Zoek
Sluit dit zoekvak.
arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp

(*) zzp, olé, olé! of niet?

Ik ben een brokkenpiloot, een motorisch gestoord mens, een onhandig figuur en bovenal zzp’er. Wat dat met elkaar te maken heeft? Nou, in principe gelukkig nog helemaal niets. Behalve dat ik ook van zekerheid houd en uiteindelijk toch ook wel van brood op de plank.

Al twee keer brak ik mijn arm, ik kreeg een bacterie in mijn darmen waar ik zes weken ziek van was, al heel wat ledematen kneusde ik. Als dat een voorbode is voor wat er allemaal nog komen gaat, is een verzekering om te zorgen dat ik toch geld krijg als ik een tijdje niet kan werken niet eens zo’n heel gek idee. Ik was altijd een beetje naïef (dat ben ik eigenlijk nog steeds, maar dat is natuurlijk helemaal niet professioneel om te schrijven) en dacht dat het mij nooit zou overkomen, dat hele arbeidsongeschikt raken. Ik bedoel: ik schríjf. Dat kan altijd toch wel? Tenzij ik beide handen verlies in een zaagmachine, maar die raak ik uit voorzorg al niet aan. Enfin, aangezien ik ook niet zo’n ster ben in sparen (weet je wel hoeveel gadgets er gemiddeld per jaar uitkomen en wat dat kóst?), leek het me wel eens nuttig me te verdiepen in iets als een verzekering voor als ik niet meer kan werken.

Zzp, olé, olé

Zzp’er zijn heeft zo veel voordelen. Je kan zelf bepalen welke klussen je aanneemt, je kan op vakantie gaan wanneer je wil (oké, dat is een utopie) en als je vandaag wat later wil beginnen, is er geen baas waar je verantwoording aan af moet leggen. Hoewel ik wel altijd even aan mijn hond moet uitleggen dat ‘ie dan een half uurtje later gaat wandelen, maar goed, wie is hier nou de baas, vraag je je dan af. Ik heb veel afwisseling in mijn werk, wat ik misschien nog wel het grootste voordeel vind. De ene keer corrigeer ik een boek, de andere keer een scriptie en nog veel vaker schrijf ik teksten. Daarnaast profiteer ik als zzp’er van fiscale voordelen, waar ik helaas dan weer veel te weinig van snap en een boekhouder voor heb ingeschakeld. In ieder geval: ik vind zzp’er zijn een feestje.

 Maar elk voordeel heb se nadeel en dat is dat er voor werknemers veel geregeld is als ze ziek worden. Voor zzp’ers gaat die vlieger niet op. Niet werken is geen geld, geen geld is geen eten. En wie mij een beetje kent, weet dat geen eten voor mij écht de horror is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Lang niet alle zzp’ers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Eigenlijk vreemd: ik verzeker mijn iPhone tegen alles wat je maar bedenken kan (en terecht, hoor, want dat ding valt net zo vaak als het kabinet), maar om mezelf bekommerde ik me niet. Uit onderzoek van Allianz blijkt dat veel zzp’ers niet verzekerd zijn, terwijl maar liefst 59% bang is arbeidsongeschikt te raken. Da’s vreemd, toch? Zeker nu ik #bijdepsycholoog loop, ben ik me er meer en meer van bewust dat ik goed voor mezelf moet zorgen. En ik denk dat het afkopen van het risico dat je op droog brood en water moet leven een prima vorm van #selfcare is.

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers afsluit en daar een beroep op ‘wil’ (misschien beter gezegd: moet) doen, dan kijken deskundigen of en in welke mate je precies arbeidsongeschikt bent. Kan je misschien deels nog werken of is het helemaal gedaan met de pret? Je kan dan te maken krijgen met een schadebehandelaar, een medisch adviseur en een arbeidsdeskundige. Die eerste is je directe contactpersoon en hij of zij kijkt in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Dat doet de schadebehandelaar niet alleen; zo nodig wint hij of zij informatie in bij de arts die je behandelt. Daar moet je wel een machtiging voor afgeven, dus je hoeft niet bang te zijn dat mensen met je medisch dossier aan de haal gaan. Als de schadebehandelaar het nodig vindt, betrekt degene er een medisch adviseur bij. Die kan op zijn of haar beurt de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen en dat oordeel komt bij de schadebehandelaar terecht. Ben je al een tijdje arbeidsongeschikt? Dan kan de schadebehandelaar een arbeidsdeskundige aan het jasje trekken. Een arbeidsdeskundige bekijkt welke werkzaamheden je nog wel of niet kan uitvoeren en houdt daarbij rekening met je werkroutine en financiële situatie. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de schadebehandelaar deskundigen inschakelt. Soms is jouw situatie zo duidelijk, dat het oordeel van anderen niet nodig is.

Ben jij zzp’er en maak je je weleens druk om hoe het moet als je arbeidsongeschikt raakt? Misschien is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers dan iets voor jou. Goed om te weten is dat je 3 maanden gratis verzekerd bent als je voor 1 januari 2018 de verzekering afsluit! Nou, daar kan je je dan toch geen buil aan vallen. Of juist wel, want dan ben je toch verzekerd.(*) Dit is een samenwerking met Allianz.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

12 reacties

  1. Aargh, ik hik er de hele tijd tegenaan! Vet irritant, maar ik moet het toch echt doen. Ik ga direct kijken!

  2. Ik twijfel nog, maar denk dat ik voor broodfonds ga en misschien aanvullend een arbeidsongeschiktheidsverzekering die de eerste drie jaar niet uitkeert. Maar dat doe het broodfonds dus dan ;-) Moet me er nog even goed in verdiepen! Wel een hele goede reminder weer dit

  3. Heel goed dat je hier over schrijft! Ik ben een AOV pas serieus gaan overwegen sinds m’n mentale instorting, het is echt heel rot om dan ook nog eens zonder inkomsten te zitten als het al niet zo goed gaat (nóg iets om over te stressen). Dus het nut van een AOV zie ik sowieso in. Maar helaas is het bijna onmogelijk of onbetaalbaar om een AOV af te sluiten die ook psychische klachten dekt als je een ADHD-diagnose hebt. Dus ik schuif het nog maar weer even voor me uit voor als ik heeel veeel moneyz verdien. Gelukkig heb ik wel altijd een financiële buffer opgebouwd!

    1. Thanks! Ja, sinds ik niet zo lekker ging, ben ik er ook meer over na gaan denken. Heb jij ook wel eens naar een broodfonds gekeken? Snap trouwens eigenlijk niet zo goed waarom we het hierover hebben als we toch loaded gaan worden. #golddigger #goaldigger #moneymakerz

  4. Wat goed dat je hierover schrijft zeg.. hier moet meer over nagedacht gaan worden!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.