Zoek
Sluit dit zoekvak.

tips om stress te boycotten

Het is weer die tijd van het schooljaar: de tentamens staan voor de deur. Nu probeer ik de deur angstvallig dicht te houden, maar ik geloof niet dat dat de oplossing is. In ieder geval gaat mijn tentamenstress er niet van weg. En het erge daarvan is dat mijn haar glans verliest, ik nog minder effectief ben dan normaal en mijn geluk wordt uit mijn lichaam gezogen. Omdat ik jullie dat niet gun, geef ik jullie maar liefst vijf tips om stress uit je leven te schoppen. Boycotten die hap. Oh, hoe? Dat lees je hier.

Ruim op!
Zodra het chaos is in mijn hoofd, wordt mijn huis ook een bende. Vicieuze cirkel: zodra mijn huis een bende is, wordt het chaos in mijn hersenpan. Kortsluiting kunnen we daar tijdens de tentamens al helemaal niet gebruiken, dus zorg dat alles spik en span is. Nog een voordeel: aan een opgeruimd bureau kun je beter leren. En in een opgeruimd bed is het ook beter slapen.

Reken af met uitstelgedrag
Dat uitstelgedrag (guilty) moet ook de deur uit. Ik maak me er constant schuldig aan en ga soms zo ver dat het afstelgedrag wordt. Of ik verzend mijn opdracht twee minuten voor de deadline. Dit levert stress op, kan ik je verzekeren. Met klamme handen en zweetparels op je voorhoofd hard rammen op je toetsenbord om je studiepunten binnen te halen… No go. Bespaar jezelf deze stress!

Beweeg!
Ik ben nooit voorstander van sport geweest, maar sinds ik een rib heb ingeruild voor hardloopschoenen, ben ik om. Door het bewegen zweet je de stress eruit! En met je hand in de zak chips verdwijnen voor de tv is natuurlijk ook al flink bewegen. Mocht zelfs dat al te veel moeite zijn of ben je op dieet: ga dan lekker naar de sauna. Ook daar is zweten gegarandeerd.

Doe lekker 1.0
Je moet toch ergens die gedachten kwijt om je hoofd te legen. Mocht je geen zin hebben om te sporten en geen zin hebben om chips te eten voor de tv, dan kun je altijd lekker 1.0 je gedachten op een papiertje schrijven. Dat is ook een soort van opruimen. Je mag ook stiekem heel 2.0 je smartphone hiervoor gebruiken.

De vijfde tip is dat je dit artikel kan printen en naast je computer kan hangen. Of boven je bed. Of in je sauna. Of nergens. Je kan natuurlijk ook gewoon elke dag mijn blog bezoeken om te zien of er iets nieuws op staat. Mijn blog is namelijk ook erg stressverlagend. Doe dit vooral niet met een kopje koffie, want dat stimuleert de aanmaak van cortisol, waardoor stress wordt bevorderd!

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

15 reacties

 1. Ik vind het heel belangrijk om in een opgeruimde kamer te studeren, al is het maar omdat ik dan al minder afleiding heb om iets uit te gaan zitten zoeken in plaats van te leren. En dan nog de tip van lijstjes en een goede planning. Ik zorg dat ik een uur fanatiek leer en dan even wat leuks ga doen :)

  1. Houd je dat echt een uur vol? Ik heb een concentratieboog van twee seconden, hooguit.

 2. Ja ik heb een ijzersterke discipline ;) maar dat kan ik niet de hele dag volhouden hoor. de eerste paar uur gaat het goed, tot ik te moe word en in slaap val en dan kom ik qua tijd niet meer uit haha :P

  1. Hahaha, ik ben ook best wel een zwakkeling, moet ik eerlijk toegeven. Het vervelende is ook dat ik het beste presteer onder druk en mezelf dus overlaad met stress. Ik moet echt leren plannen. Hoe doe jij dat?

 3. Als ik ga opruimen voor het leren dan komt er dus helemaal niets meer van, want ik vind altijd wel weer een nieuwe ontdekking tijdens het opruimen.

  1. Stiekem heb ik dat ook. “Oh, hé, kijk, een armband van een vakantieliefde die eigenlijk heel stom was.” En vervolgens ben je een uur bezig om erover te Whatsappen :’)

 4. Ik boycot stress meestal door compleet in ontkenning te gaan. ‘Ik heb geen stress, waarom zou ik stress hebben? Een tentamen? Oh, maar dat is niks, echt een eitje… Daar heb ik geen stress om hoor!’
  Werkt altijd :P

  1. Die heb ik ook geprobeerd, maar ik kon mezelf niet te slim af zijn. Helaas!

 5. Ik ruim tijdens tentamenperiodes ook heel wat spullen op, anders kan ik gewoon echt niet fatsoenlijk studeren ;) Ook je tips van sporten en dingen opschrijven voer ik braaf uit, ik zit dan alleen wel weer met een kop koffie je blog te lezen, dus aan dat uitstelgedrag moet nog gewerkt worden :P

 6. Goede tips! Ga ik zeker gebruiken, dat van dat als mijn hoofd een chaos is, is dat ook zo met mijn kamer en andersom. Moet ik toch maar eens opruimen. En ik sport sinds kort ook weer en ik merk nu al verschil (rust enzo, na een weekie!)

  :)

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.