Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tips freelancer thuiswerken

je niet eenzaam hoeven voelen als je freelancer bent en thuiswerkt

Voorheen zat ik elke dag op een kantoor met aardig wat collega’s om me heen. Tegenwoordig zit ik ook op een kantoor — maar dan mijn eigen. Een heus thuiskantoor, wat nu een stuk professioneler overkomt dan het in werkelijkheid nog is. In het eggie werk ik nog aan mijn eettafel (weliswaar niet in de woonkamer met mijn ontbijtspullen nog om me heen) en staat mijn draadloze printer nog in de kelder, maar je snapt het idee. Ik krijg vaak de vraag of ik het hebben van collega’s niet mis en of ik me niet alleen voel. Nou, ja, ik hou van alleen zijn, dus dat is niet echt een probleem. Totdat je je eenzaam gaat voelen. En daar houd ik niet per se van, dus ik doe wel het een en ander om dat te voorkomen.

Naar buiten gaan en wandelen

Dat ik mijn hond Vince heb, is oprecht goed voor me. Ik ga elke dag naar buiten, minimaal drie keer. En dan niet voor vijf minuten om even een luchtje te scheppen, maar voor langere tijd. Ook als het regent, sneeuwt, hagelt of stormt — naar buiten ga ik. Frisse neus halen, genieten van de dieren om me heen, mensen groeten en lekker wandelen. Dat wandelen goed is voor je geestelijke gezondheid is volgens mij al een tijdje geen geheim meer, dus ik geniet er dubbelop van.

Zoek mede-ondernemers op

Het hebben van collega’s mis ik niet. Sterker nog: het doet me juist goed om niet elke dag tussen zo veel mensen te zitten — prikkeltechnisch gezien. Wel heb ik een aantal ondernemers om me heen verzameld om daarmee van gedachten te wisselen. Waar ik voorheen gewoon naar een collega toeliep voor wat nieuwe ideeën of een frisse blik, app/bel/mail ik nu een mede-ondernemer. Komen leuke dingen uit voort! Als je wil, kan je ook eens in de zoveel tijd een dag plannen om samen te werken.

Maak gebruik van de techniek

Wat mij het gevoel geeft dat ik een tijdje heb doorgebracht met mensen om me heen: een webinar volgen. Je bent met veel mensen tegelijkertijd hetzelfde aan het doen, je hebt interactie… helemaal leuk. Een podcast luisteren vind ik ook fijn. Maar ook even FaceTimen of bellen helpt als je behoefte hebt aan contact. Wat ik zelf ook graag heb: echt contact via sociale media als Twitter en Instagram. Ik heb betrokken volgers en ik ben betrokken bij hen, dus het is leuk met ze in contact te zijn.

Ga eens bij een (potentiële) klant op bezoek

Ik doe dit zelf niet ontzettend vaak, want ik woon in een uithoek en moet dus een aardig eindje rijden wat tijd en geld kost. Niet per se erg, maar het is het voor mij wel waard om dat in mijn overweging mee te nemen. Ik ga trouwens sowieso nooit op bezoek bij een potentiële klant als ik geen idee heb of er budget is en wat er precies gevraagd wordt, want ik vind het zonde als je na vijf minuten aanwezigheid ontdekt dat het sowieso niets gaat worden. Sta je dan, met je opgeofferde dag. Maarrr als alles snor zit: lekker gaan! Ga eens kijken hoe je (potentiële) klant werkt, ervaar hoe de klik er in het echt is en scoor een lekker bakkie koffie.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

4 reacties

  1. Een heerlijke collumn. Heel herkenbaar ook. Het “alleen” werken en toch mensen en collega’s om je heen hebben. Ja, fijn is dat. En dat je kantoor eettafel en kelder is, ach, als het werkt, waarom niet. Prima. Maar toch….

    1. Voor nu werkt het, maar er komt wel verandering in! Heb niet voor niets een joekel van een huis gekocht mét thuiskantoor. ;-)

  2. Heerlijk een eigen kantoor en soms heb je gewoon stilte en rust nodig om je heen om tot goede dingen te komen. Heb ooit eens ergens gewerkt waar er 20+ bureau in een open ruimte stonden voor 25 mensen. Was altijd een herrie en je moest echt vroeg komen om een geschikte (lees rustige) plek te vinden. Aangezien ik niet dol ben op veranderingen en graag iedere dag dezelfde plek had begon ik maar om 07.00 uur. Ook heerlijk dat je zo’n thuiskantoor helemaal naar eigen smaak en inzicht kunt inrichten! Al geslaagd voor barstoelen?

    1. Hahaha, ik was op kantoor ook altijd vroeg, omdat ik in 99% van de gevallen op dezelfde plek wilde zitten. Nee, barstoelen dus nog niet gelukt bij MADE. Zoektocht gaat gestaag verder…

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.