Kijktip: Living On One Dollar - Netflix - recensie - freelennse
tips

kijktip: living on one dollar

Soms krijg je een tip op Twitter en dan denk je meteen ‘ja, hier ga ik iets mee doen’. Nou, gebeurde dus van de week. @suusj kwam met het lumineuze idee om Living On One Dollar te kijken. En zo geschiedde. 
Living On One Dollar, de titel laat al niet heel veel ruimte over voor je fantasie. Het is inderdaad precies wat het is: leven met een dollar per dag. Ik kan me er niets bij voorstellen, ik geef schaamteloos vijf piek uit aan een veel te ranzig broodje bij Subway om me vervolgens nog vol te proppen met chocolade en chips. Al dan niet in die volgorde. En als ik zin heb in verse jus d’orange, loop ik naar de supermarkt en pers ik daar wat sinaasappelen uit. De jongens die Living On One Dollar maakten zijn dit leven ook gewend, totdat ze aan hun reis begonnen.

“Small changes make big impacts.”

Living On One Dollar laat de reis van vier vrienden zien. Ze maken deze reis voor een onderzoek; hoe is het om met een dollar per dag rond te komen en hoe kun je verbetering aanbrengen in zulke situaties? Ze vertrekken voor twee maanden naar Guatemala, waar ze moeten opboksen tegen honger, parasieten en financiële stress. Om het onderzoek eerlijker te maken, hebben ze niet ‘gewoon één dollar per dag’, maar hebben ze een systeem bedacht met lootjes trekken. Zo weten ze nooit wanneer ze weer geld binnenkrijgen, net zoals het de lokale bevolking vergaat.

Maar liefst 1.1 biljoen mensen leven in armoede. Je ziet hoe zwaar de jongens het deze twee maanden hebben – één van hen is maar liefst tien kilo afgevallen. De bevolking neemt de jongens op in hun gemeenschap en je leert dat er geen makkelijke oplossingen zijn om armoede uit te bannen. Maar Rosa, een 20-jarige vrouw, en Chino, een 12-jarig jongetje, geven hoop dat er tóch manieren zijn om het verschil te maken.

Deze documentaire vind ik prachtig en het greep me best wel aan. Ik kan me niet voorstellen dat ik heel de dag écht honger heb (al roep ik hier ook heel de dag dat ik wil eten, maar da’s toch effe andere koek dan) en dat ik soms simpelweg gewoon niets te eten heb. Dat ik ziek word en geen hulp kan krijgen, gewoon omdat ik daar de financiële middelen niet voor heb. Living On One Dollar is wat mij betreft een must-see.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reply yvonne 11/04/2016 at 09:19

  Waar kan ik deze documenten bekijken?

 • Reply yvonne 11/04/2016 at 09:19

  Docu dus.

 • Reply Leonie 11/04/2016 at 20:51

  Hij staat al heel lang op mijn lijst bij Netflix. Toch maar gaan kijken dus binnenkort!

 • Reply Yara 11/04/2016 at 21:04

  Wat interessant lijkt dit me!
  Liefs,
  Yara

 • Reply Melanie 12/04/2016 at 12:27

  Ik heb deze ook gezien, inderdaad een hele goede documentaire!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.