Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mijn eigen bedrijf starten

(*) mijn eigen bedrijf starten: tips voor beginnende ondernemers

Een appje en een mailtje hier en daar: ‘Lenn, vertel eens, hoe heb jij dat aangepakt, met het starten van je eigen bedrijf?’. Het leek me dus handig om het in één blogpost te vertellen. Mazzel voor jou, want heb jij, zonder dat je het gevraagd hebt, er ook nog iets aan. Wil je trouwens meer praktische tips voor een bedrijf starten? Er staat meer dan genoeg online.

Luister niet naar anderen

Als ik vertelde dat ik mijn baan in loondienst had opgezegd, een huis had gekocht, aan de andere kant van het land ging wonen en mijn brood ging verdienen als zelfstandig ondernemer, kreeg ik vaak de vraag of ik niet goed snik was. De persoon wilde — waarschijnlijk uit liefde en met de beste bedoelingen van de wereld — me behoeden voor als het eventueel misgaat, want dat gebeurde bij de neef van de buurvrouw ook. ‘Die begon ook een bedrijf en een jaar later had hij niks meer.’ Ja, balen. Maar ik geloof in mezelf en in mijn bedrijf. Er is ook geen plan B. Mijn blog en tekstbureau lopen goed en het móet slagen. Niet omdat ik niet durf te falen, maar omdat dit is wat ik wil en wat mij gelukkig maakt. Als ik mijn hoofd laat vullen met angsten van anderen, word ik zelf ook bang. Maak ik wellicht andere keuzes dan wanneer ik die dingen niet had gehoord. Natuurlijk mag je altijd om raad vragen, maar onthoud ook dat je moeder waarschijnlijk niet je doelgroep is. Vertrouw op jezelf en je eigen gevoel, want het is jóuw bedrijf.

Je financiën op orde

Naast dat je moet zorgen dat er geld binnenkomt, is het ook handig te weten wat er binnenkomt. (Eerder schreef ik trouwens tips om als freelancer aan opdrachten te komen.) Nog handiger is een compleet overzicht van inkomsten, uitgaven en een overzicht van de winst die je maakt. Ondernemen is al leuk omdat het je veel vrijheid geeft, maar het is nog leuker als je er een knap belegde boterham aan overhoudt. Daarom is het handig op zoek te gaan naar een goede manier van boekhouden of een boekhouder die bij je past. Er bestaan handige websites waar je boekhoudprogramma’s kan vergelijken. Oh, en wil je je tarief bepalen? Hier vind je handige tips voor het vaststellen van je tarief en hier leg ik je uit waarom je als zelfstandig ondernemer nooit zomaar omlaag moet gaan met je prijs.

Promoot jezelf overal

Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, of zodra je weet dat je het gaat doen en wanneer, zou ik van de daken schreeuwen dat je zelfstandig ondernemer bent (of wordt). Grote kans namelijk dat er geen klanten voor je in de rij staan — als dat wel zo is: go you, goed geregeld. Ga netwerken (dat hoeft niet per se op een bijeenkomst, dat kan online ook heel goed), zorg dat je werk kan laten zien, verkoop jezelf aan alles en iedereen. Zelfs als het ongemakkelijk voelt. Wees aanwezig op sociale media en laat van je horen. Wat trouwens ook goed kan werken, is als ondernemer gaan bloggen. Of voor je laten bloggen.

Klik op de afbeelding om meer te lezen over de cursus. 👇🏻

Doe wat goed voelt voor jou

Zie je dat een andere ondernemer in dezelfde branche iets doet en denk je dat jij het daarom ook maar moet doen? Welnee. Je moet doen wat goed voelt voor jou. Als die manier van adverteren bijvoorbeeld niet bij jou past, kies dan voor een andere weg. Of doe het helemaal niet, als je vindt dat het niet nodig is. Ik ben sowieso iemand die onderneemt op gevoel. Voelt een klant niet goed of vind ik de klus echt niet leuk? Dan doe ik het dus ook niet, want het gevoel is niet goed. Dat is niet goed voor mij en dat is niet goed voor de klant en de klus. Ga ook niet zomaar met iedereen koffie drinken, omdat je denkt dat dat iets is wat hoort. Heb je geen idee wat iemand jou brengt? Wil je naar een potentiële opdrachtgever, maar weet je niet wat het budget is en of er überhaupt budget is? Vind eerst uit wat het je oplevert en wat jij de ander oplevert, voordat je er tijd in stopt.

Mijn eerste maand als freelance tekstschrijver

Ben je benieuwd naar hoe mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer verliep? Kom ik wel rond of knabbel ik al een paar weken op een varkensoor dat eigenlijk voor mijn hond was? Werk ik überhaupt wel of zit ik voornamelijk te wachten tot een klant contact met mij opneemt? Ik schreef alles voor je op. Helemaal leuk — voor jou, maar ook voor mij. Om terug te lezen als ik miljonair ben.

(*) Dit is een samenwerking met boekhoudprogramma-vergelijken.com.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

2 reacties

  1. Haha, dat varkensoor! Dat hoop ik toch van niet. Leuk om te lezen deze tips. Ik heb zelf geen plannen om als freelance tekstschrijver aan de bak gedaan, maar vind het wel interessant om te zien hoe anderen dit aanpakken. Je weet maar nooit natuurlijk ;)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.