Zoek
Sluit dit zoekvak.
Black Lives Matter

over mijn witte privileges

Heel lang heb ik me verzet tegen de term ‘witte privileges’. ‘Ik kan er ook niks aan doen dat ik wit ben. En ik heb het ook heus niet altijd makkelijk gehad. Dingen zijn mij niet komen aanwaaien’. Maar och, dat is dan ook precies niet waar het om gaat. Privileges die je als wit mens hebt, gaan niet over dat je leven soepeler is dan Epke Zonderland. Het betekent niet dat jij het niet slecht kan hebben of hebt gehad, het betekent dat je het niet slecht hebt vanwege je huidskleur. Net zoals dat het nu een privilege is dat jij kennelijk een apparaat hebt waar je deze blogpost op leest. Leef je in extreme armoede, dan is de kans kleiner dat je hier bent.

Nu erken ik mijn witte privileges volkomen, hoe ongemakkelijk ik dit ook vind. Net zoals mijn mond opentrekken over racisme, want ‘ik ben wit, is het dan wel mijn plek of rol om me uit te spreken?’. Maar niets zeggen is voor mij geen optie meer. Mijn ongemak mag geen reden zijn om mijn mond te houden. Mijn verdriet is geen reden om weg te kijken als ik dingen zie die me raken. Want juist dat is weer zo’n privilege: doen alsof het er niet is, omdat het mij niet persoonlijk raakt. Het gaat sowieso niet om mij — het gaat om een wereld met gelijke kansen voor iedereen.

Ik wil me kwetsbaar opstellen door deze blogpost te delen en me uit te spreken. En daar hoef ik geen schouderklopje voor, ik wil alleen laten zien dat dit ook kan. Dat je kan en mag veranderen. Dat je je fouten kan inzien en toe kan geven. Dat je niet bang hoeft te zijn om te groeien. Dat ik nog elke dag wil leren over hoe we de wereld een mooiere en betere plek kunnen maken. Dat ik zwarte piet vroeger fantastisch vond, daarna dacht ‘wat een gedoe allemaal’, ‘ik ben helemaal niet racistisch’ en ‘pas dit figuur gewoon aan, zo moeilijk kan het niet zijn’. Hier voelde ik me aangevallen, want já, ik vond zwarte piet te gek en nam met alle liefde kruidnoten aan, maar néé, ik ben geen racist. Later begreep ik: je bent niet per se een racist als je zwarte piet graag op je familiefeestje had, maar je juicht wél iets racistisch toe. Je hoeft niet met je hakken in het zand, omdat je je persoonlijk aangevallen voelt. Laten we naar elkaar luisteren en openstaan voor andermans gevoelens.

“Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better.”

Ik wil hier meer over leren. Meer leren over wat racisme precies is, waar het in schuilt en vooral wat ik hier als wit mens tegen kan doen. Meer boeken lezen van zwarte auteurs. Meer opstaan als er een racistisch grapje wordt gemaakt. Meer zoeken naar de juiste woorden, omdat ik weiger stil te blijven. Meer risico lopen iets te zeggen dat de plank misslaat in plaats van zwijgen en toestemmen. Meer meelopen in de strijd. Meer verandering teweegbrengen. Meer luisteren. Meer mensen van kleur om me heen en meer ruimte maken. Meer liefgeven.

Wil je je verdiepen in de strijd tegen racisme? withuiswerk.nl verzamelde artikelen, boeken, podcasts, webinars, documentaires en meer. Ik heb me ook aangemeld voor het webinar van Chanel Lodik, @marketingvrouw op Instagram. Vrijdag 5 juni om 10 uur ‘s ochtends voor maar €29,99 en je krijgt antwoord op deze vragen:
• wat is racisme (en dan niet de woordenboekdefinitie)?
• wat zijn de verschillende niveaus van racisme?
• hoe voorkom ik dat ik onbewust racistische uitingen en gedrag vertoon?
• hoe reageer ik als iemand in mijn omgeving zich racistisch uitlaat?

Je koopt je ticket via het account van Chanel.

Ik wil op geen enkele manier iemand beledigen, tegen het zere been schoppen of in een hoek zetten. Ik wil ook de aandacht niet naar me toe trekken. Waar ik voor ga is een gelijke wereld. Een liefdevolle wereld, waarin het ons lukt om empatisch en sympathiek te zijn. Een wereld waarin we allemaal mens zijn. Een planeet vol compassie. En ik wil erin blijven geloven dat we dat kunnen. ✊?✊?✊?✊?✊?

Wil je meer zien van mijn leerproces? Ik blijf hierover delen op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

12 reacties

  1. Dank je wel voor je bemoedigende woorden op Instagram! En ik zei het daar ook al, maar nogmaals: dank je wel voor het zijn van een inspiratiebron. Diepe buiging voor jouw activisme. ??

 1. Goed dat je dit schrijft! Die zelfreflectie is kwetsbaar en pijnlijk. De dingen die ik gezegd of gedaan of gedacht heb, omdat ik niet beter wist, maken me nu verdrietig.

  1. Oef, ja. Ik schaam me rot als ik denk aan wat ik ooit deed. Maar het biedt ook hoop, want het laat me zien dat het beter kan. Dat ik beter kan. En als ik het kan, kunnen we het allemaal.

 2. Mooi geschreven. Ik had afgelopen week op werk een intervisie over diversiteit en inclusie (cultuursector) en daarin zei ik dat ik soms bang ben dat ik iets zeg wat dom is, of dat iemand denkt ‘wat weet zij als wit persoon daar nou van’. En toen zei de discussieleider dat ik dat aan de kant moet zetten en moet accepteren dat ik fouten ga maken, maar zolang ik die erken en beter wil, ik leer van die fouten en het daarna wel ‘goed’ doe. Oftewel, fouten ga je maken maar blijf je uitspreken en wees actief. Dus ga echt aan de slag, luister (en kom niet meteen met ‘jouw’ oplossingen), steun (financieel) waar je kan en spreek mensen aan. Dat probeer ik nu te doen. En daar ga ik ongetwijfeld fouten in maken, maar dat gaat mij er niet meer van weerhouden om me uit te spreken en te blijven leren.
  X

  1. Ja, dat herken ik wel. Maar laatst zei iemand tegen me: “Je neemt niemands ruimte weg door diens stem te versterken.” En daar hou ik me graag aan vast. Ik heb me trouwens aangemeld voor het webinar van Chanel Lodik, @marketingvrouw op Instagram. Kost €30 en ze gaat vertellen wat je persoonlijk kan doen om racisme te bestrijden. Misschien ook iets voor jou? Ik zal het ook nog even toevoegen aan de blogpost, maar hier vind je haar posts erover in ieder geval: https://www.instagram.com/p/CAvabcPjQzh/ en https://www.instagram.com/p/CAxR9FRDPHx/

   1. Dat is ook een goede! Ik bedoel het ook niet als een soort van aanval naar jou, als ik mijn bericht zo terug lees is het net alsof ik je de les lees ofzo. Het is meer een verhaal naar mezelf toe denk ik. Ik heb me ook voor de webinar opgegeven :)

    1. Oh, nee, zo vatte ik je bericht helemaal niet op! Ik herken juist wat je zegt en dacht daarom dat dit jou ook zou kunnen helpen. Tof dat je je ook hebt opgegeven! ♥️??

 3. Oh wat ben ik blij met je post Lenneke! Ik wil er ook eigenlijk wel graag iets over zeggen. Ik weet er alleen de ballen van (ik ga me wel inlezen, bedankt ook voor het delen van withuiswerk!). Ik voel me er niet zeker genoeg over dat wat ik zeg iets bij draagt of dat ik niet net – onbedoeld – de verkeerde dingen zeg. Lastig! Daarnaast voel ik me ook echt wel ongemakkelijk en schaam ik me voor sommige van mijn witte medemensen. Dat zou net een reden moeten zijn om toch mijn stem te laten horen maar het houdt me dus nog tegen om er iets over te schrijven.

  1. Fijn! ? Ja, op withuiswerk.nl vind je heel veel en op Instagram deelde ik ook podcastafleveringen. Die van Damn Honey met Sylvana Simons is ook weer heel sterk. En, ja, fouten gaan we allemaal maken, maar als je ervan leert en het rechtzet, is er echt helemaal niks aan de hand. ♥️

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.