flikker toch op met je FOMO
hersenscheten

flikker toch op met je FOMO

“Veel missen levert een gevoel van vrijheid op.” Deze zin las ik in een boek van Rik Zaal en het zette me meteen aan het denken. Zeker nu ik de term ‘fear of missing out’ steeds vaker voorbij zie komen. 

Fear of missing out (FOMO) is de angst om iets leuks of iets belangrijks te missen. Het gaat dan niet per se om een bruiloft of een diploma-uitreiking, maar vaker om een feestje, een nieuwsbericht of zelfs iets banaals als een bericht op Facebook. Veelal wordt FOMO gelinkt aan sociale media en we herkennen het allemaal: het constant refreshen van de apps of de webversies, ook als je dat een seconde geleden nog hebt gedaan. Je hebt echt last van fear of missing out als je op een gegeven moment overloopt van prikkels en zelfs paniekerig wordt als de prikkels uitblijven. Ja, jongens, zulke kneuzen zijn wij dus. Omdat ik alle wijsheid in pacht heb, deel ik wat tips met je om die FOMO een flink poepie te laten ruiken. (Zo eentje na veel te veel kapsalon en bier, weet je wel.)

Negeer je telefoon een dag
Zelf gebruik ik voornamelijk WhatsApp veel minder en geloof me: je mist precies niets. Zet al je meldingen uit en open de app alleen als het nodig is.
Tip: negeer je telefoon niet volledig als je wacht op een heel belangrijk belletje, want dan zou je voor de verandering wel echt eens iets kunnen missen. Je droombaan of zo.

Laat sociale media voor wat ze zijn
Aangezien ik een type ben van ‘alles of niets’, is het in dit geval ‘niets’ als ik sociale media wil laten voor wat ze zijn. Doordeweeks is dat knap lastig, aangezien sociale media een belangrijk onderdeel van mijn werk zijn. In het weekend negeer ik ze wel geregeld. Dat kan best; je vrienden zullen het je heus wel vertellen als ze gaan trouwen, als ze een kindje krijgen of wat ze gisteren gegeten hebben en hoe dat er precies uitzag. #lekker #foodporn #cleaneating

Volg eens geen nieuws
Persoonlijk word ik voornamelijk sip van het nieuws tegenwoordig. Zodra je aangeeft dat je geen nieuws kijkt, komt vanzelf een gesprek op gang. Variërend van “hóe kan je nou geen nieuws kijken” tot “ik praat je wel even gauw bij”. Prima vol te houden.

Blijf lekker thuis als je daar zin in hebt
Word je meegevraagd voor een etentje of een wild avondje stappen, maar heb je eigenlijk veel meer zin om met je deken op de bank te vegeteren? Trek je deken en die zakken chips maar uit je kast en plof neer. Heus: je mist niks als je niet meegaat. Hoogstens wat lekker eten, maar Thuisbezorgd heeft ook prima maaltijden. En die mensen in de club die over je nieuwe schoenen kotsen… daar zit toch niemand op te wachten? Het voordeel van je telefoon en sociale media negeren is dat het voor mensen ook lastig wordt om jou mee uit te vragen. Scheelt je weer ‘nee’ zeggen. Winning!

Deze blogpost verscheen eerder op Urbanchicks.nl. 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reply Mariska 07/02/2016 at 18:12

    Helemaal gelijk!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.