Zoek
Sluit dit zoekvak.
Winterdip voorkomen

winterdip voorkomen: zo doe je dat

Officieel is het nog geen winter, maar om vijf uur ‘s middags vraag je je toch al verwoed af wie stiekem het licht uit heeft gedaan. De donkere en kortere dagen dagen ons uit om blij en actief te blijven. De blues liggen op de loer, maar kan je een winterdip voorkomen? Ja, je kan aan de winterdip ontsnappen. Klaar voor de tips? Komen ze — op deze derde dag van de adlenntskalender!

Wat is een winterdip?

Een winterdip is precies wat je verwacht dat het is: een dip in de winter. Die donkere dagen en gierende wind zorgen ervoor dat je je het liefst binnen opsluit en pas weer gaat leven als de bloesem aan de bomen verschijnt. Je ritme is verstoord door het gebrek aan daglicht. Iedereen heeft namelijk daglicht nodig om productief, actief en vrolijk te blijven én om ‘s nachts diep te slapen. Je bouwt je melatonine slechter af waardoor je de hele dag door een moe gevoel hebt en je neemt ook nog eens minder vitamine D op. Als je het zo leest, is het bijna een wonder dat we de dagen doorkomen. 🤣 Een winterdip is trouwens wel echt iets anders dan een winterdepressie. Een seizoensdepressie is een aandoening en een diagnose — een winterdip niet.

Winterdip: de symptomen

De winterdip is te herkennen aan…
• geen zin hebben om naar buiten te gaan, want koud en bleh
• de wil om zo min mogelijk te bewegen en ondernemen
• het feit dat je nu wel heel moeilijk uit bed komt (Netflix blijft maar vragen of je nog steeds kijkt)
• somber zijn

Beweeg — het liefst buiten en in daglicht

‘Ik wíl helemaal niet bewegen’, hoor ik je denken, ‘en al helemaal niet buiten’. Nee, snap ik allemaal wel, maar van alleen het wandelingetje naar je koelkast en je bad ga je je niet beter voelen. (Neem anders een hond, dan moet je zelfs met gebroken voet wandelen 🤪.) Als je je beter wil voelen en de winterdip voorkomen je als muziek in de oren klinkt, moet je toch echt bewegen. Beweging zorgt voor een fitter gevoel en frisse lucht heeft een bewezen positief effect op je mentale gezondheid. Nog wat daglicht op je snoet en je bent al een heel eind in het afrekenen met je winterdip. Vind je die drempel om naar buiten te gaan écht ellendig hoog? Beloon jezelf dan: doe je boodschappen lopend in plaats van met de auto en neem een zak M&M’s mee voor ‘s avonds. Of breng je lunchpauze lekker buiten door en verwerk je beweging en daglicht dus gewoon in je ritme.

Winterdip voorkomen

Zie het positieve

‘Ga lekker leuke dingen doen, dan voel je je vanzelf beter’. Dat is natuurlijk wel heel kort door de bocht en geldt natuurlijk ook helemaal niet als je daadwerkelijk een depressie hebt (was het maar waar), maar je alleen maar focussen op hoe koud, nat en donker alles is, helpt je al helemaal niet. En als je heel eerlijk bent, heeft het najaar ook heus wel dingen die je wél fijn vindt. Die kop dampende chocolademelk, stamppotten (met een kuiltje jus en appelmoes), lekker lang in bed met een kruik of een elektrisch deken, ontbijten met warme havermout, lekker traag opstarten en je helemaal verliezen in een boek… (Als je nog op zoek bent naar een heerlijke serie boeken, die hieronder is top.)

Ken jezelf en handel daarnaar

Ik ken mezelf inmiddels heel goed. Ik weet dat ik in de zomer véél makkelijker uit bed kom, dus ik pas mijn ritme wat aan. Ik weet ook dat het weinig goeds voor me doet als ik alleen maar buiten ben in het donker, dus ik ga eerder in de middag — als het nog licht is — wandelen met mijn hond. Weet jij dat je in de winter in de avond niet meer productief bent, terwijl je ‘s zomers dan juist lekker schreef? Vind daar dan een ander moment voor, zodat het wel bij je past. Ontdek wat je wel en niet fijn vindt en zie het ook als een leuke uitdaging om uit te vinden hoe je het zo inricht dat het wel voor je werkt.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

2 reacties

  1. Op dit moment moet ik inderdaad wel een beetje vechten tegen een winterdip. ‘s Ochtends in het donker naar je werk en eind van de dag in het donker weer terug, vies en koud weer, blegh! Maar ik ga inderdaad in mijn lunchpauze altijd even een rondje om en op vrije dagen ook altijd even naar buiten. Focussen op de positieve dingen doe ik sowieso. Dus we komen die winterdip wel weer te boven. :)

  2. De tip “neem vitamine D” en de rest (A, C, Zink en Omega 3) lees ik niet. Deden we vroeger, maar is nog steeds actueel. Ik ben na een symposium oner longcovid ook maar weer eens met D begonnen, en na 3 dagen, veel fitter. Dus een aanrader. Dat alles zat vroeger overigens in de levertraan.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.