verdienen, kortom als je het zonder verantwoordelijkheidsgevoel doet. Evenals het uitgeven ervan. Maar ook dat geldt eigenlijk voor alles in het leven.
  En als je, zoals jullie, je geld zelf verdient (met ondernemersrisico) vind ik het totaal ok. Maar als je met dubieuze referenties op een top-baan komt, en veel te veel voor niets verdient, (zonder risico) dan is het zeer dubieus. Die krijgen zelfs nog geld als ze de deur uitgewerkt worden, of is dat ook “passief inkomen”.
  Nee, super dat er een generatie vrouwen ontstaat, die wel voor zichzelf opkomt. Nu moet ik me er ook nog bij aansluiten, en dat is minder eenvoudig. Alhoewel ik door jouw post wel weer nieuwe energie daarvoor het gevonden. Succes.

  Opmerking: regel 3 “het bron” = de bron.

  1. Ohhh, wat een leuke reactie! Ik ben ook absoluut geen fan van geld verdienen op, nou ja, slinkse wijze. Ik duw ook nooit mijn diensten door iemands strot. Als je twijfelt, dan zijn we misschien niet de match en kan je beter op zoek naar iemand anders… Superleuk om te lezen allemaal, dank je wel! En bron heb ik aangepast — ik denk soms sneller dan ik tik. ?

 4. Hear hear!

  Ik HOU van geld en ik zou willen dat ik voldoende kapitaal had om te rentenieren en te beleggen in vastgoed. Waarom? Omdat ik gelukkig ben als ik op de bank mag liggen lezen in een boek. Geld = vrijheid, hoe meer mensen dat weten hoe beter.

 5. Hoewel ik het heel goed en leuk vind dat je hierover schrijft, krijg ik ergens ook het ‘meer, meer, meer’ gevoel hiervan. Ik denk dat onze generatie daar op veel meer vlakken dan geld last van heeft. Er komt dan namelijk nooit een punt dat het goed genoeg is. Ik probeer daarom blij te zijn met wat ik heb. Ik streef ook niet naar meer, heb weinig (geen) doelen. Geeft me veel rust. Daarnaast hebben mijn vrijwilligerswerk en reizen me wel geleerd dat ik het al bijzonder goed heb. Neemt niet weg dat iedereen er anders over mag denken uiteraard!

  1. Ah, ja, ik zie dat heel anders. Ik ben héél tevreden met wat ik nu heb — dat ik meer wil, staat daar los van. En daarnaast denk ik: ja, hoe meer ik heb, hoe meer ik kan weggeven en kan bijdragen aan deze wereld. En ik denk ook niet dat ‘meer willen’ (in welk opzicht dan ook) per se iets negatiefs is… ?

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.