Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een hond adopteren, en dan?

Een hond adopteren, en dan?

Een hond adopteren. De één is er heel enthousiast over en de ander begint meteen een preek af te steken, want heb je wel enig idee wat je in huis haalt? Je krijgt dan vast een valse hond die barst van de gedragsproblemen. Een half jaar geleden adopteerde ik zelf een hond. Een Duitse herder van maar liefst 40 kilo die ik voor geen goud meer wil missen. Maar hoe werkt dat nou, een hond adopteren? En welke dingen zijn goed om rekening mee te houden?

Hoe werkt dat: een hond adopteren?

Zelf heb ik Vince via via geadopteerd. Hij is vaker van eigenaar gewisseld en de laatste eigenaar kon niet langer voor Vince zorgen. En daarom is dat bolletje pretvet nu bij mij! Ik kan je dus zelf niets vertellen over je hond adopteren via een stichting, maar gelukkig kan Iris dat wel! Iris heeft Ollie geadopteerd en hieronder lees je hoe dat ging en hoe het nu met Ollie gaat.

“Ollie (4) de Beagle woont nu bijna drie maanden bij ons, en hij is fantastisch. Ik kan me eerlijk gezegd geen leven meer zonder zijn eigenwijze beaglegedrag voorstellen. Vanaf het moment dat ik hem met zijn lieve kop op de website ikzoekbaas.nl zag staan, toen nog met de naam Max, vond ik hem geweldig. En dan zat hij ook nog in een asiel bij ons in de buurt! Mijn vriend en ik keken al lange tijd op deze website van de Dierenbescherming, hier vind je honden vanuit verschillende asiels door heel Nederland. De belangrijkste info staat erbij inclusief lieve foto’s en als je interesse hebt in een bepaalde hond kan je bellen naar het telefoonnummer dat erbij staat voor meer informatie en een eventuele kennismaking. Bij Max wachtte ik nog even af, en toen stond hij ineens niet meer op de website, ai. Hij had inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. Tot mijn verrassing zag ik hem twee weken later toch weer op de website verschijnen, door omstandigheden zat hij wederom in het asiel. Dit moest toch een teken zijn: ik belde gelijk naar het asiel, kreeg de belangrijkste informatie te horen en maakte een afspraak zodat we konden kennismaken.

De gedragsdeskundige van het asiel drukte mij op het hart dat dit écht zijn laatste huisje moest worden; hij was al zo vaak van eigenaar gewisseld in de afgelopen maanden, hij had het daar erg moeilijk mee. Ze bereidde mij dan ook voor op het ergste: de kans zat er dik in dat hij van alles kapot zou maken, dat hij niet alleen thuis kon zijn en dat het veel tijd en geduld zou kosten om dit te trainen. Ik vertelde dat wij beide bezig waren met een master in psychologie en dat wij deze problemen juist als een uitdaging zagen. Dus we gingen het avontuur maar al te graag aan en zo zette ik mijn handtekening op het overnameformulier. Bij het overnemen van een hond uit het asiel betaal je een vergoeding, dit ligt meestal tussen de honderd en tweehonderd euro, deze prijs verschilt per asiel en is vaak ook afhankelijk van de leeftijd van de hond. Max werd omgedoopt tot Ollie, want we wilden een echte nieuwe start voor hem (en zeg nu zelf: bijna alle honden heten al Max), en hij sprong zo in de auto om naar zijn nieuwe thuis te gaan.

Ollie is jarig

Ollie op zijn verjaardag
Beagles staan erom bekend dat ze enorme knuffelkonten zijn, het duurde dan ook niet langer dan vijf minuten tot Ollie op zijn rug rolde om door ons op zijn buikje gekriebeld te worden. Hij leek zich gelijk thuis te voelen. Natuurlijk is hij nog steeds bezig met wennen, hij wordt nog steeds snel gestrest. Het is niet niets om zo vaak te verhuizen in slechts een paar maanden tijd. Maar het gaat steeds beter! Met de gedragsdeskundige van het asiel mag ik altijd mailen om vragen te stellen en zij geeft dan tips, wat erg fijn is. Ik zal toegeven dat het lang niet altijd makkelijk is, maar het is onbeschrijfelijk mooi om te zien hoe Ollie opbloeit. Zijn vacht is gaan glanzen en hij vindt steeds meer zijn eigen draai. Dat was voor mij ook de reden om te kiezen voor een adoptiehond in plaats van een puppy van een fokker, je krijgt de kans om een dier een betere toekomst te geven, en daar haal je beide veel voldoening uit.”

Wat kost een hond eigenlijk?

Een hond hebben kost geld, dus dat is iets waar je zeker rekening mee moet houden als je zo’n schatje wil adopteren. Houd er rekening mee dat je voor de volgende dingen bij elkaar opgeteld elke maand aardig wat geld kwijt bent. Zelf heb ik een verzekering bij OHRA afgesloten voor Vince, zodat ik niet een enorme smak geld kwijt ben als hij een keer naar de dierenarts moet. Hier betaal ik ongeveer €35 per maand voor. Natuurlijk hoef je dit niet te doen, dat is maar net wat je zelf wil. Verder moet je rekening houden met de volgende dingen als je een hond adopteert:
• eten (ik koop vrij dure brokken van Royal Canin die speciaal voor Duitse herders zijn, maar het is maar net welke brokken of welk vlees je koopt en hoe veel je hond eet)
• als je heel netjes bent, koop je poepzakjes
• in sommige gemeentes ben je verplicht hondenbelasting te betalen
• voordat de hond in zijn nieuwe huis komt, is het handig als je al een riem of tuig, een halsband, een kussen of mand, drink- en eetbakken en speeltjes hebt gekocht. Optioneel zijn spullen om je hond in de auto mee te nemen, zoals een doek om de bank schoon te houden en een rek. Je hebt natuurlijk wel een tuig en een ‘gordel’ nodig om je hond veilig in de auto te vervoeren.

Hoe ga je om met een geadopteerde hond?

First of all: ik ben géén deskundige. Dit is puur gebaseerd op mijn ervaring met Vince, maar dit zal dus ook per hond en per eigenaar kunnen verschillen. Toen ik Vince net had, heb ik hem twee weken laten wennen aan zijn nieuwe huis en zijn nieuwe eigenaar. Hij was heel erg gestrest en zat zich heel de dag suf te hijgen. Daarnaast was hij erg alert en rustig, veel te rustig. Vince speelde niet echt, terwijl hij me nu gerust van de bank sleurt om met hem te stoeien. Ik ben in het begin ook niet al te lang met hem gaan wandelen, omdat hij al moe was van alle indrukken die hij opdeed. Nu loop ik ruim twee uur per dag met hem. Vince bepaalde een beetje wat hij wilde en aankon en inmiddels voelt hij zich helemaal thuis bij me.

Het is goed om er rekening mee te houden dat je waarschijnlijk geen voorbeeldige hond in huis haalt. Het kan zo zijn dat het gedrag van je hond na de eerste weken verandert, omdat hij in het begin niet doorheeft dat jij zijn nieuwe thuis bent. Vince was de eerste twee weken héél rustig en was een totaal andere hond dan hij nu is. Hij kan nu écht een draak zijn. Hij kan heel erg uitvallen naar onbekende honden en geloof me, 40 kilo is heftig, haha! Houd dus ook goed rekening met het ras van de hond die je adopteert. Een Duitse herder is echt iets heel anders dan een Franse bulldog…

Je geadopteerde hond beter begrijpen?

Wil je je hond graag beter leren begrijpen? Ik raad je aan het boek Kalmerende Signalen van Turid Rugaas te lezen. Daarnaast heb ik veel aan de informatie van gedragsspecialist Monique Bladder en staat er een sessie op de planning met hondencoach Arvid van Putten.

Oh, voor de leuk, een foto van Vince. Mocht je meer Vince willen zien, dan kan je hem volgen op Instagram. En voor meer Ollie raad ik je aan om Iris te volgen!
Duitse herder Vince eet zijn koek

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

7 reacties

  1. Wat. Een. Dropje! Fijn om niet alleen de positieve, maar ook de moeilijkere punten te lezen. Ik denk dat vaak vergeten wordt dat een hond bijna net zoveel tijd en moeite kost als een baby. Mocht je ooit nog een speelmaatje zoeken voor Vince: ik heb een gezellige golden retriever van ook 40 kg (kan geen toeval zijn).

    1. Ja, mensen lachen me altijd uit als ik zeg dat Vince zo veel tijd kost, haha. Ik vind het zeker geen straf, breng heel graag tijd met hem door, maar het is zeker iets om rekening mee te houden! Awhhh, hoe heet jouw hond? En hoe oud is ‘ie? <3

      1. Hij heet Toeter en is nu anderhalf jaar. Het is echt een ongeleid projectiel. Hij is onwijs enthousiast, maar dat is met zo’n bakbeest niet altijd een succes :) Ik train me suf met hem (we zitten ook nog steeds op cursus) en gelukkig krijgt hij het steeds iets beter onder controle, maar het blijft een blij ei!

        1. Toeter. <3 Geweldige naam! Hahaha, Vince is ook onwijs enthousiast nu, slaat geregeld mijn bril van mijn neus. Doe je een cursus in een groep of privé? Ondanks dat het niet altijd handig is, is zo'n blij ei wel écht fantastisch.

  2. Wat fijn dat je ook een hondje geadopteerd hebt! Ik heb zelf ook 2 geadopteerde Spaanse honden, de een heeft wel wat gedragsproblemen (verlatingsangst, angstagressie) maar je krijgt er ook zoveel van terug <3 Mooie hond heb je geadopteerd! Eindelijk zijn gouden mandje :)

    1. Wow, twee honden! Gaat het samen wel helemaal goed? En hoe ga je om met zijn angsten? Ik vind het echt te gek dat je er twee geadopteerd hebt! :-)

  3. Wat een popje! Ik heb zelf ook een hond, danwel niet geadopteerd, maar uit een ‘omdathetzoleukis’ nestje. Hij weegt ook 40 kilo en is inderdaad ook echt een uitdaging, maar ik zou hem voor geen goud willen missen. Leuk artikel!

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.