Zoek
Sluit dit zoekvak.

zeg wat je te zeggen hebt

Dat je zijn lievelingsgerecht hebt gekookt, die vieze geurkaarzen -die stiekem jouw favoriet zijn- even in de kast hebt gezet en verruild hebt voor simpele waxinelichtjes, weliswaar in hartvorm neergezet, zijn favoriete, exclusieve biertjes hebt gekocht en al opengetrokken op tafel hebt gezet. Hoe hij reageert? “Is er nog iets op tv?” 

Een uur later. “Schat, je hebt al uren niks gezegd. Is er iets? Ben je boos? Teleurgesteld? Ongesteld? Moe?”. Niemand kan jouw gedachten lezen. Behalve Mel Gibson, maar de kans dat hij zich binnen een straal van vijf meter -gerekend vanaf je hersenen- bevindt, is nihil. Wil je dat iemand je echt hoort? Zeg dan iets en wees vooral duidelijk.

‘Aanvoelen’ gebeurt niet altijd
Sommige mensen zijn echte gevoelsmensen en voelen het ook direct als er iets met jou aan de hand is. Goed, dan weten ze dat er íets is, maar nog steeds niet wat. Daar ben je dus nog niet echt mee geholpen. Maar de meeste mensen hebben niet eens door dat je niet zo lekker in je vel zit. Alle rook-, licht- en geluidssignalen die je produceert, worden simpelweg over het hoofd gezien.

“Ik ben ongesteld, ik heb een puist op mijn kin, mijn torenhoge hakken doen zeer en je ziet niet eens dat ik naar de kapper ben geweest”
Zeg duidelijk wat er is! Als je signalen niet aankomen, moet je gewoon zeggen wat je dwars zit en wat je wil. Je kan natuurlijk ook Sex & the City gaan kijken in bed met een zak chips en een zak chocolade, maar je kan ook simpelweg je mond opentrekken. (Vooral mannen zijn buitengewoon slecht in het oppikken van subtiele hints. Don’t try that at home.)
Dus… Wat doe je? Zeg wat je van degene wil. Degene kan pas actie ondernemen als hij of zij weet wat er van hem verwacht wordt. “Ik eis een bos van 150 rode rozen” zeggen, neemt minder tijd in beslag dan een uur mokken en niets voor elkaar krijgen.

Duidelijkheid voorkomt ruzie
Als je duidelijk zegt wat er is, wat je wil en waar je naartoe wil, voorkom je een hoop ruzie, problemen, teleurstellingen en al het andere. Je voorkomt ook dat die chips en chocola direct op je heupen gaan wonen en je binnen een week door je collectie dvd’s heen bent. En daarbij, praten is de basis van een goede relatie met je geliefden. Zeg dus niet “ik wil een bosje rozen”, maar zeg hoe veel je er wil en welke kleur. Op die manier is de boodschap niet op meerdere manieren te interpreteren en word jij dus niet teleurgesteld. En met praten verbrand je ook nog eens calorieën. Win-win.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

Eén reactie

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.