Stamceldonor worden: ben jij de perfecte match? Meld je meteen aan!
dingen die je humeur opkrikken, persoonlijk

ben jij de perfecte match?

Een groot deel van mijn tijd breng ik door op sociale media. Op Facebook stuitte ik op het verhaal van Melissa. Melissa heeft leukemie, waardoor haar leven in het teken staat van positief blijven, wachten en hopen. Ik wist meteen: ik wil stamceldonor worden.

Toen ik het aangrijpende verhaal las, wist ik meteen dat ik stamceldonor wil worden. Orgaandonor ben ik al jaren, maar voor stamceldonor is een aparte aanmelding nodig. Wat mij overtuigd heeft? Ik kon simpelweg geen goede redenen verzinnen om géén stamceldonor te worden. Ja, zodra je echt stamcellen gaat doneren, moet je een behandeling ondergaan. En nee, dit is geen feest. Maar ik hoop dat ik, als ik een match ben met iemand die stamcellen nodig heeft, een leven kan redden.

Waarom stamceldonor worden?

Mensen met een bloedziekte – zoals leukemie – of een ziekte van het afweersysteem, hebben een transplantatie van stamcellen nodig. Er zijn nu ongeveer 44.000 mensen stamceldonor in Nederland. Veel meer mensen hebben stamcellen nodig én het is lastig om een geschikte donor te vinden.

Wat houdt het in?

Ben je stamceldonor geworden? Dan volgt er hopelijk een match met een patiënt die stamcellen nodig heeft. In het geval van een match neemt Europdonor contact met je op. Je krijgt dan een uitgebreide voorlichting en keuring.

Wie kan stamceldonor worden?

Ben je gezond en ouder dan 18, maar jonger dan 51 jaar? Dan voldoe je aan de eisen om stamceldonor te worden bij Europdonor.

Stamceldonor worden: hoe dan?

Je kan stamceldonor worden door je aan te melden via matchis.nl. Je krijgt dan een pakketje thuisgestuurd waarmee je zelf wangslijmvlies kan afnemen. Dit stuur je op naar Europdonor en als je bent goedgekeurd, worden je gegevens anoniem opgenomen in een wereldwijd bestand.

Overweeg jij nu stamceldonor te worden? Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt! En laat het ook zeker even weten als je je hebt aangemeld. :-) Hoe mooi is het om 2015 te beginnen in de wetenschap dat je een leven kan redden?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

 • Reply Mick 31/12/2014 at 07:51

  Goede keuze, ik ben al een aantal jaren stamceldonor. Nog nooit opgeroepen geweest. Maar idd, iedereen zou het moeten doen :)!

 • Reply mam 31/12/2014 at 08:38

  Je hebt me overtuigd met je blog. Helaas, ik ben niet geheel gezond én ben al over de datum met mijn 57. Was anders zeker te weten stamceldonor geworden. Ben tenslotte ook orgaandonor geworden, door jou! Ben trots op je kind!

 • Reply Linda 31/12/2014 at 09:54

  Mooi stuk! Geweldig als nog meer mensen zich aanmelden!!

  • Reply freelennse 31/12/2014 at 09:55

   Dank je wel! Let’s hope for the best! :-)

 • Reply Sylvia 31/12/2014 at 10:46

  Top dat je hier aandacht aan besteed. Orgaandonor ben ik al jaren, maar ik moet toegeven dat ik van stamceldonor nog nooit gehoord had. Ik ga de site even bekijken. Alvast een heel fijne jaarwisseling!

 • Reply Janine 31/12/2014 at 11:56

  Wow wat goed Lenneke! Je hebt me met deze post zeker aan het denken gezet, zo ben ik ook al aan het nadenken om bloeddonor te worden, wie weet, binnenkort..

 • Reply anne 31/12/2014 at 12:13

  Wauw! Wat super stoer van je! Ik wist eigenlijk niet eens dat je ook stamceldonor kunt worden. Ik Ga er eens meer over lezen!

 • Reply Danielle 31/12/2014 at 14:49

  Ik wist het eigenlijk niet.. dat het mogelijk was.. ik ga mij er in verdiepen nu!

 • Reply Esle 31/12/2014 at 18:16

  Ik heb me aangemeld hoor! Ik ben ook bloeddonor en ik vind het idee heel zonde dat ik me hiervoor niet aangemeld zou hebben omdat ik er niets vanaf wist.
  Thanks for raising awareness :)!

 • Reply Saskia 01/01/2015 at 12:34

  Wat goed dat je hierover schrijft, duidelijk stukje ook. Ook ik wist helemaal niet dat dit ook nog een optie is. Ik wil er zeker meer over lezen en in verdiepen.

 • Reply Britt 05/01/2015 at 08:30

  Wat super goed van je. Ik werd ook orgaandonor zodra het kon. En ik ga me nu zeker eens verdiepen in stamceldonatie!
  Liefs.

 • Reply Anneke Swartjes 25/04/2019 at 20:24

  Hoi, Wat mooi dat je je hier voor hebt aangemeld. Ga dit zeker vertellen aan jongeren die ik ken in mijn omgeving.

  • Reply freelennse 26/04/2019 at 16:44

   Ja! Ik hoop altijd maar dat er steeds meer donoren komen. :-)

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.