Zoek
Sluit dit zoekvak.
Pizza bikken

over je eigen verantwoordelijkheid nemen

Ik twijfel al heel de tijd hoe ik hierover wil beginnen, maar nou, ja, laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen (wel op anderhalve meter afstand, no worries): ik juich het nemen van je eigen verantwoordelijkheid helemaal hartstikke toe. Want hoe je het ook wendt, keert, draait, bekijkt: je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Voor je eigen gevoelens, je gedachten, je motivatie, je behoeften, je grenzen, je keuzes en de consequenties, je verwachtingen, hoe je dingen ervaart. Dat betekent dus ook dat de ander verantwoordelijk is voor precies hetzelfde en dat je heel veel dingen mag loslaten. (Da’s een verademing, kan ik je vertellen.)

Het maakt het leven een stuk overzichtelijker als je jezelf verantwoordelijk houdt voor wat je denkt, doet en zegt. Het is niet meer die ene vrouw op straat die je totaal over de zeik helpt — dat zijn je eigen gedachten. Het komt niet door je ouders, het komt door het beeld dat jij erbij gevormd hebt. Je bent niet te jong, te oud, te stom, te vroeg, te laat, te onervaren, te ervaren, te dom, te slim. Jij mag doen waar jij je goed bij voelt. Dat is jouw verantwoordelijkheid.

Het ding is, als jij de verantwoordelijkheid over je eigen leven neemt, heb je twee keuzes bij dingen die je niet zinnen: je accepteert het of je doet iets om het te veranderen. Het is jouw probleem en dus ook jouw verantwoordelijkheid om er iets aan te doen. Als er een vogel op je jas kakt, is dat ook lullig, maar dan smeer je dat ook niet zomaar aan een ander af.

• Jij hoeft een ander niet gelukkig te maken en een ander jou ook niet. Is je partner een duflul, verwacht dan geen verandering, maar verzacht je eigen blik of ga weg.
• Werkt de wereld voor je gevoel niet lekker mee, pak het dan anders aan. Ga een andere kant op of accepteer waar je nu bent.
• Je mag helemaal naar je eigen normen en waarden leven. (En een ander mag bij jou weggaan als jullie normen en waarden niet (meer) overeenkomen.)
• Geef jezelf de liefde die je nodig hebt, waar je naar verlangt. Je verdient het.
• Je bent een ander helemaal niets verplicht. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om een ander te onderwijzen. Je bent het niet verplicht om een ander antwoord te geven op allerlei vragen. Het is al te gek als je handvatten geeft, maar met álle mogelijkheden van tegenwoordig hoeft niemand bij jou aan te kloppen om te vragen of jij even kan uitleggen wat een racistisch systeem is of dat jij al je ervaringen met racisme even kan opsommen. Je hoeft niet altijd aardig te zijn en de link voor iemand op te zoeken als zij of hij zegt dat ‘ie je nieuwste blogpost niet kan vinden.

Je zal nooit goed genoeg zijn voor iedereen, dus wees het in godsnaam wél voor jezelf. Je mag áltijd ‘nee’ zeggen en iedereen mag het met je oneens zijn of boos worden, maar onthoud dat je recht hebt op je grenzen en je gevoelens. Dat een ander het niet met je eens is, betekent niet dat je grenzen verkeerd zijn. Je bent goed genoeg. Heus. ♥️

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

14 reacties

 1. Amen! Helemaal mee eens, vooral het stukje over dat jij jezelf gelukkig moet maken.

 2. Goede woorden. Je leeft voor jezelf, maar MET anderen. Je kunt de anderen niet de schuld geven voor je ongeluk (klopt), maar je kunt de anderen wel dankbaar zijn voor je geluk (als die er een rol bij hebben gespeeld). En verder vind ik dat je iedereen moet respekteren en omgekeerd. Goede post. Succes

  1. Is zo! En daarbij vind ik ook dat we onszelf weleens wat credits mogen geven. Meestal rekenen we onszelf negatieve dingen heel erg aan en waren de positieve dingen mazzeltjes. Ook niet helemaal eerlijk. ?

 3. Hahahahahah hardop gelachen over die vogelkak! Helemaal mee eens, met alles dus he, niet alleen dat stukje hahaha

 4. Duizendeneen hartjes voor deze post! Precies wat ik mezelf de laatste jaren heb geleerd, om wat meer op die manier in het leven te staan. Ik was vooral in mijn relatie altijd heel erg bezig om het mijn vriend naar de zin te maken. Als iets niet goed zat, zag ik dat automatisch als mijn schuld en mijn verantwoordelijkheid om het allemaal te fixen. Maar als hij slecht gezind is, is het niet per se iets waar ik iets aan kan doen (soms ook wel hoor :D ). We zijn nog altijd samen en ik zorg nu meer voor mezelf dus dat gaat best goed zo – en ik heb natuurlijk mega veel geluk met zo’n lief naast mij.

  1. Zo lief dit. ? Goed dat je goed voor jezelf zorgt! En dat je je gelukkig prijst met je lief. Uiteraard. ??✨

 5. Ja, ja, ja! Actueel thema voor mij nu en zo ontzettend waar! Ik gun het anderen ook om hun verantwoordelijkheid te nemen, het lost zo veel onnodige conflicten op. ❤️

 6. Preach! <3

  Ik las laatst The subtle art of not giving a fuck, en is me uit bij gebleven dat iets weliswaar niet jouw schuld hoeft te zijn, maar dat een probleem dat bij jou speelt wél je eigen verantwoordelijkheid is.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.