pas op: havermout is slecht voor je
hersenscheten

pas op: havermout is slecht voor je

Al enige tijd geleden las ik overal op het web over havermout. Eerst probeerde ik het warm te eten, maar toen ik ontdekte dat ik bij elke hap bijna over mijn nek ging, heb ik dat maar snel opgegeven. Goed, ik ben niet voor één gat te vangen, dus daarna stapte ik over op ‘overnight oats’. Klinkt fancy, maar het is gewoon havermout die je een nachtje in de koelkast laat staan. En dat is dan ineens ‘superfood’. Maar wist je dat havermout eigenlijk heel slecht voor je is? Ik leg het je vandaag uit.

Oké, ja, ik ben gevoelig voor zulke trends. Clean eating doe ik niet aan, want ik ben gewoon te gek op zo nu en dan een kapsalon en een hamburger van McDonald’s. Toch eet ik elke ochtend trouw mijn bakje braaksel. Ehh, overnight oats. Ja, met chiazaad en cacao nibs en rozijntjes. Lekker vezelrijk, lekker vullend en lekker gezond. Tot ik erachter kwam dat het dus eigenlijk heel slecht voor je is. En wel hierom:

 • het is eigenlijk helemaal niet héél lekker
 • het ziet er al helemaal niet lekker uit
 • en daarom wil je er bijna een uur de tijd voor nemen om het te versieren met allerlei superfoods, zodat je het kan instagrammen
 • de kans is bij mij 100% dat er een kilo havermout door de keuken vliegt
 • wat je vervolgens moet opzuigen en dan knal ik standaard met mijn scheenbeen tegen de stofzuiger
 • om daarna mijn hoofd te stoten tegen het keukenkastje dat nog openstond
 • en dat alles gebeurt uiteraard precies vlak voordat je naar bed wilde gaan
 • wat resulteert in een korte nacht en een slaapgebrek

 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

24 reacties

 • Reply Suus 04/07/2014 at 07:19

  Ik heb dit ook. Trend geprobeerd, maar teveel gedoe! Plus koud vind ik dit dus echt niet te vreten. Zum kotsen inderdaad bijna. Ik hou het bij yoghurt, cruesli, appel en banaan. Oh en koffie, vooral veel koffie!

 • Reply Marah 04/07/2014 at 08:00

  Havermout had het bij mij direct al verspeeld toen ik bij mijn moeder eens zag hoe het er eigenlijk uit ziet (zonder IG-filter en superfoodversieringen). Eugh.

 • Reply Dina 04/07/2014 at 08:58

  Ik houd echt niet van harvermout. ECHT NIET. Wel van havermoutkoekjes.

 • Reply Jill 04/07/2014 at 14:32

  En dat terwijl ik sinds mijn 4e bijna elke dag een kom havermoute pap eet, met suiker.

 • Reply Naomi 04/07/2014 at 14:44

  Heb je ze al eens rauw door de yoghurt gegeten? Dus niet eerst koken of zo, maar gewoon handjevol door de yoghurt, een appeltje er door met kaneel en eventueel lijnzaad(olie).

 • Reply Nienke 04/07/2014 at 16:04

  Haha! Herkenbaar

 • Reply Lauradenkt 05/07/2014 at 10:29

  Ja, het is echt ENORM, maar dan ook ENORM smerig.

 • Reply Naomi 26/10/2014 at 18:33

  Ik ga echt super goed op havermout. Des te meer voor mij. <3

 • Reply Anouk 26/10/2014 at 19:03

  Dit zijn toch geen echte redenen waarom havermout slecht voor je zijn? Alleen dat het jou niet bevalt :p

  Wel leuk geschreven, ieder zijn ding ;)

 • Reply Veronique 26/10/2014 at 19:05

  Geweldig artikel! Heb echt hardop gelachen, vooral om dat met Instagram, wat inderdaad iedereen wel altijd doet. Iedereen kan oprotten met zijn superfoodies, bij mij is het het meest efficiënt wanneer ik snel iets maak en me niet overal aan irriteer en chagrijnig word omdat het niet lukt, waarna ik maar chips ga eten. Averechtse reactie, zo kunnen we het beter noemen. Heel leuk geschreven :)

 • Reply esther 26/10/2014 at 19:28

  Hahaha super grappig geschreven! Ik dacht nu komt het: havermout is echt slecht en niet goed voor je. Maar hoe jij het bedoelt klopt ook helemaal haha!

 • Reply Moniek 26/10/2014 at 21:00

  Haha, bij het zien van de titel was ik echt heel benieuwd wat er nu ineens zo slecht is aan havermout! Grappig geschreven.

 • Reply Roberta 26/10/2014 at 21:37

  Haha super leuk geschreven! Zat het toevallig net zelf te eten en was gelijk ongerust :p

 • Reply Angela | Great Body & Skin 26/10/2014 at 22:19

  Goeie trigger! Ik dacht nou, zal mij benieuwen wat ze schrijft! En inderdaad, je hebt gelijk. Hoop dat de blauwe plek meevalt en je er een Instagramwaardige foto van hebt kunnen nemen.

 • Reply Liliane 26/10/2014 at 23:23

  Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer havermout eten na dit blogje gelezen te hebben. LEVENSGEVAARLIJK.

 • Reply Milou 27/10/2014 at 15:11

  Ohja, dit ben ik! Daarom geen clean eating voor mij… Toch moet ik helaas wat gezonder gaan leven!

 • Reply Claudia 27/10/2014 at 17:46

  Haha ik herken het zo. Ik vind het ook echt niet lekker en moet er ook echt van kokhalsen. Maar ik probeerde ook met de trend mee te gaan. Wel, nu maak ik mijn eigen trends!

 • Reply Tessa 02/03/2015 at 18:32

  Hahaha, heel herkenbaar! Ik heb ook havermout op allerlei manieren geprobeerd, maar havermout als pap vind ik echt niet lekker, word er niet vrolijk van zo op de vroege ochtend. Ik gebruik nu havermout in allerlei crumbles en granenrepen en dan geeft het wel een lekkere bite.

 • Reply Marijke 02/03/2015 at 19:15

  Ik maak er mueslirepen van. Dan vind ik het wel lekker. En nee anders hoef ik het idd ook niet….

 • Reply Sofie 02/03/2015 at 19:57

  Haha, ik heb dit bij volkorenbrood. Vind ik ook zo ranzig en toch koop ik het elke keer weer…

 • Reply Jessica 02/03/2015 at 21:31

  haha ik vind het oprecht lekker :)

 • Reply Rob 06/06/2016 at 10:08

  I LOVE havermout! Voor het slapen vul ik een pannetje met 5 volle eetlepels havermout, 1 flinke klont santen (kokoscrème), 1 mok water en een snuf zout. ’s Ochtends hoef ik alleen het gas aan te zetten, laat ik het 1 minuutje doorkoken, roer ik er krentjes, kaneel, honing, gecrushte hazelnoten en plakjes banaan doorheen en laat ik het nog even wat afkoelen. Heerlijk! Kan pap blíjven zeggen!

  (Hoe noem je eigenlijk iemand die reageert op oude discussies? Een… discussiereanimeerder?)

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.