Zoek
Sluit dit zoekvak.
Recensie Het wordt ook steeds gekker Lieke Hester

Het wordt ook steeds gekker

Op 1 oktober werden er twee fantastische dingen geboren, namelijk: ikzelf (in 1991) en het boek Het wordt ook steeds gekker van Lieke Hester. Coincidince? I think not! 🤪 Het eerste boek van @liekeschrijft vond ik al een cadeautje om te lezen — en haar tweede boek kreeg ik dus daadwerkelijk als presentje voor m’n verjarie. 🎁 Maar, ja, het lullige aan het neerzetten van een — naar mijn niet zo bescheiden mening — meesterwerk, is dat het lastig is dat te overtreffen. Dus… wat vind ik van Het wordt ook steeds gekker? Je leest het hier!

Het wordt ook steeds gekker — het leven van een politieagent

Eén van de bekendste politieagenten van Nederland, Lieke, schittert niet alleen regelmatig op je scherm: voorheen in de bekende tv-serie Bureau Burgwallen en nu nog steeds vrijwel iedere dag o.a. in haar stories op Instagram. Ze deelt niet alleen bekeuringen uit (#HetBeeldDatWeHebbenVanDePolitie), maar ook heel veel gele hartjes en liefde. En ze vangt niet alleen boeven, maar jammer genoeg ook veel (online) haat en bedreigingen. Deze vrouw werkt als politieagent in Amsterdam, maar ís gewoon mens. En dat lees je terug in haar boek Het wordt ook steeds gekker: allemaal kleine stukjes Lieke in uniform. Want achter dat politiepak schuilt toch echt gewoon een mens — eentje van vlees en bloed.

Het wordt ook steeds gekker gaat over het leven van een politieagent. Op de achterflap lees je: ‘De leukste politieagent van Nederland doet een boekje open’ en dat is dan ook precies hoe het voelt. Al haar halve leven is ze ‘een wout’ en inmiddels kan ze zonder overdrijven zeggen: het wordt ook steeds gekker.

Van dealers en overlastveroorzakers op Centraal Station tot hardleerse winkeldieven en van suïcidepreventie tot lijkvindingen en moordonderzoeken — geen enkele dag is bij de politie hetzelfde. Ontroerende verhalen, morbide ervaringen (en gedachten), zwarte humor (waarvan je eígenlijk denkt dat het niet kan, maar een mens mot wat om als agent te blijven staan), het plezier met je collega’s die praktisch als je familie voelen en de onvoorspelbaarheid van het werk laten je zien dat het politiewerk uit zo veel meer bestaat dan een bon en het vangen van boeven.

Politie is mensenwerk en Lieke laat je zien, vóelen, dat er uiteindelijk een echt mens in dat uniform zit.

Lieke Hester — het wordt ook steeds gekker — recensie

Is Het wordt ook steeds gekker ook echt te gek?

Na het eerste boek, Het kan ook nooit normaal, vraag je je af of het eigenlijk nog gekker kan. En, ja, het wordt écht steeds gekker. In het voorwoord schrijft Lieke dat ze hoopt dat ze je meeneemt in haar werk. Alsof je op haar schouder of zelfs ín haar uniform zit. Dat je hartslag net zo veel omhooggaat als de hare en dat de adrenaline door je lijf giert. Safe to say: dát is gelukt.

Nu ben ik als ex-pliesies een tikkie bevooroordeeld, maar wat is het heerlijk om ook dit boek weer te lezen. Het wordt ook steeds gekker laat je zien hoe waardevol het is om je collega’s (of überhaupt de mensen om je heen) als een warm bad te ervaren. Dat de mensen in het blauw er voor je zijn — wat ook hoognodig is, want zonder die steun en zonder de grove humor waarvan je eígenlijk denkt ‘dit kan niet‘, houd je dit werk niet vol. En dat is ook het mooie aan dit boek: je krijgt echt een kijkje in de keuken. In de politiekeuken waar het regelmatig een zootje is, waar de soep soms niet, maar ook veel vaker wél zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, waar fouten worden gemaakt, mensen de billen branden en vooral waar het gros de stinkende best doet.

Ik heb gegruweld (gelukkig geeft Lieke triggerwarnings), gelachen en een beetje gehuild. Bij de politie zeggen ze vaak dat je het werk, die wereld, pas begrijpt als je er zelf in zit. Dat het meer is dan een bonnetje hier en overlastplegers vertellen dat de muziek uit moet daar. Wat mij betreft is Lieke er met Het wordt ook steeds gekker weer goed in geslaagd om je mee te nemen en je te laten zien dat agenten en andere hulpverleners dingen meemaken die eigenlijk onmenselijk zijn. Van afschuwelijke doden tot slechtnieuwsgesprekken en van zelf niet-aangeboren hersenletsel oplopen (of beter gezegd: aangedaan worden, doordat een stel kutlullen je de hersens inslaan) tot dankbaarheid van je kruin tot je tenen dat je zélf nog leeft. Met een snoepkikker en een ijskoffie on the side.

Het fijne aan dit boek? Dat het heftige verhalen zijn, maar over het algemeen niet zwaar voelt. Dat het korte verhalen zijn, die je los van elkaar kan lezen — dus zit er eentje tussen met een waarschuwing voor het al dan niet verliezen van je eigen maaginhoud (maar dan gelukkig toch nog anders dan de man die ze aantroffen in Superman-houding) en zie je dat niet zitten, dan kan je ‘m overslaan, zonder essentiële informatie te missen. Je hoeft ook niet per se Het kan ook nooit normaal (aff.) gelezen te hebben, maar het is wel erg leuk dat er een paar verhalen zijn die daarop voortborduren.

Het nadeel van Het wordt ook steeds gekker? Dat je dan bedenkt dat je echt nog maar één verhaal leest en, net zoals bij Netflix die automatisch een volgende aflevering start, ‘ineens’ toch 5 hoofdstukken verder bent, terwijl je eigenlijk naar bed wilde.

We hebben toch vaak het idee dat hulpverleners politiek correct moeten zijn. Dat ze het maar moeten ondergaan als ze eerste hulp bieden, terwijl ze ondertussen zwaar vuurwerk staan te koppen. Dat ze alleen maar het mooie, het stoere, the shiny things delen. Niet bij Lieke — zij kijkt kritisch naar hoe de hulpverlening geregeld is, geeft nuances, schuwt het niet om toe te geven dat er óók heel veel misgaat, naast alles dat wel lukt. We zijn allemaal mensen.

De wereld verdient meer Liekes. Meer mensen die naar zichzelf durven kijken en dat dan ook doen. Meer liefde. Meer omkijken naar een ander. Meer rechtvaardigheid. Veerkracht. Kwetsbaarheid. Zachtheid. Ontroering.

Lieve Lieke, ik weet dat je dit leest: dank je wel voor je geweldige boek(en). Voor je hele zijn. Het is terecht dat je op nummer 2 in de bestseller top 60 bent binnengekomen, al verdienen jij, je werk en je verhalen het eerste plekkie. 💛 (Werk je al aan boek drie!??!? 😝)

♥ Waardering: 9.

Lieke Hester — Het wordt ook steeds gekker
HarperCollins / 2024 / 9789402715163
Het wordt ook steeds gekker is bij Bol.com te koop voor €22,99.

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Meer boekentips nodig? Een overzicht van al mijn boekrecensies tot nu toe vind je hier. Eerder weten welke boeken ik op dit moment lees? Volg me dan op Instagram.

Je las een blogpost van Lenneke Manschot – copywriter en ondernemerscoach. Hier voor jouw tekstuele aantrekkingskracht én om je meer plezier en vertrouwen in het ondernemen te geven.

Ook betere copy en daarmee meer succes? Je oplossingen:

Meer weten? De creatieve dienstverleners en kennisondernemers die mij inhuurden, schreven handige reviews en je vindt hier uiteraard een hele pagina over mij.

Handige ondernemers- en teksttips en exclusieve content voortaan in je mailbox? Leuk! Al meer dan 500 mensen meldden zich ervoor aan. Jij ook?

Reageren? Graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Dit is een veilige plek waar we respectvol met elkaar omgaan. ♥️ Je gegevens zijn veilig bij me — en ik meld je ook niet stiekem aan voor mijn nieuwsbrief. Velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.