Zoek
Sluit dit zoekvak.

kijktip: my beautiful broken brain

Ik houd niet zo van ellende. Het liefst houd ik me daar dan ook niet mee bezig. Noem het struisvogelpolitiek, noem het dom, noem het verstandig of hecht er helemaal geen oordeel aan. Wat jij wil. Toch besloot ik een vrij heftige documentaire te kijken die toch als ‘ellende’ omschreven zou kunnen worden: My Beautiful Broken Brain.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je leven eruit zou zien nadat je een intracerebraal hematoom (beter bekend als hersenbloeding) hebt gehad? En dat je die dan dus ook nog overleefd hebt? Nee, precies. Ik heb daar nog nooit over nagedacht en ik hoop ook dat ik dat niet hoef. Lotje Sodderland overkwam het. Ze was 34 toen ze een hersenbloeding kreeg. Haar heftige verhaal is vastgelegd en voor een ieder te bekijken op Netflix. Haar documentaire My Beautiful Broken Brain toont hoe haar leven er sinds haar hersenbloeding uitziet.

“Ik leef. Ben erg slecht in schrijven.
Maar ik ben niet dood. Dat is al een begin.”

My Beautiful Broken Brain is gemaakt op verzoek van Lotje zelf. Sinds haar hersenbloeding kon ze eigenlijk niets meer onthouden en raakte ze geobsedeerd door het vastleggen van dingen. Ze was doodsbang dat ze dingen vergat, dingen kwijtraakte, en wilde dat koste wat het kost voorkomen. Lotje nam contact op met documentairemaker Sophie Robinson en dankzij crowdfunding werd My Beautiful Broken Brain gefinancierd. Lotje kreeg veel inspraak bij het maken van de docu, wat je ook terugziet in de beelden die door haarzelf geschoten zijn.

Het was het leven van Lotje om te schrijven, te lezen en ze had een drukke baan waar ze alles tegelijkertijd moet doen. Al sinds haar 18e is ze uit huis en runt ze haar leven op een bijna jaloersmakende manier. Totdat ze op haar 34e getroffen wordt door een hersenbloeding. Ze lag in bed, alleen en dacht dat ze doodging. Het was bijna een wonder dat ze haar huis uit wist te komen – waarna ze werd gevonden in een toilet in een hotel. Hierna weet Lotje niets meer, totdat ze uit haar coma ontwaakt en ontdekt dat haar hele leven op zijn kop staat. Lotje neemt ons mee in haar revalidatieproces en laat haar moeder, haar broer en haar beste vriendin aan het woord. My Beautiful Broken Brain toont wat voor prachtige vrouw Lotje is, met haar positiviteit, humor en doorzettingsvermogen. Ik geef het je te doen om elke dag weer uit bed te komen en meteen tegen de realiteit aan te lopen: alles wat ik vroeger graag deed, kan ik niet meer.

Misschien maakte dit nog wel het meeste indruk op me: “als ik geconfronteerd word met de vraag ‘wie ben ik?’… Iemand met veel vrienden, een harde werker, iemand die houdt van lezen. Wat als alle bewijzen daarvan worden weggenomen? Wat maakt dat van mij?“.

My Beautiful Broken Brain is heel ontroerend. Het is bijzonder intiem om in het leven van Lotje te kijken, op haar allerkwetsbaarst. Het is bijzonder leerzaam en het is aangrijpend. Het is bijzonder. Lotje is bijzonder.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

7 reacties

  1. Dit lijkt me zeker een bijzondere documentaire. Helaas heb ik geen netflix, maar ik ga eens kijken of ik hem op een andere manier kan bekijken. Dank voor het delen!

  2. Mooi geschreven! Ik ben er enorm benieuwd naar, dus vanavond of morgen maar even gaan kijken :).

  3. Klinkt als een hele mooie docu! Ik ga hem zeker even opzoeken op Netflix, ben benieuwd:).

  4. Grappig, die heb ik ook pas gezien! Erg mooi vastgelegd. Geen valse sentimentaliteit, gewoon lekker nuchter.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.