Zoek
Sluit dit zoekvak.
inspiratie schrijven

wat ik doe als ik geen inspiratie heb om te schrijven

Elke dag verschijnt er een nieuwe blogpost hier. Na ‘ben je niet goed?’ is ‘wat doe je als je geen inspiratie hebt om te schrijven?’ de meestgestelde vraag. Hop — weer inspiratie voor een nieuwe blogpost. De onderwerpen bedenken is één ding, maar het moet dan ook nog lukken om een lekker stukkie te tikken. Ondanks dat schrijven voor mij als denken door mijn vingers is (en mijn gedachten nooit stilstaan), lukt het schrijven soms niet. Dat is nu ik zelfstandig ondernemer ben een stuk lulliger dan ooit, dus ik heb inmiddels wat manieren uitgevogeld om m’n creativiteit weer aan te wakkeren.

Naar buiten

Als ik het echt effe helemaal niet meer weet, trek ik mijn Timberlands aan en ga ik naar buiten. Het heeft voor mij geen zin om me dood te ergeren en naar een wit scherm te blijven kijken. Ik verdwaal al snel op het wereldwijde web en als ik niet uitkijk, heb ik een paar uur later het hele internet uitgespeeld. Ben ik volledig op de hoogte van hoe de smaakpapillen van een giraf werken, hoe je zelf je spouwmuren isoleert en van waar je lurven en je kladden zitten. Uiteindelijk ben ik mentaal volledig uitgewoond én heb ik geen letter getikt. In plaats daarvan ga ik wandelen — met of zonder mijn dikke Duitser. Ik kijk niet op mijn telefoon en focus me op wat ik zie, hoor, ruik en voel. (Tenzij Vince weer eens zijn kop in de paardenmest drukt.) Zodra ik merk dat ik weer wat ruimte in mijn hoofd heb, loop ik weer terug naar huis. Kop thee, koptelefoon met natuurgeluiden op mijn oren en weer opnieuw proberen.

Helemaal offline

Als ik geen inspiratie heb, is het meestal door een te vol hoofd. En een te vol hoofd komt bij mij meestal door alle prikkels die ik de hele dag door krijg. Ik leg mijn telefoon weg, blokkeer Facebook en Twitter op mijn iMac en sluit WhatsApp op alle apparaten af. Soms ben ik zo verslaafd aan die prikkels, terwijl ze me juist zo moe en inspiratieloos maken. In het ergste geval verwijder ik de apps ook echt van mijn telefoon, zodat ik niet uit gewoonte mijn telefoon weer pak om toch nog alles te checken. Ben ik na een half uur nog niets opgeschoten? Dan probeer ik iets anders. Meestal pak ik dan een boek of tijdschrift en ga ik op de bank lezen. Ik wil nog graag een legpuzzel kopen, want dat lijkt me ook heel fijn om te doen. Oh, en soms ga ik lekker kleuren, zoals het een young granny betaamt. Tien minuten in stilte op de bank liggen, wil ook weleens helpen.

Andere content

Het helpt me vaak om andere content te lezen of te luisteren. Het kan zijn dat ik een documentaire kijk, een podcast luister, een boek lees of andere blogs bekijk. Soms knoop ik een gesprek aan met een andere ondernemer — wie weet wat hij of zij voor slims te zeggen heeft.

Toch gewoon gaan schrijven

Het komt ook vaak genoeg voor dat ik het idee heb dat ik creatief geblokkeerd ben. Ik begin dan toch gewoon te schrijven — al is dat wat op het digitale papier verschijnt dan ook echt doodsaai. Na een x-aantal minuten, de ene keer 10, de andere keer 30, is er meestal wel iets dat me triggert en in een lekkere schrijfflow brengt.

Haal de druk eraf

Eigenlijk hoef ik me nooit zorgen te maken over onderwerpen. In een spreadsheet heb ik nog zo’n 80 onderwerpen staan om over te schrijven, maar soms lukt het me gewoon niet te beginnen. Soms probeer ik dan een ander onderwerp. Lukt dat ook niet? Dan haal ik de druk eraf. Het hóeft ook niet altijd meteen te lukken. Ik probeer een voorraad blogposts aan te leggen voor op freelennse.nl, zodat ik op zulke dagen vrij kan nemen (of iets anders kan doen) als het écht niet lukt. Maar ja, als ik een deadline heb voor een klant, zal ik toch één van bovenstaande dingen moeten proberen en zorgen dat het wél lukt. Wat gelukkig ook altijd gebeurt.

— Waar haal jij inspiratie vandaan?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

8 reacties

  1. Hahahaha: “Ben ik volledig op de hoogte van hoe de smaakpapillen van een giraf werken, hoe je zelf je spouwmuren isoleert en van waar je lurven en je kladden zitten.” Hahaha, wat ben jij toch een heerlijk mens. Vind ik echt. Ik vind het echt dedication en super knap dat je elke dag een blogpost online gooit. En het is ook gewoon allemaal goed – niks even een vullertje of troep of snel in elkaar geflanste tips die iedereen al heeft uitgekauwd. Ik heb dat trouwens ook, als ik andere content ga lezen of luisteren krijg ik zelf al snel weer inspiratie. Alleen blijft het daar vaak bij bij mij. Dan open ik mijn blog dashboard en komt er alsnog niks. Ik moet echt een bepaalde schrijfbui hebben en dat is helaas niet elke dag. Wat niet erg is hoor, want dat is mijn doel voor nu helemaal niet. But still, ik kijk echt mijn ogen uit naar hoe jij dat doet. Liefs!

    1. Ja, is zo! Hahaha. Dank je wel. Ik wil inderdaad geen troep online gooien — die tijd is voor mij geweest. Maar wat je zegt is waar: het werkt allemaal het soepelst als je een schrijfbui hebt. Bedankt voor je lieve reactie!

  2. Ik vind het zo knap als het je lukt om elke dag weer zo’n leuk stukje tekst te schrijven! Vraag me daar inderdaad vaak bij af “hoe doet ze het toch!?”. Leuk en leerzaam om te lezen wat jouw geheim is dus!

  3. Leuk om te lezen! Ik vind het echt heel knap dat je elke dag een blogpost online hebt. Wanneer ik geen inspiratie heb probeer ik af te wisselen met andere dingen die ik sowieso nog wilde doen, bijvoorbeeld fotograferen of verder met nieuwe ontwerpen.

  4. Legpuzzel tip is een Jan van haasteren puzzel. Groetjes van een mede young granny!

  5. Toch vind ik het knap dat het je lukt om dagelijks een blog te schrijven! Zelf heb ik toch wel regelmatig momenten dat ik echt geen inspiratie heb. Maar meestal heb ik gewoonweg geen energie.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.