Boekrecensie Zeventig - Rik Zaal
boeken

zeventig

Zeventig - Rik Zaal


Rik Zaal schreef voor Het Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant, maakte radio- en tv-programma’s en gaf een reisboek en een roman uit. Nu heeft hij Zeventig geschreven, wat bestaat uit notities over het ouder worden. In maar liefst zesenvijftig (ik weet ook niet waarom het er geen zeventig zijn) notities laat Rik, die in maart 2015 zeventig werd, zijn gedachten lezen over het ouder worden. Het is vaak ontroerend, maar nog vaker om te lachen.

Wat vind ik van Zeventig?

Eerst twijfelde ik heel erg of ik dat boek wel leuk zou vinden. Ik bedoel, het gaat over ouder worden en als ik ergens een hekel aan heb, is dat het wel. En dat terwijl ik pas 23 ben. Toch begon ik aan Zeventig, want ik was toch wel heel erg nieuwsgierig. En pakte het positief uit? Ja!

Dit boek is fantastisch. Rik Zaal schrijft met onwijs veel humor, probeert in elke sketch met een uitsmijter te eindigen en hij laat je nadenken. Hoewel ik een imago heb van ‘joehoe, yolo, living on the edge’, maak ik me ook heus wel eens druk om de toekomst. Moet ik veel geld opzij zetten? (Nee, ik koop toch die sneakers.) Hoe ga ik dat doen als ik mijn sokken niet meer aankrijg? Ik weet niet eens of ik kinderen wil, wie zorgt er dan straks voor mij? Zal ik ziek worden? Zal ik spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb?

Het lezen van Zeventig vond ik heel verhelderend. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat je niet de enige bent die zichzelf zulke vragen stelt. En het is fijn om te horen hoe iemand anders het gedaan heeft. Welke conclusies hij na zeventig jaar heeft kunnen trekken. Hoe stom het misschien ook klinkt: Rik Zaal heeft knopen voor mij doorgehakt. Als je hier ook wel van houdt, is Zeventig zeker een aanrader voor je!

Ik vond niet elke sketch even sterk, maar ik denk dat dat per persoon verschilt. Als Rik Zaal het heeft over ergens waar ik (nu nog) precies niets mee heb, vind ik dat automatisch een minder sterk stuk. Dat ligt niet aan de schrijfkunst van Rik, maar aan mezelf. Al met al vind ik dit boek echt een must-read!

♥ Waardering: 8.

Rik Zaal – Zeventig
Lebwoski / 2015 / 9789048819485
Zeventig is bij Bol.com te koop voor €19,99.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.