Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘ik ben inderdaad gigantisch intelligent, dat klopt’

Soms ben je met iemand in gesprek, geheel vrijwillig of omdat jullie een afspraak hadden om dat gesprek te voeren, en word je beoordeeld. De ene keer is dat negatief, maar hopelijk vaker positief. Vandaag had ik zo’n gesprek en werd ik een paar keer flink gecomplimenteerd. Ik beaamde het eerste compliment met volle overtuiging en ik werd toch een beetje vreemd aangekeken. Alsof mijn gesprekspartner met zijn ogen wilde zeggen: ‘hé, je bent niet echt bescheiden. Je hoort dit een beetje te ontkrachten’. In plaats daarvan lachte ik en ontving ik alle complimenten met open armen. Ze zijn welkom en ik neem ze dan ook graag in ontvangst. Maar toen het gesprek afgelopen was en ik rustig op weg was naar huis, zette de blik me toch aan het denken. Waarom gaat men ervanuit dat je een compliment ontkracht? Waarom vinden mensen het zo lastig om complimentjes in ontvangst te nemen? Het is toch fijn om complimenten te ontvangen en daarmee je motivatie en zelfvertrouwen weer eens flink te smeren en op te krikken? Toch zie en hoor ik vaak mensen die direct het compliment de nek omdraaien. “Ach joh, die bruidstaart van twee meter bij anderhalve meter en al die handgemaakte roosjes? Dat was niks. Kan iedereen. Kostte me maar een week. Zo gedaan.” Liever hoor ik dan: ‘dank je wel!’. It’s our God-forsaken right to be loved, aldus Jason Mraz. Geniet van de waardering die je ontvangt!

Heb jij moeite met het ontvangen van complimenten?

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

6 reacties

 1. Ik probeer het inderdaad niet te ontkrachten als iemand me een compliment geeft. Pas gaf ik iemand een complimentje voor haar kleding en toen kwam er niet eens een ‘bedankt’ uit. Alleen maar ‘Ach, heb ik al heel lang hoor’. Alsof dat iets uitmaakt voor het feit dat het goed stond.. Nouja, ik ben het dus met je eens!

 2. Ik denk door een lage eigenwaarde of de ingebouwde angst voor arrogantie, wat sociaal verstotend is. Mensen willen aardig gevonden worden.

  Mensen zullen complimenten daarom meestal niet expliciet beamen, terwijl diezelfde mensen ze impliciet wel degelijk graag ontvangen.

  Beaam je ze voor de verandering wel, dan kun je alsnog denken dat je gesprekspartner je non-verbaal beticht van onbescheidenheid.

  Misschien misinterpretatie van zijn/haar reactie? Misschien had hij/zij had een ander doel met zijn complimentjes, nlk. zelf vissen naar een pluim. ;)

 3. Heel erg! maar mijn zelfbeeld is ook heel slecht, dus als iemand tegen mij zegt dat ik ergens goed in ben dan gelóóf ik dat niet. Ik onthou ze vaak wel en op onzekere momenten haal ik ze weer tevoorschijn in een poging me iets vrolijker te maken.

 4. Ik ben inderdaad slecht in complimenten ontvangen, ik deel ze wat dat betreft liever zelf uit ;)

 5. Ja heel erg, maar dan vooral met dingen waar ik zelf niet zoveel aan kan doen bijvoorbeeld mijn haarkleur. Veel mensen zeggen “wauw wat heb jij mooi haar, is dat van jezelf?” Dat vind ik moeilijker te ontvangen dan iets waar ik heel hard voor heb gewerkt, wat ik zelf heb gemaakt ofzo.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.