Documentaire Fed up: is dat nou een aanrader of juist niet?
films

fed up

Van de week keek ik Fed up, een documentaire over het grote kwaad dat beter bekend staat als suiker. Wat ik altijd al dacht is waar: pizza en patat zijn groenten. Want wat die Amerikanen geloven, dat wil ik ook maar al te graag geloven. Driewerf hoera voor marketing en gebrek aan zelfredzaamheid. Zo kreeg ik ook eindelijk bevestigd dat je inderdaad twee liter per dag moet drinken en dat het echt geen moer uitmaakt dat dat cola is. Ja, koekoek. Ik heb me echt op zitten vreten (ha, see what I did there) tijdens het kijken van deze docu en als jij ook wel zin hebt in een avondje ergernis, moet ook jij Fed up zien. (Ik keek het terwijl ik een Magnum Almond at. Wat een boef, hè. Zo op mijn heupen geplakt die suikers.)

Fed up is een documentaire die de kant van Amerikaanse kinderen belicht. Het is choquerend om die jonkies te volgen. Of misschien is het wel veel gekker om die ouders te zien. De volwassenen snappen niet hoe het kan dat hun kind zo dik is, want ze geven ze immers vetarme ontbijtgranen en cola. Dat er maar liefst 56 verschillende namen zijn voor suiker en dat ‘minder vet’ geen garantie is voor niet dik worden, daar hebben ze geen flauw benul van. Die Oreos met minder vet zijn namelijk ook echt wel een prima maaltijd. (Wat ik smaaktechnisch dan echt totaal weer niet kan ontkennen.)

De voedselindustrie is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het feit dat twee op de drie Amerikanen te dik is. Schoolkantines zijn gekort op hun geld, waardoor de kinderen alleen maar vet en ongezond eten aangeboden krijgen. Diezelfde kinderen zien alleen maar reclames voor ongezond eten. Denk maar niet dat Beyonce met een wortel staat te zwaaien op een billboard. Het wordt ze met de paplepel ingegoten en niemand lijkt te weten hoe het tij gekeerd kan worden. Ik vind het bizar hoe ze zich verschuilen achter alles en iedereen en hoe je daar dus al bij je geboorte verslaafd bent aan suiker. Ik vind het treurig dat er zoveel gebeuren moet en dat de kinderen de dupe zijn. Ignorance is bliss, zullen we maar zeggen…

Fed up is tot 9 juni te bekijken bij NPO en bij Bol.com te koop op dvd. (-1 omdat nul keer een woordgrap met ‘fat up’ is gemaakt. eeuwig zonde.)

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reply Lonneke 01/06/2016 at 13:38

  Ik heb er het een en ander over gehoord dus ik wil hem graag nog gaan kijken. Ik ben benieuwd.

  • Reply freelennse 02/06/2016 at 08:19

   Laat je weten wat je ervan vindt?

   • Reply Lonneke 16/06/2016 at 10:47

    Ik heb hem vorige week gezien. Interessant om te zien. Het is gewoon akelig om te zien hoeveel macht een bepaalde industrie heeft. Overal stoppen ze rotzooi in en het zou fijn zijn als hier meer aandacht voor zou komen.
    Maar wat ik echt bizar vind is die lunches op school. Daar zitten gewoon geen gezonde opties bij. Friet valt in de categorie groenten?
    Interessant.. absoluut. Ik hoop altijd dat het in Europa iets beter gesteld is, maar als ik soms op de etiketten kijken vraag ik het me af.

 • Reply Maaike 01/06/2016 at 15:38

  Ik heb het toevallig net gekeken. Ik wist dat het een probleem is daar, maar niet de omvang ervan. Jemig, toch niet normaal wat er daar voor lunch geserveerd wordt. Wat ik niet snap dat er niemand op het idee komt om zelf een boterhammetje mee te nemen?

 • Reply Liefs Lara 01/06/2016 at 16:34

  Ik heb hem nog niet gezien, maar ga dit zeker even doen! Ik ben de afgelopen maand 2 weken naar New York geweest en mijn hele lichaam was gewoon ontregeld. Ik had in 3 dagen zoveel suiker binnen gekregen, dat ik stront misselijk was. Het zit gewoon letterlijk overal in, van de yoghurt bij je ontbijt tot aan VERS(?) geperste jus d’orange. Ik denk naast naïviteit en gebrek aan kennis, ook meespeelt dat verse producten gewoon stukken duurder zijn in Amerika. Ik betrapte me zelf erop dat ik ook maar een pizza koos in plaats van een salade vanwege de kosten. Anyways, ik ga zeker even deze docu kijken!

  • Reply freelennse 02/06/2016 at 08:18

   Haha, een vriendin van me woonde ooit in Amerika. Zij vertelde inderdaad ook dat het niet te betalen was om zelf gezond te gaan koken, je kon dan beter ongezond uiteten gaan. Bizar! Heb je het leuk gehad in New York?

 • Reply Marlies 07/06/2016 at 14:31

  Interessant! Ik wil hem nog bekijken, maar mag wel opschieten als hij maar tot 9 juni beschikbaar is haha

 • Reply sammie 17/06/2016 at 12:09

  Ik heb de docu ook gezien en verbaas me iedere keer weer over het Amerikaanse volk. Jamie Oliver heeft ook al geprobeerd om het kantine voedsel op Amerikaanse scholen te verbeteren maar komt er gewoon niet tussen, gaat zoveel geld in om. Bizar.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.