Zoek
Sluit dit zoekvak.

pas op: havermout is slecht voor je

Al enige tijd geleden las ik overal op het web over havermout. Eerst probeerde ik het warm te eten, maar toen ik ontdekte dat ik bij elke hap bijna over mijn nek ging, heb ik dat maar snel opgegeven. Goed, ik ben niet voor één gat te vangen, dus daarna stapte ik over op ‘overnight oats’. Klinkt fancy, maar het is gewoon havermout die je een nachtje in de koelkast laat staan. En dat is dan ineens ‘superfood’. Maar wist je dat havermout eigenlijk heel slecht voor je is? Ik leg het je vandaag uit.

Oké, ja, ik ben gevoelig voor zulke trends. Clean eating doe ik niet aan, want ik ben gewoon te gek op zo nu en dan een kapsalon en een hamburger van McDonald’s. Toch eet ik elke ochtend trouw mijn bakje braaksel. Ehh, overnight oats. Ja, met chiazaad en cacao nibs en rozijntjes. Lekker vezelrijk, lekker vullend en lekker gezond. Tot ik erachter kwam dat het dus eigenlijk heel slecht voor je is. En wel hierom:

 • het is eigenlijk helemaal niet héél lekker
 • het ziet er al helemaal niet lekker uit
 • en daarom wil je er bijna een uur de tijd voor nemen om het te versieren met allerlei superfoods, zodat je het kan instagrammen
 • de kans is bij mij 100% dat er een kilo havermout door de keuken vliegt
 • wat je vervolgens moet opzuigen en dan knal ik standaard met mijn scheenbeen tegen de stofzuiger
 • om daarna mijn hoofd te stoten tegen het keukenkastje dat nog openstond
 • en dat alles gebeurt uiteraard precies vlak voordat je naar bed wilde gaan
 • wat resulteert in een korte nacht en een slaapgebrek

 

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

24 reacties

 1. Ik heb dit ook. Trend geprobeerd, maar teveel gedoe! Plus koud vind ik dit dus echt niet te vreten. Zum kotsen inderdaad bijna. Ik hou het bij yoghurt, cruesli, appel en banaan. Oh en koffie, vooral veel koffie!

 2. Havermout had het bij mij direct al verspeeld toen ik bij mijn moeder eens zag hoe het er eigenlijk uit ziet (zonder IG-filter en superfoodversieringen). Eugh.

 3. En dat terwijl ik sinds mijn 4e bijna elke dag een kom havermoute pap eet, met suiker.

 4. Heb je ze al eens rauw door de yoghurt gegeten? Dus niet eerst koken of zo, maar gewoon handjevol door de yoghurt, een appeltje er door met kaneel en eventueel lijnzaad(olie).

 5. Dit zijn toch geen echte redenen waarom havermout slecht voor je zijn? Alleen dat het jou niet bevalt :p

  Wel leuk geschreven, ieder zijn ding ;)

 6. Geweldig artikel! Heb echt hardop gelachen, vooral om dat met Instagram, wat inderdaad iedereen wel altijd doet. Iedereen kan oprotten met zijn superfoodies, bij mij is het het meest efficiënt wanneer ik snel iets maak en me niet overal aan irriteer en chagrijnig word omdat het niet lukt, waarna ik maar chips ga eten. Averechtse reactie, zo kunnen we het beter noemen. Heel leuk geschreven :)

 7. Hahaha super grappig geschreven! Ik dacht nu komt het: havermout is echt slecht en niet goed voor je. Maar hoe jij het bedoelt klopt ook helemaal haha!

 8. Haha, bij het zien van de titel was ik echt heel benieuwd wat er nu ineens zo slecht is aan havermout! Grappig geschreven.

 9. Haha super leuk geschreven! Zat het toevallig net zelf te eten en was gelijk ongerust :p

 10. Goeie trigger! Ik dacht nou, zal mij benieuwen wat ze schrijft! En inderdaad, je hebt gelijk. Hoop dat de blauwe plek meevalt en je er een Instagramwaardige foto van hebt kunnen nemen.

 11. Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer havermout eten na dit blogje gelezen te hebben. LEVENSGEVAARLIJK.

 12. Ohja, dit ben ik! Daarom geen clean eating voor mij… Toch moet ik helaas wat gezonder gaan leven!

 13. Haha ik herken het zo. Ik vind het ook echt niet lekker en moet er ook echt van kokhalsen. Maar ik probeerde ook met de trend mee te gaan. Wel, nu maak ik mijn eigen trends!

 14. Hahaha, heel herkenbaar! Ik heb ook havermout op allerlei manieren geprobeerd, maar havermout als pap vind ik echt niet lekker, word er niet vrolijk van zo op de vroege ochtend. Ik gebruik nu havermout in allerlei crumbles en granenrepen en dan geeft het wel een lekkere bite.

 15. Ik maak er mueslirepen van. Dan vind ik het wel lekker. En nee anders hoef ik het idd ook niet….

 16. Haha, ik heb dit bij volkorenbrood. Vind ik ook zo ranzig en toch koop ik het elke keer weer…

 17. I LOVE havermout! Voor het slapen vul ik een pannetje met 5 volle eetlepels havermout, 1 flinke klont santen (kokoscrème), 1 mok water en een snuf zout. ‘s Ochtends hoef ik alleen het gas aan te zetten, laat ik het 1 minuutje doorkoken, roer ik er krentjes, kaneel, honing, gecrushte hazelnoten en plakjes banaan doorheen en laat ik het nog even wat afkoelen. Heerlijk! Kan pap blíjven zeggen!

  (Hoe noem je eigenlijk iemand die reageert op oude discussies? Een… discussiereanimeerder?)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.