Zoek
Sluit dit zoekvak.

verrassingen van het hbo

Na bijna vier jaar (bijna afstuderen, jippie!) doorgebracht te hebben op het hbo, heb ik een aantal punten ontdekt. Een aantal punten die ik jullie niet kan onthouden. Speel ze door, schrijf ze op, print ze, maar houd ze angstvallig weg bij aankomende studenten. Anders durven ze niet meer. Goed. Heb je je hart vast? Dan mag je verder lezen.

Duur
Die zagen jullie ongetwijfeld niet aankomen. Het collegegeld staat inmiddels op bijna 1800 euro (iets met een rib en een lijf). Maar kijkbuiskinderen, dan ben je er nog niet! Er moeten nog boeken, readers, abonnementen en heel veel koppen koffie aangeschaft worden. Inmiddels ben ik dus armer dan ooit en heb ik mijn lichaam verpest met een overschot aan cafeïne. Vooral de aanstormende studenten krijgen het zwaar, nu de studiefinanciering is omgezet naar een sociaal leenstelsel en het reizen niet meer gratis is. Ik leef met ze mee. Echt.

Rommel
Jep. Sta je niet op de lijst voor het tentamen, terwijl je je hebt ingeschreven? Dan kan je gewoon het lokaal verlaten en moet je zelf maar uitzoeken hoe je zo snel mogelijk aan je tentamen mag gaan beginnen. Zo snel mogelijk is minimaal een uur later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Tip: laat je ook vooral niet opereren tijdens een tentamenweek, want dat zorgt geheid voor gedoe. Doe dat maar lekker in je zomervakantie, dan heb je toch tijd zat.

Veel
Als je dacht dat je het ‘vroegâh’ druk had: houd dan niet alleen je hart vast, maar maak ook je borst even nat. Het hbo is geen luilekkerland. Je moet samenvatten, presenteren, opdrachten inleveren. Je moet vooral Heel Veel. Positieve verrassing: je hebt ook veel vrij. Mihihih.

Snel
Wat ik dan toch de allervervelendste verrassing vind: het gaat snel. Het is voorbij voordat je er erg in hebt. Ik weet nog dat ik als klein meisje (ben nog steeds niet groot) binnenkwam en me afvroeg hoe ik ooit mijn collegezalen ging vinden. Ik weet nog dat ik mijn allereerste tentamen had en niet eens wist dat ik een collegekaart (een wat?) moest laten zien en dat daar streng op gecontroleerd werd. Ik had het maar zwaar. Maar inmiddels ben ik bijna aan het afstuderen en vind ik het toch erg jammer dat mijn studentenjaren er bijna opzitten. De grotemensenwereld roept mijn naam en ik doe voorlopig nog even alsof ik Oost-Indisch doof ben.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

5 reacties

  1. Klopt als een bus. Vooral van dat laatste schrik ik nog weleens. En dan vraag ik me af: WAT MOETEN WE HIERNA DOEN?! Dus, wat ga jij hierna doen?

  2. Herkenbaar! Ik studeer zelf dan wel aan een universiteit, maar alles is daar net zo erg haha. En nummer 4 vooral, ik ga ook al bijna afstuderen en daar kijk ik niet zozeer tegenop vanwege het vele werk wat ik nog moet doen, maar vooral omdat dan het grotemensenleven echt begint haha!

  3. Vooral dat eerste, duur. Ik begin in september waarschijlijk weer aan een studie. Ben benieuwd hoe ik dat allemaal voor elkaar ga krijgen.

  4. Leuk joh, je blog! Moet er eigenlijk vaker op kijken.. En houd op over punt 4, ik word er nu al depressief van :-(

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.