Zoek
Sluit dit zoekvak.
Feminisme pink tax

ga terug naar je aanrecht, feminazi

Het lijkt leuk: een Facebookpost van je gaat viraal. Ik deelde een foto van roze en blauwe muisjes, je weet wel, die dingen voor op beschuit die we vooral eten als er een kindje geboren is. Ik eet ze omdat ik ze lekker vind, maar ze hebben voor mij inmiddels een nare bijsmaak. Ik zag in de supermarkt dat er een prijsverschil zit tussen de twee: roze muisjes kosten €1,70 en blauwe muisjes €1,59. Vond ik vreemd, al vermoedde ik dat het te maken heeft met grondstoffen — in de ingrediëntenlijst staat één andere (kleur)stof. Tegelijkertijd zette het me aan het denken: zit er eigenlijk prijsverschil tussen vrouwen- en mannenproducten? Ik heb er nooit op gelet, dus interessant om eens nader te bekijken. Ik vond online wat artikelen over ‘pink tax’ (niet mijn benaming) en las dat vrouwen in bijna 35 productcategorieën meer betalen dan mannen. Let wel: voor vergelijkbare producten. Denk dan bijvoorbeeld aan scheermesjes, shampoo, kleding, speelgoed en veel meer. Vind ik zonde van het geld. Tel dit op bij het feit dat vrouwen over het algemeen minder verdienen dan mannen voor precies hetzelfde werk en je komt tot de conclusie dat je er als vrouw niet écht lekker uitkomt qua financiën. Ik zette een foto van de muisjes en het bijbehorende prijsverschil op Facebook, legde uit wat ik vond over meer betalen voor vrouwenproducten en stelde de vraag of iemand dit wist. Ik was en bén namelijk benieuwd naar dit verschijnsel, de gedachte erachter en of het dan ook bijvoorbeeld per stad verschilt. Jammer genoeg kreeg ik geen antwoorden, maar toont het wel heel duidelijk aan waar het misgaat in de maatschappij als we kijken naar respect en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Het punt dat ik wilde maken

Goed, laat ik hier maar meteen beginnen met het punt dat ik wil maken: als je als vrouw niet oplet, word je flink in de zeik genomen. Want voor vergelijkbare producten (of exact dezelfde, maar in een ander kleurtje), betaal je vaak meer geld. Bewustwording lijkt me één ding. Het volgende ding is dat ik me dus afvraag wat de gedachte erachter is. Schelen de grondstoffen voor roze en blauw echt zo veel in prijs? (Ik vind het hele ‘roze is voor meisjes en blauw voor jongens’-ding onzin, maar die discussie durf ik nog niet aan.) Waarom is eenzelfde grijze hoodie voor mannen goedkoper dan voor vrouwen? Waarom betalen vrouwen meer voor scheerschuim voor de gevoelige huid dan voor een vergelijkbare voor mannen met een gevoelige huid? Ik was en ben op zoek naar antwoorden, maar vond alleen een gebrek aan respect en de bevestiging van verschillen tussen mannen- en vrouwenrechten.

Prijsverschil scheerschuim mannen en vrouwen Kruidvat

‘Waar maak je je druk om?’

Waar ik me druk om maak, is niet die elf cent verschil tussen de roze en de blauwe muisjes. Ik maak me druk om hoe er naar vrouwen wordt gekeken en hoe we nog altijd niet dezelfde rechten hebben als mannen. Dat het heel normaal is dat er mannentepels te zien zijn op Instagram, maar dat vrouwentepels in een split second verwijderd zijn. Dat het heel normaal is dat een man in een dikke, blote bast over straat loopt, maar er over een vrouw gezegd wordt dat ze even heel gauw normaal moet doen. Ik maak me druk om het grotere plaatje. Het grotere plaatje waarin vrouwen minder serieus worden genomen in de zorg, waarin vrouwen minder verdienen voor hetzelfde werk, dat het bij seks altijd om de man draait en dat het je eigen schuld is als je te maken krijgt met seksueel geweld. “Had je maar geen rokje aan moeten trekken, muts.”

‘Het is je eigen schuld’

‘Je kan ook iets goedkopers kiezen. Je hoeft het niet te kopen. Je bent zelf zo dom dat je in marketingtrucs trapt. Je kiest er zelf voor om niet genoeg eigenwaarde te hebben en te denken dat je allerlei producten nodig hebt’. Een greep uit de reacties op de post. Oh, en dat je minder verdient? ‘Moet je maar beter onderhandelen, dom wijf’.

Dan heb ik het nog niet eens over hoe vrouwen beïnvloed worden door de media. Ik ben ervan overtuigd dat de economie een flinke klap krijgt als vrouwen opgevoed worden met het idee dat ze goed zijn zoals ze zijn, er meer verschillende lichaamstypes in de media te zien zijn en vrouwen niet zo extreem geseksualiseerd worden in de reclame wereld. Vrouwen geven over het algemeen veel geld uit aan verzorging, kleding, plastische chirurgie — alles om er maar ‘beter’ en mooi uit te zien. Want dat is wat er van je verwacht wordt. Ik heb niet voor niets als missie om meer zelfliefde en meer positieve aandacht voor mentale gezondheid te krijgen.

Vrouwen verdienen minder voor hetzelfde werk, omdat ze minder succesvol zijn aan de onderhandelingstafel. Als vrouw zien mensen je al snel als een bitch als je niet past in het lieve plaatje, terwijl je als man wel met je vuist op tafel mag slaan. Maar ja, eigen schuld, dikke bult, dunnere portemonnee.

Scooter Roze en Blauw prijsverschillen

‘Ga terug naar je aanrecht, feminazi’

In plaats van de discussie aan te gaan over het idee erachter, wilde iedereen me eigenlijk vooral kwetsen en vertellen dat de prijsverschillen niet bestaan, dat ik absoluut niet kan schrijven, dat ik dom ben, dat ik terug moet naar mijn aanrecht, dat ik een boerka moet dragen, dat ik Rutte liefdesbriefjes moet schrijven en dat ik eigenlijk gewoon mijn mond moet houden. Veel mannen ‘daagden me uit’ om met voorbeelden te komen. Minimaal drie, want anders telde het niet. De voorbeelden waren al lang en breed gegeven, maar ja — sealioning en het dunning-krugereffect lijken de gemiddelde Facebookgebruiker over te nemen.De voorbeelden die gegeven werden, want “als je met goede voorbeelden komt, ben ik de eerste die je gelooft”, werden meteen ontkracht en/of weggewuifd met dat er niemand is die me verplicht het te kopen. Verder weigerde ik me als een stuk vuil te laten behandelen en gaf ik grenzen aan. “Je kan niet eens een discussie voeren zonder enorm gekwetst te zijn. Wat hebben vrouwen het toch zwaar heh.”

Me verbaal aanvallen is één, maar dat je me vervolgens ronduit asociaal verwijt dat ík geen normale discussie aan kan gaan, is de omgekeerde wereld. Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling — ik hóef niets uit te leggen, puur omdat jij dat van mij eist.

Prijsverschillen loopauto

‘Je doet dit voor de clicks’

Iemand reageerde (en verwijderde een paar seconden later zijn reactie weer — wat erg jammer was, want het was bijna de enige inhoudelijke) onder andere met dat ik het deed voor de clicks. Nah, nee, bedankt. De reageerders op de Facebookpost zijn over het algemeen absoluut niet mijn klantenkring. Daarnaast heb ik weinig aan clicks naar mijn Facebookpagina, behalve misschien naamsbekendheid (onder dus de verkeerde doelgroep) en heb ik liever minder clicks en geen bak ellende over me heen dan veel clicks en deze emmer stront.

Waarom dan óók nog deze blogpost?

Ik heb getwijfeld de hele post op Facebook offline te gooien. Omdat de reacties steeds persoonlijker en kwetsender werden. Omdat ik er oprecht misselijk van werd. Maar ik weiger mijn mond te houden. Ik geloof nog steeds in een toekomstige wereld waarin we allemaal gelijk zijn. Ongeacht geslacht, huidskleur, geloof en wat allemaal nog meer. Als vrouw loop je al tegen genoeg dagelijkse problemen aan en de reacties op mijn post op Facebook zijn het perfecte en stuitende voorbeeld. Het begint bij bewustwording — wat ik met deze blogpost probeer te bereiken — en bij respect.

Dit was mijn spreekbeurt. Ga ik nu weer naar mijn aanrecht. Waar ik trouwens oprecht even buig voor alle feministen die misstanden aan de kaak stellen en tegen dit soort reacties blijven vechten. You rock.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

24 reacties

  1. Ik zag de muisjes al bij je voorbij komen en er ging toch wel even een wenkbrauw omhoog door het prijsverschil. Dat vrouwenproducten duurder zijn dan mannenproducten vind ik belachelijk, maar nog niet eens het ergste. Het verschil op de werkvloer wel. Ik merkte er als hoogopgeleide vrouw in de IT bij mijn vorige baan vrij veel van en ik vond het bizar. Het dieptepunt was denk ik wel dat een vertegenwoordiger van HR kwam verkondigen dat de salarisverhogingen toch echt gelijk zijn tussen de mannen en vrouwen. Procentueel gezien wellicht, maar dat de mannelijke collega naast me ruim 20% meer verdiende dan ik en dat ook gewoon schaamteloos toegaf, dat was niet door die vertegenwoordiger te verdedigen. Tegelijkertijd kregen vrouwen in hoger management juist promoties om aan de quota te voldoen, terwijl ze aangaven dat ze daar nog helemaal niet klaar voor waren. Zo voelde ik me eigenlijk nog steeds niet gewaardeerd voor de dingen die ik kan, maar eerder een middel om punten te scoren (of beter werk voor minder geld..).

    1. Tuurlijk heb je gelijk dat wage gap wellicht wel bestaat, maar in Nederland kan je hier als vrouwelijke en mannelijke werknemer zeker iets aan doen. Op het moment dat jij 20% minder verdiend voor een gelijkwaardige functie (waarbij alle componenten, zoals ervaring etc. Ook gelijk zijn), dan kan je dit aankaarten. Wanneer het bedrijf hier niets mee doet kan je hier melding van maken bij het landelijk meldpunt. Ook is loondiscriminatie strafbaar, dus je kan ermee naar de rechter als de werkgever hier niets mee doet. Dit gezegt hebbende, is het zo dat de wage gap er gemiddeld niet tot nauwelijks is in Nederland (in veel andere landen is er nog veel te gebeuren). Vrouwen verdienen in een bepaalde leeftijdklasse (uit mijn hoofd tussen 25 en 35) zelfs gemiddeld iets meer dan mannen in gelijkwaardige functies (cijfers van CBS). Al zijn deze verschillen minimaal en eenvoudig te verklaren doordat elk bedrijf natuurlijk anders betaald voor gelijkwaardige functies. Dus dat vrouwen minder verdienen is waar, maar wel in individuele zaken (eveneens dat vrouwen ook meer verdienen in andere individuele zaken), maar hier is dus zeker aan iets te doen. Hiermee probeer ik niet te zeggen dat discriminatie niet bestaat, maar wilde wel even de feiten benoemen.

        1. Ze geeft aan dat het niet te verdedigen is. Dit is het dus zeker wel, namelijk dat je hier als individu iets tegen kan doen (zie reactie). Daarnaast is het ook een reactie op jouw post, waarin je zegt dat vrouwen over het algemeen minder verdienen dan mannen voor precies hetzelfde werk. Ik neem hier aan dat je het over Nederland hebt (omdat je in de rest van je post voorbeelden geeft van producten die in Nederland verkocht worden). Dit klopt dus ook niet, want over het algemeen zijn de lonen dus gelijk voor gelijkwaardige functies (zie Rapport CBS Gelijk loon voor gelijk werk). Dit is de definitie van over het algemeen. In individuele gevallen zullen er inderdaad wel loonverschillen bestaan, maar deze bestaan ook voor mannen ten opzichte van vrouwen. Zoals ik aangaf verdienen jonge vrouwen zelfs iets meer gemiddeld voor gelijkwaardige functies. Ik ben zelf een feminist, maar er moeten wel feiten gebruikt worden en dit doe je duidelijk dus niet.
          Tevens vind ik het persoonlijk raar dat je een roze loopauto of step als ‘vrouwenproduct’ bestempelt. Vooral met de genderdiscussies van de laatste tijd in het achterhoofd, zouden kleuren niet als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ gezien moeten worden (dit is bijvoorbeeld de reden dat HEMA geen ‘meisjes’ meer zet bij roze kleding en/of rokken). Het zien van een roze product als vrouwenproduct is, in mijn ogen, in 2019 vrij bekrompen maar dit is natuurlijk een mening. Vandaar dat ik dus niet gestopt ben na de eerste komma. Feminisme in Nederland is nog nodig, maar het zal sowieso altijd de ‘feminazi’ stempel blijven houden als er verkeerde feiten gebruikt worden.

          1. Tevens vind ik het persoonlijk raar dat je precies de dingen in mijn blogpost overslaat om me nog een draai om mijn oren te proberen te geven. Staat gewoon in mijn blogpost: “Schelen de grondstoffen voor roze en blauw echt zo veel in prijs? (Ik vind het hele ‘roze is voor meisjes en blauw voor jongens’-ding onzin, maar die discussie durf ik nog niet aan.)”

            En je bent feminist, maar je vindt dat je er als vrouwelijk individu zelf maar iets tegen moet doen? Dat je bij je baas aan moet kloppen om te vragen of je alsjeblieft hetzelfde mag verdienen als je mannelijke collega? Het hele startpunt is verkeerd.

        2. Ik zie dat je dat inderdaad beschrijft in de blog, maar het gaat om de voorbeelden die erbij gegeven worden en de boodschap die het uitstraalt. Maar zoals ik zei is dit een persoonlijke mening. Maar dit terzijde aangezien je het blijkbaar dus wel eens bent met dat het onzin is.

          Ik geef aan dat wat je zegt niet klopt. Je geeft aan dat het over het algemeen zo is dat vrouwen minder betaald krijgen. Maar over het algemeen is dit dus NIET zo, het is zo in individuele gevallen (Net als dat het waar is dat mannen in gelijkwaardige functies soms minder betaald krijgen in individuele gevallen). Dit heb is onderbouwd door de bron (CBS).
          Gericht op het tweede deel van je antwoord: ik zeg dat je hier iets aan kan doen als individu, of je nou een vrouw bent of man. Op het moment dat jij minder verdiend voor hetzelfde werk kan je dit bespreken met je werkgever. Als er niets gebeurd kan je hier melding van maken of naar de rechter gaan. Ik heb hier express bijgezegt dat je dit als vrouw én als man kan doen, omdat gender hier geen rol in zou moeten spelen. Het zou sowieso niet nodig moeten zijn dat je als persoon om meer loon moet vragen voor een gelijkwaardige functie. De bottomline blijft, wanneer je hier in Nederland geen gelijk loon krijgt is hier zeker iets aan te doen, of je nou man of vrouw bent. Of je er iets mee doet, dat is aan de persoon zelf. Het is jammer dat het soms moet, maar de optie is er.

          1. Ja, dit is duidelijk het speelgoed voor jongens en meisjes. Los van wat ik van die kleuren vind. Maar het hele ‘er is iets aan te doen’, is toch onzin? Zeg je dat tegen iedereen die iets oneerlijks of rots meemaakt? Het gaat toch om een vertrekpunt, niet om wat je zélf moet doen om te krijgen wat je verdient? Ik kan hier echt niks mee.

            Overigens is volgens het CBS de gecorrigeerde loonkloof tussen 2004 en 2016 niet verkleind. Bij overheidsbanen verdient een man gemiddeld 5 procent meer dan een vrouw. In het bedrijfsleven is dat verschil zelfs 7 procent. Ja, ja, 2016 — maar die cijfers zijn pas in november 2018 gepubliceerd.

          2. Daarnaast is het als je kijkt naar gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen, juist belangrijk dat je als vrouw zélf aan kan kloppen bij de baas en hier geen man bij nodig hebt, #strongindependentwoman. Groetjes een vrouw die het met B eens is.

          3. Ik vind het juist fantastisch als je als vrouw voor jezelf opkomt. Als je dat als man doet ook. Het gaat mij erom dat het móet om te krijgen wat je net zo goed verdient.

        3. Tuurlijk is dat geen onzin. Dit is hoe het leven werkt. Mensen zullen je soms helaas oneerlijk behandelen en het is aan jezelf om hier iets aan te doen. Geen oneerlijkheid is een ideaal, maar helaas niet haalbaar. En dit staat dus ook los van de discussie over een algemene loonkloof (omdat het om individuele gevallen gaat). Dus om naar een algemeen vertrekpunt van gelijke lonen te streven, is een goed ideaal, maar nooit 100% haalbaar, vanwege verschillen in sectoren en andere factoren. De wage gap tussen man en vrouw is iets wat in Nederland niet tot nauwelijk is. Loondiscriminatie bestaat in individuele gevallen. Maar omdat dit dus illegaal is, kan ene individu hier altijd iets tegen doen en dit is wat ik aankaart. En ja zijn verschillen, maar zoals ik aangaf, zijn er ook ‘positieve verschillen’ voor vrouwen ten opzichte van mannen. Bij de verschillen die er zijn is het met de bestaande data niet te beoordelen of dit loondiscriminatie is of niet. Maar aangezien het illegaal is en je er iets aan kan doen (of je nou man of vrouw bent) vind ik de hele wage gap discussie in Nederland anno 2019 dus vrij onrelevant en denk ik dat het feminisme meer kan winnen op andere vlakken, zoals vrouwonvriendelijkheid op straat en dergelijke.

        4. Maar ik ben het er inderdaad mee eens dat het jammer is dat het soms moet.

    2. Mischien zijn de grondstoffen duurder. Als ik een auto in een andere kleur als standaard wil kost dat meestal ook geld. En als je er echt zo mee zit waarom koop je de mannenproducten niet als ze volgens jou toch hetzelfde zijn ?

  2. Bizar, ik had eigenlijk nooit heel erg bij die prijsverschillen stilgestaan. Al wist ik eigenlijk wel dat een wit shirt voor mannen bijvoorbeeld goedkoper is. Maar de reacties die je kreeg, die zijn misschien nog wel extra bizar. Gelukkig krijg je een nieuwe keuken (of heb ik dat verkeerd onthouden) en heb je straks een extra mooi aanrecht…

  3. Ik vind die exact dezelfde producten in roze en blauw echt bizar. Echt niet oke.

    Ook ik heb een baan gehad waarbij de vrouwen veel minder betaald kregen dan de mannen. Het waren weliswaar niet exact dezelfde functies, maar WO-opgeleide vrouwen kregen minder dan mannelijke MBO’ers en ook tussen leeftijdsgenoten met een vergelijkbare opleiding bestonden enorme verschillen. Het was zelfs zo dat een vrouwelijke leidinggevende minder verdiende dan haar lager opgeleide mannelijke ondergeschikte. Er is nog genoeg te doen dus…

  4. Ja die prijsverschillen daar kun je zelf nog invloed op hebben door “gewoon” de mannenvariant te kopen als is daar bij de kapper natuurlijk geen sprake van…vroeger ging ik daarom vaak naar een Turkse kapper in Amsterdam (geen prijsverschil). Het lijkt ook niet te veranderen. Ik werkte ooit (lees meer dan 20 jaar geleden) als verpleegkundige in (had net mijn diploma) en werkte 24 uur per week en dat was een bewuste keuze. Ik kwam er toen achter dat mijn mede-student (man) meer verdiende dan ik. Toen ik dit aankaartte tijdens een gesprek kreeg ik te horen dat “ik het geld toch niet echt nodig had omdat ik samenwoonde met iemand met een “goede baan”…..nog heel veel werk aan de winkel dus!

  5. Te belachelijk voor woorden! Zowel het nog steeds bestaande onderscheid tussen mannen en vrouwen. En de reacties die jij naar je koppie gesmeten hebt gekregen. Waarom voelen die mensen zich meteen aangevallen dat ze zulke kleinerende opmerkingen maken. Je stelt iets heel wezenlijks aan de kaak hier. En ja natuurlijk kun je ook de mannenscheerschuim kopen maar dat is het issue niet. Toevallig dat bij onze Albert Heijn ALLE blauwe muisjes uitverkocht waren. Toeval? Of zou men nu bewust zijn van het prijsverschil en gewoon voor de blauwe versie kiezen. Of hebben we een explosie aan geboren jongetjes…. zou dan de prijs juist omhoog gaan van alle mannendingen omdat de vraag omhoog gaat ;-)

  6. Wat bizar zeg! Dit is echt de reden dat ik social
    media soms gewoon eng vind. Al die mensen die maar denken dat ze alles mogen zeggen omdat het online is. Als ze je zouden tegenkomen dan zouden echt nooit dezelfde bewoording gebruiken ‘in your face.’
    En ook stom dat ze niet echt lezen wat er staat. Ze zien het onderwerp, scannen het bericht en gaan er automatisch vanuit dat jij je benadeeld voelt, terwijl oprechte interesse achter zit in waar dit gekke fenomeen vandaan komt. Ik vind online mensen eng en ik vind jou dapper dat je ze het hoofd biedt. Ik had allang op delete gedrukt en was mooi onder een dekentje gaan liggen!

  7. Heb idd gereageerd en meegelezen bij je vorige post en was oprecht verbaasd op de reacties van sommige…. jammer dat het respect vandaag de dag ver te zoeken is!

  8. Het is vooral niet oké dat mensen jou kwetsen met de reacties. Mochten ze (om wat voor reden dan ook) wel blij zijn met de pink tax, dan zouden ze dat ook moeten kunnen verwoorden zonder jou te kwetsen.
    Maar goed, het feit dat ze dat niet kunnen zegt misschien wel meer dan genoeg.
    En stiekem moet ik om sommige reacties wel heel hard lachen.
    Zelf had ik trouwens nog nooit gehoord van de pink tax. Maar ik koop om deze reden wel al jaren scheerspullen en grote vesten / truien ‘voor mannen’.

  9. Oh hé, die muisjes zag ik vandaag op Instagram voorbij komen. Wat een reacties zeg op Facebook. Totaal ongepast en echt helemaal nergens voor nodig. Ik vind dit wel een heel erg interessant onderwerp. Had nog nooit van die “pink tax” genoemd, maar als je zo die producten onder elkaar zit staan, kan je er echt niet omheem lijkt me.

    1. Ja, het is echt te treurig voor woorden. Vind dit ook een interessant onderwerp, maar ben benieuwd of ik er nog iets inhoudelijks over ga vinden verder. Ga later nog weleens op zoek, voor nu ben ik er heel even klaar mee…

  10. Wauw. People are missing the point here. Ik vind heel veel reacties Onbegrijpelijk. Heb echt met open mond liggen lezen. Zowel hier als op Facebook.

  11. De reden dat het gebeurt is omdat vrouwen meer waarde hechten aan die producten en ze dus bereid zijn er meer voor te betalen.
    Het is net als medische kosten voor je huisdier. Belachelijk dat een pilletje antibiotica voor een hond €5,00 moet kosten, terwijl de humane variant €1,00 kost. (Weet ik uit ervaring: onze hond heeft 2 jaar dagelijks antibiotica moeten slikken. Dat zouden we niet hebben kunnen betalen als onze onze dierenarts daar geen speciale deal met de apotheek bij hem om de hoek voor zou hebben. De hond kan daar als kind ingeschreven worden en zo humane medicijnen krijgen. Die moet je als eigenaar van de hond dan natuurlijk wel zelf betalen, maar het scheelt echt een vermogen).
    Blijkbaar hebben het er voor over, DUS is het duurder.

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.