Zoek
Sluit dit zoekvak.

whatsappetiquette

Ik heb gemerkt dat WhatsApp nogal wat voeten in de aarde heeft bij de huidige smartphonegeneratie. En om jullie wat handvatten te geven en mezelf in te dekken, heb ik de WhatsAppetiquette opgesteld.

 • Stalk me niet.
 • Als mijn ‘laatst gezien om…’ later is dan het tijdstip waarop jij je bericht hebt gestuurd, heb ik misschien gewoon even geen tijd gehad om te antwoorden. Of ik heb inderdaad geen zin in je, maar dat is nog steeds geen reden om boos op me te worden. Je komt vanzelf een keer aan de beurt, ook als je me niet meteen gaat sms’en, bellen en berichten gaat sturen via Facebook.
 • Soms word ik op een doordeweekse dag inderdaad ‘s nachts wakker en soms lees ik dan inderdaad mijn WhatsAppjes. Dat betekent niet dat ik al die tijd gewoon wakker ben geweest. Je hoeft me dus ook niet te vragen in welke club ik liters bier naar binnen heb gegoten. Grote kans dat ik gewoon al die tijd in Club Bed was. Zonder bier.
 • Als je me blokkeert, zorg dan dat ik daar niet achterkom. Blokkeer dan ook meteen al mijn vrienden en familieleden. Maar bovenal: lieg er niet om. (Het is sowieso aan te raden om nooit tegen mij te liegen.)
 • Spraakberichten die alleen maar scheten en boeren bevatten worden gewaardeerd, behalve tijdens werktijd. Het is gênant als je die op vol volume afspeelt tijdens een vergadering.
 • Als ik een grapje maak, maar daar geen smiley bij gebruik, sta dan niet meteen met een knuppel voor mijn deur. Ik bedoelde het vast niet zo kwaad als jij het opvatte.
 • Communiceer niet via je zelf ingestelde profielfoto of statusbericht als ik ruzie met je heb. Ik wil geen diepzinnige quotes of verkapte bedreigingen, ik wil dingen uitpraten.

Tips, verbeteringen, aanvullingen? Ik hoor ze graag!

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

16 reacties

 1. – Ga niet urenlang een bericht typen om het vervolgens niet te versturen.
  – Verspil mijn databundel niet aan katten en/of babyplaatjes.
  – Gewoon geen spraakberichten. Nooit.
  – Negeer me niet. Ik ben het niet eens met punt 2, maar dat ligt wel een beetje aan het bericht.

 2. Grotendeels eens, behalve punt 2. Ik vind het bloedirritant als ik zie dat mensen online zijn geweest, maar niet even de moeite nemen om op m’n berichtje te reageren (al ligt het wel aan de inhoud daarvan). Ik kijk zelf altijd alleen als ik ook tijd heb om daadwerkelijk iets terug te zeggen omdat ik dat anders gegarandeerd vergeet, maar velen delen die gewoonte niet met me, heb ik gemerkt ;)

 3. Een groot gedeelte hiervan is opgelost door de “last seen tag” gewoon uit te zetten in je instellingen. Tipje van mij. Verder gebruik ik WhatsApp eigenlijk ook nauwelijks.

 4. En maak geen ruzie via whatsapp, maar bel elkaar gewoon even of nog beter: spreek in real life af.

 5. Haha, herkenbaar!
  Ik heb vooral zo’n hekel aan die ‘laatst online op..’ dingen (heb ik lekker ook uitgezet). Dat geeft mij het gevoel dat ik meteen alles moet beantwoorden en dat mensen anders denken dat ik ze negeer (dat doe ik niet, ik stel antwoorden gewoon alleen even uit, that’s all)
  Dus dat online/offline vind ik ook super onhandig (ook voor facebook). Laat me gewoon antwoorden wanneer ik wil antwoorden! :P

 6. In tegenstelling tot Sylvia ben ik het wel helemaal eens met nummer 2. En wel om de volgende voorbeelden:
  1. Ik krijg een berichtje en zie in de pop-up alleen het eerst deel: “Hey Laura, alles goed? Ik heb een vraagje: …” . Als het kan open ik hem, want ben natuurlijk wel nieuwsgierig. Het kan dringend zijn of snel te beantwoorden zijn, maar als dat het niet is of meer tijd nodig heeft, dan gaat bijv mijn werk voor en komt het later.
  2. Ik ben in een whatsapp gesprek en wordt gebeld. Ja, dan neem ik op en maak ik niet eerst mijn app-gesprek af. Sorry! En als dat gesprek lang duurt en ik daarna een meeting heb… Na ja, bedenk maar verder en er kan zo een paar uur tussen zitten.
  3. Soms komt er een app binnen waarvan ik aan de preview genoeg heb om te zien dat het geen spoed is. Ik open whatsapp niet en even later komt er een appje binnen die beter wel meteen beantwoord kan worden (zakelijk appen gebeurt hier ook), dan open ik dus mijn app speciaal voor die laatste app. Maar de tijd verandert ook voor de eerste…

  En verder word ik hoe ouder ik word ook steeds recalcitranter. Zo had ik een vriendinnetje die altijd binnen 10 minuten antwoord verwachtte. Maar als ik dat constant zou doen, weet je hoeveel tijd ik dan kwijt zou zijn aan appen? Dus wilde dat verwachtingspatroon aanpassen. En bekeek ik per situatie of meteen antwoorden nodig was. Maar ja, als ze dan zag dat ik op FB was, zei ze daar hetzelfde als in de niet-beantwoordde app. Zucht!

  En soms ben ik gewoon sociaal-zijn-moe en wil ik even niet antwoorden. En me daar ook niet voor hoeven te verdedigen.

  1. Dat is inderdaad wel iets wat me heel erg irriteert: dat verwachtingspatroon. Ik heb gewoon niet altijd zin om direct te antwoorden en ik wil daar helemaal geen verantwoording voor afleggen.

 7. Ik kan me wel vinden in punt 2. Ik heb soms wel even tijd om te lezen, maar niet om te reageren. Hoewel ik het lezen wel vaak doe via de berichten op het scherm (tenzij hij langer is haha). Maar mijn puntje is: geen afbeeldingen sturen, deze komen automatisch in mijn galerij… :(

 8. Ga niet boos worden omdat ik kortaf doe. MENS, hoe de fok kan je kortaf doen op whatsapp? Als ik de moeite neem om te typen voor je dan doe ik zeker niet kortaf. frustratie dit.

  1. Daar heb ik laatst ook een dicussie over gehad met iemand! Die beweerde eerst steeds dat ik kortaf was en een dag later vroeg ie waarom ik zo chagrijnig deed. Terwijl er écht helemaal niets aan de hand was en ik ook niet chagrijnig was. Zoiets kun je toch niet afleiden uit een stuk getypte tekst? *zucht*

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.