Beste vrienden worden met jezelf | tekstschrijver Nieuwegein
persoonlijk

beste vrienden worden met jezelf

Het is misschien wel het allerbelangrijkst in het leven: op jezelf kunnen vertrouwen en jezelf lief vinden. Toch zijn veel mensen de ergste vijand van zichzelf. Hoe stop je daarmee? Of beter gezegd: beste vrienden worden met jezelf, hoe doe je dat?

Wil je ruzie met me? Dan raad ik je aan me te overtuigen ergens anders voor te kiezen dan ik aanvankelijk wilde. Om me vervolgens tot de conclusie te laten komen dat ik gewoon mijn eigen keuze door had moeten zetten. Ik doe dus eerder wat een ander wil dan dat ik op mezelf vertrouw. Da’s knap sneu, toch? En het gaat om simpele dingen, hoor. Al gaat het om het kiezen van een parkeerplek of het bestellen van een broodje. (Don’t mess with my food!) Het overkomt me nog steeds dat ik mezelf ondergeschikt maak aan een ander en daarmee misschien wel de ergste vijand van mezelf ben. Iets met een ezel en een zelfde steen… Hier houdt het dus niet eens op. Er is nog meer en het wordt tijd dat ik beste vrienden word met mij.

Vertel jezelf wat je ook tegen anderen zou zeggen

Ja, lachen hoor: ik kan anderen wel advies geven, maar als het om mezelf gaat, verschijnen er ineens vraagtekens boven mijn hoofd. Daarnaast ben ik veel liever voor anderen dan voor mezelf. Terwijl ik tegen een vriendin zeg dat het niet erg is dat ze voor de derde keer is gezakt voor haar rijexamen en dat ook echt meen, zou ik zelf een keer of acht op volle vaart tegen een muur rennen. Ik moet toch eens proberen net zo lief voor mezelf te zijn als voor een ander.

Het hoeft niet allemaal perfect te zijn

Soms trap ik in een kleine valkuil: denken dat alles perfect moet zijn. Kan ik dit versje wel publiceren of is het niet zo goed? Hoe weinig ik er ook om geef als mensen me beoordelen op mijn uiterlijk, des te meer geef ik erom als iemand iets over mijn schrijven zegt. Dan probeer ik mezelf er ook weer van te overtuigen dat perfect maar een utopie is… Ook hier zou ik eens moeten leren op mezelf te vertrouwen. Als ik denk dat iets goed is, dan is het toch al meer dan prima?

Treat yo’self

‘O, nou, dat is leuk zeg, dat neem ik mee voor een vriendin!’, denk ik best vaak. En ik doe het dan dus ook nog. Zodra ik zelf iets wil hebben of nodig heb, denk ik negen van de tien keer ‘nah, laat maar zitten, ik kan mijn geld wel beter besteden’. Gaat natuurlijk precies nergens over. Ik weet wel dat ik blij word van andermans blijdschap (een héél fijne eigenschap), maar ik moet ook leren dat ik mezelf wel eens mag vertroetelen. Bijvoorbeeld door vaker dan een keer per twee jaar naar de kapper te gaan. (Als je nu denkt dat ik dode haarpunten heb… dat klopt! Ach ja, yolo, alles draait om het innerlijk natuurlijk.)

Zoals je ziet, heb ik nog aardig wat te leren. Gaat het jou wel goed af? Deel dan effe je tips met me!

Deze blogpost kwam eerder online op UrbanChicks.nl. 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reply Naomi 01/04/2016 at 06:33

  Ik heb de rare neiging mezelf de laatste tijd hoofdmassages te geven random op een dag omdat ik dat dus heel leuk vind om bij anderen te doen: why the heck not bij mezelf?! Beetje dat wat jij hebt mijn cadeau’tjes meenemen.

  Ik ben mega voor vrienden zijn met jezelf. We mogen echt een stukje toffer doen tegen onze awesome zelf.

  Liefs

 • Reply Naomi 01/04/2016 at 06:34

  *met cadeautjes meenemen. Ach.

 • Reply yvonne 01/04/2016 at 08:17

  Herkenbaar dit. Ik heb dat niet alleen met cadeautjes maar met bijna alle aankopen voor mezelf. die vind ik ook altijd te duur, niet nodig en. En nee zeggen tegen anderen blijft ook lastig…

  • Reply freelennse 01/04/2016 at 16:04

   Stom, hè! Bij dezen: je hebt het zó verdiend, neem mee! ;-)

 • Reply Sandra 01/04/2016 at 16:02

  Lieve lenn… Als jij niet het goede voorbeeld kan geven door lief te zijn voor jezelf, hebben anderen altijd het gevoel dat ze ook niet lief hoeven te zijn tegen jou!
  Keep your heels and your standards extremely high. En als die hakken te hoog zijn, verdubbel je de hoogte van je standaard maar!
  XXX

 • Reply Daan 01/04/2016 at 22:06

  Ik zou nooit beste vrienden kunnen worden met mezelf. Sowieso moet je je zelf nooit ‘leuk’ gaan vinden, denk ik. Dan word je ook minder kritisch en heb je kans dat je ego je in de weg gaat zitten.

  • Reply freelennse 01/04/2016 at 23:02

   Wat is ‘minder kritisch’ en wat is er mis met jezelf ‘gewoon leuk vinden’ en genieten van wie je bent en wat je doet?

  • Reply Eric 27/12/2020 at 13:13

   Zou het niet al je ego kunnen zijn die dit zegt……..

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.