Wat er mis is met ongevraagd advies — freelennse
hersenscheten

weet je wat jij eigenlijk zou moeten doen?

“Weet je wat je zou moeten doen? Lekker in je eentje op reis. Dan leer je jezelf écht kennen!” Ja, weet je wat jij zou moeten doen? Lekker je mond houden. Ik ken weinig uitspraken die meer uitgewoond zijn dan deze. Ik moet namelijk helemaal niks. Vraag dat maar aan Lianne en haar boek.

“Volgende keer kan je beter…” of “Ja, je had ook niet…”. Wil je net effe lekker stoom afblazen na een aanvaring of even jubelen dat je iets deed wat je ontzettend eng vond, walst iemand over je heen met wat je niet goed deed. Serieus — waar is dat voor nodig? Het is zo makkelijk om ongevraagd advies te geven. Soms gaat er een “Mag ik je een tip geven?” aan vooraf, maar meestal steekt iemand gewoon van wal. En als de vraag al wordt gesteld, is er niemand die op het antwoord wacht. Negen van de tien keer is het waarschijnlijk goedbedoeld, maar dat verandert de uitkomst niet per se. De uitkomst dat mijn nekharen overeind gaan staan én dat je me kritiek geeft. Je zegt me, hoe mooi verpakt of verwoord ook, dat ik iets niet goed doe. Volgens jou. Maar eh, ja, hoe mooi je het ook inpakt — het blijft een drol die je me in de maag splitst.

Meestal doen we het ook nog eens voor onszelf. Niet eens voor de ander. We gooien er onze beste tips uit en denken dan ‘zo, hè hè, dat was lekker, ik heb die ander eens effe flink op weg geholpen’. Je staat er niet eens bij stil dat je de ander het gevoel geeft dat hij of zij het niet alleen kan. Dat hij of zij op dit vlak niet goed (genoeg) is. Op een of andere manier leren we allemaal dat ongevraagd advies zo goed is, dat je er dankbaar voor moet zijn. Ik kies ervoor om dat niet te zijn. Ik wil mijn eigen keuzes maken, mijn eigen fouten maken en mijn hoofd niet laten vullen met angsten en oordelen van anderen.

Dus:
— wil jij andermans ongevraagde advies helemaal niet horen, dan mag je dat absoluut meteen zeggen. Je hoeft je niet rot te voelen, je op te offeren, omdat jij een ander niet wil kwetsen.
— wil je advies geven, vraag dan in godsnaam eerst of de ander hier behoefte aan heeft en kies je woorden zorgvuldig.

Hey, maarre… weet je wat je eigenlijk zou moeten doen? Lekker doen wat goed voelt voor jou.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reply Niels 21/10/2019 at 17:24

  “Het enige dat ik moet is NAAR DE WC”
  Een met oprechte interesse gestelde open vraag levert beide gesprekspartners (meestal) een prettigere conversatie op dan de vooringenomenheid die in zo’n “moet-je-niet” besloten ligt. En dan nog ben je niet verplicht te antwoorden.

  • Reply freelennse 21/10/2019 at 18:14

   “Dat moet je zelf doen, huehuehue.”
   Ja, precies dat. Ik ga al meteen met m’n hakken in het zand als iemand met zo’n houding naar me toekomt.

 • Reply Louise 22/10/2019 at 11:06

  Hahaha maar ik kan het soms ook niet alleen ^^ En dat vind ik helemaal niet erg. Stuur al die irritante mensen met hun goedbedoelde tips maar mijn kant op, ik ben toevallig zo’n dankbaar persoontje die als een malle informatie gaat tanken xD. En ik geef soms ook ongevraagd advies inderdaad. Mijn versie van je-moet-eens is: “ik kan iedereen aanraden om…” :’) Zal er meer op letten in de toekomst!

  • Reply freelennse 22/10/2019 at 12:10

   Oh, maar je hoeft het ook echt niet alleen te doen! Om hulp vragen is echt hartstikke oké. Het gaat mij er meer om het stukje ‘ongevraagd’ — ik zit daar vrijwel nooit op te wachten. En als ik er wél op wacht, is het fijn als iemand vraagt of dat zo is. Dan kan hij of zij van wal steken. ;-) Maar ik stuur iedereen voortaan door naar jou, hahaha.

 • Reply Irene 22/10/2019 at 16:33

  Vroeger deed ik het zelf ook, tot ik merkte hoe betweterig ik over kwam en dat mensen daar vaak echt geen nood aan hebben. Ik vind het zelf ook irritant als mensen met zo’n dingen aan komen zetten. Het geeft inderdaad het gevoel alsof het nooit goed is, wat je ook doet.

  • Reply freelennse 23/10/2019 at 10:47

   Totaal irrelevant, maar ik hóu van je Vlaams.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.